Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kmínová polévka - "vídeňská"

Jednoduchá a úsporná kmínová polévka vás krásně zahřeje a překvapí svou jemnou chutí. Možná si ji pamatujete ze školní jídelny, ta domácí je ovšem mnohem lepší.

Hodnocení receptu je 4,9 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jirholu jirholu

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 30 min

35 min (5 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 704 kJ /
1 124 kcal
Bílkoviny23,69 g
Tuky94,02 g
Vláknina12,15 g
Cholesterol 748 mg
Sodík 213 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy39,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kmín nasypeme do slané vody a vaříme asi 20 minut, podle toho, jak silný vývar chceme mít. Vývar scedíme a odložíme bokem. Krok 2: Mezitím připravíme z másla a mouky jíšku a rozklepneme do ní celá vejce. Lehce osolíme a mícháme podobně, jako když připravujeme míchaná vajíčka. Krok 3: Vaječnou jíšku vložíme do připraveného vývaru, důkladně promícháme a vaříme asi 10 minut, aby se mouka dobře provařila. Krok 4: Na závěr přidáme nasekané bylinky a podáváme.

TIP: Jaké bylinky používat v kuchyni jako koření

Zveřejněno 28. 2. 2011

Poznámka autorky jirholu

Tuto polévku pod stejným názvem nám vařily kuchařky v prachatické školní jídelně a všem nám chutnala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kmínová polévka - "vídeňská"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AQMz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kmínová polévka - "vídeňská"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AQMz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)<3:yes::yes: hezká vzpomínka na dětství s touto polévkou :-K

Tenhle recept mě vrátil zpět do školní a závodní jídelny :-). Děkuji

Drahomíra Nováková 10. 12. 2016 06:47
Podobně se dělá tz.jarní polévka,jen místo kmínu se naseká zelená petrželka-né kudrnka.Jiná zelenina se nedává.Dát trošku pepře.Je to vynikající rychlovka.

janatka: I tak to jde, ale mně by se množství kmínu do čajového vajíčka nevešlo :-D;-) Děkuji za fotku ;-)

jirholu: Dnes jsem si vybrala tvou polévečku,je výborná,rychlá;-):yes:díky

Simona Skolakova: Děkuji za vyzkoušení. Jsem ráda, že polévka nezklamala :-*:-)

Občas ji také uvařím,kmín dávám do vajíčka a nechám vyvařit.;-)

Zdenka1: Děkuji za vyzkoušení a těší mě, že polévka chutnala :-p:-)

Polévečka je moc dobrá:-p. Přidala jsem ještě kořenovou zeleninu orestovanou na másle. Pochutnali jsme si, tak chválím a posílám bodík:yes:

Eliza: Elizo, děkuji za pochvalu i za fotku ;-):yes:

Tak konečně jsem uvařila tuhle báječnou polévečku...děkuji za recept! Oplátkou posílám fotku...:-):-K

hanes24: Také nevím, odkud je ten název "vídeňská", ale převzali jsme ho ze školní jídelny, kde všem dětem moc chutnala - což se ve školních jídelnách často nestává. Maminka si tehdy řekla o recept a vařila se i u nás doma. Naše děti, vnoučata i pravnučky ji také milují. ;-):-D:-D

Přečetl jsem všechny kmínky, a takto se dělala u nás. Babička jí neříkala "vídeňská", ale asi je původ rakouský, u nás byla 1/3 obyvatel rakušanů. Bývala minmálně 1x za 14dní a všichni jsme ji milovali a kmín byl z trhu pěstovaný u nás dělám ji dodnes a domácí kmín už se zas u nás dostane na rynku, to je nádhera.:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-)):-)):-))

Eliza: Elizo, pochvala mě potěšila :-D a věřím, že si na polévce pochutnáš ;-):-D. Nám k ní chutnají maštěné šťouchané brambory :-p

Dokonalost sama...přesně tohle miluju v jakoukoli denní dobu. Posílám velký bod a uvařím co nejdřív..:-p:yes:

Radulinka6: Děkuji :-D:-D:-D

V jednoduchosti je síla,já dávám ke kmínu ještě cibuli,mňamka.:yes:

Mňam, kmín mám moc ráda:-*:-p:yes:

Ivulisek: Jsem ráda, že polévka chutnala :-p. Příště zkus tu procezenou - neplave v ní kmín, který někomu vadí ;-).

jelikož jsem dělala z drceného kmínu, tak sem necedila. polívku nemám tak krásnou jako na obrázku, ale určo je dobrá:yes:

:-pdurrcakova.sarka@gmail.com Dnes taky budu vařit kmínovou dobrou polévku. Dám tam libeček, roste už na zahradě.:-p:-K

Dana61 (neregistrovaný/á) - děkuji za pochvalu:-D

Jiřinko, báječná polívčička :yes::-D- a oceňuji, že také kmínový vývar cedíš - moje děti, když byly malé říkaly - to je dobré, ale my nechceme ty kmíny - děti jsou již dávno dospělé, ale já stále cedím:-p

Děkuji za komentáře i za bodíky.:-D

Jirholu, polévky jsou u nás na prvním místě, kmínovku znám dobře, taky jí dělám a zrovna s tím libečkem a když celou sezónu roste, dávám ho téměř do každé polévky i jídel;-) Dávám ti 5.boda:yes:

Spagetko, taky jsem tam dala libeček, ale sušený.:-)

Jaká vídeňská, tu jsme vařily na Jizerkách a ještě přidali libeček :-D:-D - dělám si legraci, ale s tím libečkem ne, ten jsme tam fakt dávali, prostě je výborná :-p:yes:

Stará dobrá kmínovka :-p

Tak to bych si dala také takovou polévečku;-)+1:yes:

Tématické fráze:
kmínová polévka, kmínová polévka recept, kmínová polévka pro děti, komínová polévka, polevka kminova, kminova voda, vývar z kmínu, kminova polivka, kmínový vývar, recepty kmínová polévka, stará vídeňská kuchařka, domaci kminova polévka, komínová poleva, top recepty komínová poleva, top recepty kminova polevka, kminova polévka dietní, kmínová vývar, kmínová polévka s bramborem, poleva kminova, výborná kmínová polévka

Suroviny:
voda, kmín celý, sůl, máslo, mouka hladká, vejce, petrželka

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu