Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechy s jablečným karamelem podle Josefa Maršálka

Ořechy plněné máslovým krémem patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví. Zkuste je letos vylepšit chutí jablečného karamelu a skořice. Ořechy s jablečným karamelem podle Josefa Maršálka jsou dokonalé vláčné a lahodné.

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 25 min

70 min (45 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

30 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Z másla, cukru, hladké mouky, mletých ořechů, skořice a soli vypracujeme hladké těsto. Krok 2: Formičky na ořechy lehce vymažeme máslem. Krok 3: Troubu včas předehřejeme na 160 °C. Krok 4: Z těsta odebíráme přibližně stejně velké kousky a vmáčkneme je do formiček tak, aby vznikla prohlubeň. Snažíme se těsto natlačit spíše do stran, protože při pečení mírně steče. Krok 5: Naplněné formičky naskládáme na plech a pečeme 20–25 minut. Ještě vlažné je z formiček vyklepneme a necháme vychladnout. Krok 6: Na krém smícháme cukr, jablečný mošt, sůl a skořici a vaříme ve větším hrnci, dokud nevznikne zlatavý karamel. Krok 7: Za stálého míchání ho zalejeme ve 2–3 dávkách horkou smetanou, dáváme pozor, abychom se nepopálili. Nakonec přidáme máslo a směs opět přivedeme k varu. Krok 8: Odstavíme z ohně, vyndáme skořici a směs necháme mírně vychladnout. Potom krém ponorným mixérem rozšleháme dohladka. Krok 9: Necháme ho nejlépe přes noc pořádně vychladit v lednici a na druhý den vyšleháme do nadýchaného krému. Krok 10: Krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a po dvou slepujeme ořechy k sobě. Krok 11: Naplněné ořechy uložíme na suché a chladné místo.

TIP: Jak skladovat cukroví s krémem

Zveřejněno 2. 12. 2025

Poznámka autora toprecepty.cz

Zdroj: J. Maršálek: Moje sváteční pečení

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5665

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5665

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Recept ještě nebyl hodnocen 2,0

Vůbec mi nechutnají, čekala jsem lepší chuť. Navíc se mi nepovedl krém, který se mi 2x srazil, takže jsem ho musela rozehřívat a znovu šlehat. Nakonec jsem zjistila, že jsem měla postupovat jinak, což není z postupu úplně jasné.

Marcela Kecka: Dobrý večer, každému se někdy nedaří a každému také chutná něco jiného. Zkuste mrknout na video u receptu, tam je příprava krému krásně vidět. Byla přesně dodržena originální receptura. Příště už se jistě podaří🤗

Suroviny:
máslo, cukr moučkový, mouka hladká, ořechy vlašské, skořice mletá, sůl, cukr krupice, mošt jablečný, máslo, smetana, sůl mořská, skořice

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu