Jablečný závin III.
Nejčastěji se k výrobě jablečného závinu používá kupované listové těsto. Jablečný závin z domácího taženého těsta je ovšem úplně jiná třída. Křehounké tažené těsto a vůně pečených jablek, skořice a másla vás okouzlí tak, že se k němu budete často vracet.
Suroviny pro 1
2 záviny
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 051 kJ / 2 402 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 48,08 g |
| Tuky | 72,46 g |
| Vláknina | 34,53 g |
| Cholesterol | 386 mg |
| Sodík | 452 mg |
| Sůl | 1,03 g |
| Sacharidy | 372,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu rozehřejeme na 100 °C a vložíme do ní velký hrnec, který necháme nahřát.
Krok 2: Mouku prosejeme na vál. V hrnku rozšleháme vodu, žloutek, ocet a sůl, vlijeme do mouky, přidáme máslo a zpracujeme těsto. Důkladně ho zpracujeme a vyboucháme o vál.
Krok 3: Vytvarujeme do bochánku, přikryjeme nahřátým hrncem necháme půl hodiny odpočinout.
Krok 4: Mezitím oloupeme jablka, nakrájíme je na plátky, připravíme strouhanku, cukr a skořici, máslo nakrájené na plátky i rozehřátý tuk.
Krok 5: Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 6: Připravené těsto rozdělíme poloviny. Každou část těsta postupně vyválíme na pomoučeném vále a pak ho rukama vytahujeme, až je tenké jako papír. Pokapeme tukem, posypeme strouhankou, obložíme jablky a posypeme cukrem a skořicí. Nakonec přidáme ještě strouhanku a plátky másla. Závin stočíme a dáme na vymazaný a vysypaný plech.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě asi 20-30 minut dozlatova. Po upečení potřeme zbytkem másla a pocukrujeme.
Zveřejněno 20. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný závin III.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gkW6
Moje poznámka
Jablečný závin III.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gkW6
Nejnovější recepty
Opilcův kapr
Přidáno před 4 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 11 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 6 minutami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 24 minutami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 35 minutami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 35 minutami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 37 minutami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 1 hodinou
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 1 hodinou
Nivové hvězdičky
80Katerina.M před 1 hodinou
Medovníkové koule
Dechtochema před 1 hodinou
Americké čokoládové krinkles
Dechtochema před 1 hodinou
Tématické fráze:
jablečný závin,
jablečný štrůdl,
jablečný závin recept,
domácí jablečný závin,
láda hruška jablečný závin,
jablečný závin od hrušky,
jablečný závin recept od hrusky,
jablečný závin ládi hrušky,
recept na štrudl,
zavin jablečny,
štrůdl recept,
luxusní jablečný závin,
luxusní závin,
jablečný štrůdl recept,
recept na závin,
recept na jablečný závin,
závin recept,
recepty jablecny zavin,
jablečný zavin z žitné mouky,
jablečny-zavin
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
žloutek,
sůl,
ocet,
máslo,
tuk,
mouka,
jablko,
cukr krupice,
skořice mletá,
strouhanka,
máslo
Komentáře (9)