Bramborové knedlíky s uzeným masem, cibulkou a sosíkem
Luxusní bramborové knedlíky plněné uzeným masem jsou doplněné dušeným červeným zelím, křupavou cibulkou a dokonale ochuceným sosíkem. Tohle syté a vydatné jídlo je jako stvořené pro chladné podzimní dny strávené doma, u rodinného krbu.
Postup přípravy
Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme ostatní suroviny a propracujeme těsto. Krok 3: Na vále těsto rozdělíme asi na 10 kusů. Z každého vytvarujeme placičku, položíme ji do dlaně a vložíme do ní lžíci nakrájeného uzeného masa. Dobře zabalíme a vytvarujeme do koule. Krok 4: Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vařečkou promícháme, aby se nepřilepily na dno. Krok 5: Vaříme asi 5–6 minut. Zkusíme jeden knedlík roztrhnout vidličkou, abychom ověřili, zda je uvařený. Krok 6: Hotové knedlíky vyjmeme z hrnce, potřeme sádlem, aby se neslepily, a přikryjeme utěrkou, aby neoschly. Krok 7: Zelí:
Jednu cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrolu rozehřejeme tuk, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme zelí ze sklenice i se šťávou, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme doměkka asi 15 minut. Krok 8: Zelí zaprášíme moukou, podlijeme trochou vody, dochutíme cukrem a octem, promícháme a ještě chvilku dusíme za stálého míchání, aby se nepřichytilo. Krok 9: Sosík:
Tři cibule nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozškvaříme nadrobno nakrájený špek, přidáme nakrájenou cibuli, olej nebo sádlo a za častého míchání restujeme dohněda. Pozor, aby se cibule nespálila, zhořkla by. Krok 10: Cibuli zaprášíme moukou a za stálého míchání ji opražíme. Podlijeme vývarem z uzeného masa, osolíme, přidáme prolisovaný česnek a povaříme. Pak rozmixujeme dohladka a přecedíme. Pokud je potřeba, přidáme vývar. Krok 11: Smažená cibulka:
Tři cibule nakrájíme na kolečka, poprášíme hladkou moukou a rukama promícháme, aby se mouka chytla na cibuli. V hlubší pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo a cibuli v něm smažíme dozlatova. Osolíme a hlídáme, abychom cibuli nespálili. Cibuli vyjmeme z oleje a necháme ji osušit na ubrousku.
Takto připravená cibule je křupavá. Krok 12: Doprostřed talíře dáme zelí, do něj položíme plněné knedlíky, posypeme je křupavou cibulkou, zalijeme sosíkem a podáváme.
Zveřejněno 30. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborové knedlíky s uzeným masem, cibulkou a sosíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp7jw
Moje poznámka
Bramborové knedlíky s uzeným masem, cibulkou a sosíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wp7jw
Nejnovější recepty
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 3 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 9 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 10 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 41 minutami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 46 minutami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 2 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 3 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 3 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 3 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 4 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 4 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 5 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 5 hodinami
Suroviny:
brambory,
sůl,
vejce,
mouka hrubá,
krupice dětská,
sádlo,
maso uzené,
zelí kysané červené,
cibule,
sádlo,
cukr krupice,
ocet,
mouka hladká,
sůl,
špek uzený,
cibule,
mouka hladká,
sádlo,
pepř mletý,
česnek,
sůl,
vývar z uzeného masa,
cibule,
mouka hladká,
sádlo,
sůl
Komentáře (2)