Hovězí líčka dle hajného ze „Šlajfu“

Josef Lerch Kuchař: Josef Lerch

Doba přípravy: 3,5 hod 8 porcí Hovězí maso 4 názory

Suroviny

1 kg hovězí líčka
200 g domácí uzený bok
2 ks červená cibule
2 ks malá mrkev
1 ks malá petržel
12 kuliček celý pepř
6 kuliček nové koření
6 kuliček jalovec
2 listy bobkový list
1 lžička rozmarýn
1 lžička tymiánu
1 l kvalitní červené víno
1 l hovězí vývar (zvěřinový)
200 ml zakysaná smetana
6 lžic hladká mouka
2 lžičky cukr krupice
citrónová šťáva
sádlo
pepř
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozpálím sádlo a na něm prudce z obou stran opeču osolená, opepřená a v mouce obalená líčka (3 minuty na každou stranu). Poté je uložím na talíř do tepla.

  2. V kastrolu na sádle zpěním nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájený bok a kořenovou zeleninu. Na to vložím opečená líčka.

  3. Zaliji výpekem z líček, který jsem odvařil 2 dcl vína, zbytkem vína a 1 l vývaru (hovězí, lépe zvěřinový).

  4. Vložím v plátýnku (nebo v čajovém vajíčku) zabalené koření a přivedu k varu. Stáhnu oheň a nechám dusit 3 hodiny. Poté opatrně líčka vyndám na teplý talíř a uložíme do tepla.

  5. Z omáčky vyjmu koření. Teď do vroucí omáčky rozkvedlám zakysanou smetanu s moukou a provařím cca 10 minut. Dochutím cukrem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Nechám ještě 5 minut vařit a podávám s karlovarským nebo s houskovým knedlíkem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Hovězí líčka dle hajného ze „Šlajfu“

  • chocolate chocolate

    Mne spis prekvapuji ty gramaze, z kila hoveziho udelat osm porci, z 300g masa vyvarit polevku pro dvanact lidi...Asi jsme u nas doma zmlsani.
    Navic i tech sest lzic mouky mi na zahusteni stavy, kdyz pocitam ze cast tekutiny se vyvari, prijde mnoho.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Já nevím,ale když je dělám já vypadají úplně jinak,ale možná to je fotkou.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Licka delavam v PH nebo troube hooodne pomalu, ale tekutinu dolevam postupne.Neni to polevka.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Líčka dělám dost často - myslím ale, že když na kilo opečených líček naliješ 2 l tekutiny, vaříš je jako polévku, nedusíš. Možná za ty tři hodiny se ta tekutina odvaří, ale líčka jsou hotová a měkká za podstatně kratší dobu, max. hodinu a půl, pak jsou na kaši.

    Odpovědět

Tématické fráze: hovězí líčka lička v aspiku hovězí bok recept hovězí líčka recept jak vypadají hovězí líčka hovězí bok recepty recept na hovězí líčka jak vypadají hovězí hovězí líčka hovezí líčka s knedlíkem hovězí lička s knedlíky hajný ze šlajfu hovězí líčka jak vypadaji hovězí na zvěřínovém koření a víně jak se dela líčka hovězí bok recept na lička v aspiku licka na prudko líčka s knedlíkem vánoční hovězí líčka na víně polévka z líček