Koblihy z Moravy

Jana Hamzova Kuchařka: Jana Hamzova

Doba přípravy: 60-90 min 8 porcí Moučníky , Kynuté 6 názorů

Suroviny

300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
1 lžička cukru krupice
1/2 sáčku vanilkového cukru
50 g másla
3 žloutky
3/4 kostky droždí
špetka soli
8 lžic rumu ( nebo rumové aroma pár kapek)
jahodovou marmeládu (dle chuti dávám domácí,také meruňkovou)
sádlo (nebo olej na smažení)
moučkový cukr na posypání
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kvásek, vlažné mléko, asi jedno deci, cukr ,droždí. (já těsto připravuji v domácí pekárně, usnadní to hodně práce).

  2. Pokud nemáte pekárnu, tak obě mouky prosijeme přes síto do mísy, přidáme žloutky, kvásek, rozpuštěné máslo, špetku soli, rum podle chuti a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.

  3. Poprášíme hl. moukou a necháme kynout.

  4. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučněném vále placku asi 1 cm vysokou. Na jedné polovině naznačíme skleničkou(decovkou) kolečka a vložíme lžičku marmelády, překryjeme druhou polovinou plátu a v místech vyboulení dokrojíme skleničkou kolečka. Necháme ještě chvíli kynout(10 min) a smažíme v kastrolu ve vyšší vrstvě oleje.

  5. Smažíme pomalu po obou stranách dorůžova.

Poznámka

Koblížky během smažení otáčíme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 580 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koblihy z Moravy

  • spagetka spagetka

    Elma: váš komentář asi měl směřovat ke casinovi, ne k pipre, že? ;-);-)

    Odpovědět

  • Elma Elma(neregistrovaná)

    pipre: Rum se tam dává proto, aby těsto nenasáklo při smažení tuk, tak to vaše aroma je asi naprd.
    Jana Hamzova:

    Odpovědět

  • pipre pipre

  • Jana Hamzova Jana Hamzova(autorka receptu)

    casino: v receptu je 8 lžic rumu,ale já dávám rumové aroma pár
    kapek a výsledek je též dobrý.Těsto kyne normálně i bez alkoholu...
    Po koblížcích se jen zaprášilo ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "8 lžic rumu ( nebo rumové aroma pár kapek)"
    No, traduje se, že rum se používá (vedle ochucení) proto, že ALKOHOL v něm obsažený zlepšuje "vyběhnutí" korpusu při smažení, ale především snižuje nacucání koblih tukem.
    Nevím, zda to tak opravdu funguje, nikdy jsem nedělal pro porovnání paralelně koblihy bez rumu a s rumem... Ale pokud to funguje jak se říká, pak nahrazovat rum rumovou trestí je lidová tvořivost:-)

    Odpovědět

  • fialkalenka fialkalenka

    Tak to musím zkusit udělat! Vypadají nádherně! Mňam sbíhají se mi úplně sliny.:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: koblihy recept recept na koblihy koblihy bez rumu koblihy z hladké mouky celozrnné koblihy koblihy koblihy s rumem moravské koblihy jak se dělají koblihy jaká mouka na koblihy jaká mouka do koblihy mouka na koblihy recepty koblihy jakou mouku na koblihy rum do koblih koblihy jany koblihy hladká mouka recept koblihy koblihy masopustni z celozrnné mouky recept na koblihy s rumem