Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a kysaným zelí

Uzená krkovice, kysané zelí a bramborový knedlík jsou v české kuchyni velmi tradiční kombinací. Uzená krkovice pečená vcelku na cibulovém základu si zachová šťavnatost. Celý pokrm by nebyl to pravé bez sladko-kyselé chuti zelí a jemného bramborového knedlíku.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa BinaSa

Středně náročný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 75 min

105 min (30 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Všechny cibule očistíme a nakrájíme. Česnek očistíme a nakrájíme na plátky. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Zelí scedíme, opláchneme a překrájíme. Krok 2: Na troše oleje zarestujeme 2/3 cibule, přidáme česnek, necháme rozvonět. Osolíme, opepříme, zalijeme vodou a přendáme do pekáče. Krok 3: Do pekáče k cibuli vložíme krkovici (vcelku) přikryjeme a pečeme asi 45 minut. Krok 4: Mezitím, co se maso peče si připravíme knedlíky. Krok 5: Na sporák dáme vařit vodu na knedlíky. Krok 6: Oloupané brambory nastrouháme najemno, smícháme s moukou, krupicí, vejcem a špetkou soli a vypracujeme těsto. Krok 7: Z těsta vytvoříme šišky (válečky) o délce asi 20 cm a vložíme do vroucí vody. Krok 8: Vaříme 15-20 minut podle velikosti. Krok 9: Zatímco se peče maso a knedlíky se vaří, je čas na přípravu zelí. Krok 10: Na troše oleje zesklovatíme zbylou třetinu cibule, přidáme slaninu a orestujeme. Krok 11: Poté vložíme zelí a krátce prohřejeme, přilijeme trochu vody a dochutíme solí a cukrem do sladko-slano-kysela. Necháme vodu odpařit a odstavíme. Krok 12: Hotové knedlíky vyjmeme a potřeme pomocí mašlovačky olejem. Krok 13: Hotové maso vyjmeme z pekáče a výpek v pekáčku rozmixujeme. Krok 14: Maso a knedlíky nakrájíme a podáváme se zelím a šťávou z výpeku.

TIP: Inspirace na pokrmy z uzeného masa

Zveřejněno 5. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pečená uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a kysaným zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERW5m

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pečená uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a kysaným zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERW5m

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
krkovice uzená, cibule, česnek, olej, voda, sůl, pepř mletý, brambory, mouka hrubá, krupice, vejce, sůl, zelí kysané, cibule, slanina, sůl, cukr krystal, voda, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu