Drbanice - jihočeský knedlík

jirholu Kuchařka: jirholu

Doba přípravy: 50 minut i s vařením Přílohy 15 názorů

Suroviny

8 středně velkých syrových brambor
4 středně velké vařené brambory - vařím si je o den dříve
2 hrsti krupičky
2 hrsti hrubé mouky
půl lžíce másla nebo oleje
sůl
2 nakrájené rohlíky
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Syrové brambory nastrouhat a vymačkat.

  2. Přidat nastrouhané vařené brambory a ostatní suroviny.

  3. Vše dobře promíchat - těsto se nesmí lepit (přidat hrubou mouku).

  4. Kulaté knedlíky (trochu větší než tenisový míček) dobře zmáčknout, obalit v hrubé mouce a vařit cca 30 minut.

Poznámka

Vhodné jsou k uzenému nebo pečenému masu.

Knedlíky jsou dobré i druhý den - nakrájené na kousky a ohřáté na másle, k tomu mléko a je výborná večeře.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Drbanice - jihočeský knedlík

  • jirholu jirholu(autorka receptu)

    Luboš: Děkuji za komentář :-)
    Já jsem rodilá Šumavačka. Maminka vařila drbáky pouze z brambor a soli ... nastrouhané syrové brambory se musely hodně vymačkat (většinou to dělal tatínek v utěrce) a vařené brambory z předešlého dne se jemně nastrouhaly (např. 20 syrových a 10 vařených brambor). Vše se smíchalo se solí a dobře propracovalo. Maminka je vařila 30 minut. Výborné byly k uzenému masu a zelí. Drbáky byly vynikající druhý den třeba s vajíčkem nebo jenom nakrájené a omaštěné máslem. Občas je také dělám a je to pochoutka <3:yes:

    Odpovědět

  • Luboš Luboš(neregistrovaný)

    Ještě malý dodatek:
    ze zkušenosti vím, že houska trhá chuť "čistokrevných" bosáků pouze z brambor, vejce a mouka zase z nich dělá beton (proto si je nedávám v hospodě, i když je mám rád).

    Odpovědět

  • Luboš Luboš(neregistrovaný)

    Babička pocházela ze Šumavy, tak i do severních Čech (a já nyní do středních) přinesla řadu receptů z jihu. Sváteční oběd byla vždycky pečená kachna se zelím a bosáky. A tuto tradici já dodržuji dodnes (vlastnoručně).
    Bosáky - opět drobná varianta, ale podstata zůstává:
    syrové brambory nastrouhat na "čtverečkovém" struhadle na kaši a v plátěném pytlíku vyždímat - hodně, tady se rozhoduje o tom, zda budu na konci mít knedlíky nebo tři litry bramborové polévky. Pytlík jsem zdědil poctivý lněný, při pokusu použít bavlněnou utěrku jsem ji protrhl!
    Den předem uvařené brambory třeba nastrouhat na jemno, my jsme je mačkali v udělátku, které se i dnes prodává jako "lis na škvarky".
    A nyní stejná hmotnost (váha) syrových vymačkaných a vařených brambor, vařených může být trošku víc (tím odpadá to sporné počítání a odhad velikosti).
    Pak už jen osolit a lžíci Solamylu. Vše důkladně promíchat a udělat koule asi jako tenisáky. V osolené vodě vařím 3/4 hodiny.
    Tyto knedlíky nejdou dělat z nových brambor a z příliš starých. A čím starší brambory, tím více barva nabírá do tmavomodrozelena. Takový vzhled může někoho odrazovat, ale chuť je stále bez konkurence! A úplná špica je druhý den knedlík nakrájet na plátky (postupně z něj okrajovat), přidat zbytky z pečené kachny (hlavně omastek a sos) a zelí a tohle osmahnout v kastrůlku nebo na pekáčku. To je ještě daleko chutnějšé než celá kachna den předtím!
    Dobrou chuť!

    Odpovědět

  • Marie Chytilová Marie Chytilová(neregistrovaný)

    U nás v Drbákově se dělají drbáky jen ze syrových a vařených brambor půl na půl. Osolí se a uvaří a hotovo:-)) - jinak Drbákov jsou Mladošovice a říká se jim tak právě proto, že se u nás vaří drbáky každou neděli a také podle "drbáku" na kostelní věži;-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Dobrý den .Chodím jukat na recepty a tento mě zaujal.Drbáky dělám z vařených brambor 1kg ,přidávám 2 syrové brambory ,sůl,1zakysanou smetanu nebo dle odhadu zákys a jeden solamyl.Jsem z Klatov.Jana

    Odpovědět

  • jirholu jirholu(autorka receptu)

    Marie64: Dávám středně velké brambory ;-)

    Odpovědět

  • Marie64 Marie64

    Jak velké brambory to mají být?

    Odpovědět

  • jirholu jirholu(autorka receptu)

    jájinka: :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • jájinka jájinka(neregistrovaná)

    U nás v Českém ráji se jim říká \"frncochaté\";-);-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-))neznám pod žádným takovým názvem,a rcp se mi moc líbí;-)+6:yes::yes:

    Odpovědět

  • jirholu jirholu(autorka receptu)

    Jani, děkuji za milé přivítání :-K. Ano, je to přesně tak, jak píšeš - dobře zmáčknout kulatý knedlík :-))

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jiřko, já tě vítám na Topreceptech a hned děkuji za svělý recept!:-) Jen se zeptám..jak je myšleno "dobře zmáčknout"? Tu kuličku knedlíku?

    Odpovědět

  • jirholu jirholu(autorka receptu)

    Bibinko, já jsem rodilá Jihočeška a jsem velký patriot. :-)) U nás se taky dělaly drbáky, ale ty byly jenom ze syrových a vařených brambor a soli. :-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já je zas znám pod Bosákama:-D, každopádně :-p:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jirholu, ty ze západních Čech děláš naše jihočeské knedlíky:-?;-)ani mě nenapadlo, že tu nejsou a já je dělávám, ale říkáme jim tady na jihu "Drbáky":-! Dávám ti 1.boda:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: máslový knedlík máslové knedlíky jihočeské chlupaté knedlíky jihočeské bramborové knedlíky máslové knedlíky prostřeno drbáky recept jihočeské drbáky knedliky drbaky kulaté knedlíky bramborové drbáky kulatý knedlík jihočsky maslovy knedlik chlupaté knedlíky recept jihočeské bosáky chlupaté knedlky jihicesky maslovi knedlíky jihocesky knedlky drbanice z rohlíků jihočeský knedlíčky jihočeské bosáka-drbáky

Zapomněl/a jsem heslo