Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tafel Spitz podle Petra Hajného

Tafel Spitz je tradiční recept rakousko-uherské kuchyně. Doměkka uvařená hovězí květová špička je podávaná se čtyřmi přílohami. Šéfkuchař Petr Hajný nám ukáže jak ji správně uvařit, aby maso zůstalo šťavnaté a jak připravit veškeré přílohy.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Náročný

Doba přípravy 460 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 400 min včetně doby vaření vývaru (přibližně 5-6 hodin)

460 min (60 min příprava + 400 min tepelná úprava, včetně doby vaření vývaru (přibližně 5-6 hodin))

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy. Do hrnce dáme studenou vodu, pořádně ji osolíme a následně do vody vložíme nasolené maso a zeleninu s petrželkou. Vývar přivedeme k varu. Krok 2: Z vývaru, který začal probublávat, sesbíráme vysráženou pěnu. V tomto momentu vývar okořeníme pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Vývar táhneme pod bodem varu asi 5 hodin. Krok 3: Zatímco se vývar vaří, připravíme pažitkovou omáčku, jablečný křen a zadělávaný špenát. V menším rendlíku dáme vařit vodu na spaření jablek. Jablka zatím oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na silnější měsíčky. Krok 4: Na pažitkovou omáčku nejprve nakrájíme toustový chleba na kostičky. Ten vložíme do vyšší nádoby, přidáme k němu dvě uvařená a oloupaná vejce, dva syrové žloutky, větší špetku cukru, půl lžíce dijonské hořčice a asi lžičku jablečného octa. Osolíme a přilijeme asi 50 ml mléka a 100 ml vývaru. Ponorným mixérem mixujeme dohladka a postupně a pomalu přiléváme slunečnicový olej, dokud nedosáhneme dokonalé emulze. Krok 5: Připravíme jablečný křen. Nakrájená jablka vložíme do vroucí vody. Do vyšší nádoby dáme asi hrst čerstvě nastrouhaného křenu, osolíme a opepříme, přidáme jablečný ocet, olej a vlažný vývar. Ke směsi přidáme také změklá jablka a vše rozmixujeme dohladka. Obě omáčky uložíme do chladu. Krok 6: Na zadělávaný špenát nejprve nasekáme očištěný česnek na plátky a špenátové listy omyjeme a odstraníme z nich dřevnaté stonky. Krok 7: V rendlíku rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme a rozvoníme nasekaný česnek. Jakmile máslo pění, přidáme do něj dvě lžíce mouky a důkladně ji zarestujeme. Zalijeme ji vývarem. Podle potřeby ještě naředíme dalším vývarem. Vznikne nám základní velouté. Při mírné teplotě a za občasného promíchání dál provařujeme. Krok 8: Připravíme restované brambory z předvařených brambor, které je nejlepší předvařit ve slupce a ne zcela doměkka, den dopředu, aby se vypařila vlhkost a dobře se restovaly. Krok 9: Do pánve dáme máslo a rozehřejeme jej. Na něj vložíme nastrouhané brambory, osolíme, opepříme a pomalu restujeme. Občas promícháme a brambory necháme restovat na středním výkonu (plameni). Krok 10: Do předpřipraveného velouté přidáme špenát a necháme jej zavadnout. Zlehka promícháme. Krok 11: Po uvaření vývaru a přichystání si všech dalších komponentů můžeme začít servírovat. Do mističky (hrnečku) nachystáme restované brambory, do další mističky (hrnečku) nalijeme pažitkovou omáčku, kterou až teď posypeme drobně krájenou pažitkou. Třetí mistička (hrneček) bude naplněna krémovým špenátem. Do poslední mističky dáme jablečný křen. Květovou špičku nakrájíme přes vlákno na plátky a vložíme do talíře s horkým vývarem a nakrájenou zeleninou.

Zveřejněno 5. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Tafel Spitz podle Petra Hajného

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADK8p

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Tafel Spitz podle Petra Hajného

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADK8p

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
pórek, celer řapíkatý, petržel, mrkev, cibule, petržel, celer, sůl, pepř celý, koření nové koření, bobkový list, chléb toustový, vejce, žloutek, hořčice dijonská, ocet jablečný, mléko, vývar masový, cukr, sůl, olej slunečnicový, pažitka, jablko, křen, šťáva citronová, ocet jablečný, olej slunečnicový, vývar masový, sůl, pepř mletý, máslo, mouka hladká, česnek, vývar masový, špenátové listy čerstvé, sůl, brambory, máslo, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu