Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušená rajčata naložená v oleji se zeleným pepřem

Sušená rajčata jsou skvělou variabilní pochoutkou. Hodí se do salátu, těstovin či k masu. Můžeme je také naložit, třeba se zeleným pepřem, bylinkami a kořením. O nálev se postará kvalitní olivový olej, jehož chuť se dokonale snoubí s rajčaty.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby sušení rajčat + 6-9 hodin

30 min (30 min příprava, bez doby sušení rajčat + 6-9 hodin)

Suroviny pro 1 dávka

4-5 skleniček

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata nakrájíme na poloviny, odstraníme semena, a čistou dužinu nakrájíme na proužky nebo kousky velikosti soust. Krok 2: Vše naskládáme v jednotlivých vrstvách do sušičky
a mírně osolíme. Sušíme na 45-65 °C po dobu 6-9 hodin, podle potřeby tak, aby zůstala rajčata vláčná a nebyla úplně vysušená. Krok 3: Kousky sušených rajčat dáme do mísy a dochutíme, můžeme přidat libovolné koření jaké máme rádi (třeba mexickou nebo argentinskou směs bez soli). K dochucení můžeme použít také kapku octa a chilli oleje. Poté promícháme. Krok 4: Ochucené kousky naskládáme do čistých skleniček, můžeme trochu upěchovat a přidáme do každé několik lžiček nakládaného zeleného pepře. Přidáme i 1 malou lžičku nálevu z pepře, ale opatrně, je dost slaný. Krok 5: Nakonec zalijeme obsah skleniček kvalitním olivovým olejem lisovaným za studena (na kvalitě oleje záleží). Do oleje můžeme ještě přidat sušené bylinky jako oregano, bazalku apod. Krok 6: Dobře uzavřené sklenice necháme několik dní (5-7) v lednici rozležet. V chladu uskladněné vydrží až 6 měsíců.

TIP: Zelený pepř je delikatesa

Zveřejněno 26. 11. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept mám od Niky, kamarádky mého syna a tímto jí ještě jednou děkuji. Pokud jsou rajčata hodně vysušená můžeme přidat i trochu láku z okurek, kousky natáhnou zpět tekutinu a zvláční.

Mexická směs koření je pikantní směs, která typicky obsahuje chilli papričku, římský kmín, papriku, česnek a cibuli.

Argentinská směs koření typicky obsahuje sůl, papriku, česnek, cibuli a pepř, které často doplňuje koriandr, tymián, petržel a další bylinky jako rozmarýn nebo bazalka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68Kl9

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68Kl9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
rajče, pepř zelený sterilovaný, olej chili, ocet vinný, koření, sůl, olej olivový, bylinky sušené

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu