Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka z Moravy s červeným vínem a uzeným masem

Zelná polévka z Moravy vyniká výraznou chutí díky červenému vínu, uzenému masu a voňavé paprice. Spojení tradičních surovin s netradičním dochucením vytváří sytý pokrm, který zahřeje i potěší chuťové pohárky.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa BinaSa

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 40 min

65 min (25 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájíme na kostičky, uzené maso na kostky. Zelí scedíme a překrájíme. Krok 2: V hrnci na troše oleje orestujeme půlku nakrájené cibule, poté přidáme brambory i uzené maso a krátce společně restujeme. Přilijeme sójovou omáčku, zasypeme mletou uzenou paprikou a dobře promícháme, aby se paprika nepřipálila. Krok 3: Zaprášíme moukou, zamícháme, zalijeme vodou a vaříme asi 20 minut. Krok 4: Mezitím na pánvi rozehřejeme trochu oleje, orestujeme zbylou cibuli spolu se slaninou, poté přidáme zelí a část cukru. Směs pozvolna restujeme a nakonec podlijeme červeným vínem. Krok 5: Mícháme a necháme odpařit alkohol. Krok 6: Tuto směs přidáme do hrnce a společně vaříme ještě přibližně 15 minut. Krok 7: Jakmile jsou brambory měkké, tak dle potřeby dochutíme solí, pepřem a cukrem. Krok 8: Podáváme se zakysanou smetanou a bylinkami nebo jarní cibulkou.

TIP: Jak vyrobit zakysanou smetanu

Zveřejněno 21. 1. 2026

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8BBR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8BBR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
zelí kysané, brambory, maso uzené, víno červené, slanina, cibule, paprika sušená uzená, omáčka sojová, cukr krystal, mouka hladká, voda, sůl, pepř mletý, olej, smetana zakysaná, cibulka jarní

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu