"Med" z černého bezu a lípy
Med z květů lípy a černého bezu krásně voní a v období nachlazení a chřipek vám bude dobrým pomocníkem. Med je příjemně slaďoučký a vychutnáte si ho namazaný na krajíčku chleba s máslem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 409 kJ / 4 400 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,00 g |
| Tuky | 0,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 8 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 1 100,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Citróny omyjeme, nakrájíme na kolečka, přidáme ke květům černého bezu a lípy, zalijeme vodou a vaříme asi hodinu.
Krok 2: Necháme 24 hodin při pokojové teplotě vyluhovat.
Krok 3: Scedíme, přidáme cukr a za občasného promíchání necháme odpařovat tak dlouho, až získáme hustotu medu.
Krok 4: Ihned plníme do nahřátých sklenic a zavíčkujeme.
Zveřejněno 5. 6. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
"Med" z černého bezu a lípy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgkL
Moje poznámka
"Med" z černého bezu a lípy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgkL
Nejnovější recepty
Dýňový chlebíček
Přidáno před 51 minutami
Tvarohový nákyp s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Šťavnatí švábi
Přidáno před 14 hodinami
Těstoviny zapečené s brokolicí a šunkou
Přidáno před 17 hodinami
Kapustová polévka s houbami
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní kuřecí paličky
wimra před 1 hodinou
Sumec keříčkovec na kmínu
Kajkajak před 6 hodinami
Dršťková polévka
Sahula před 7 hodinami
Dršťková polévka z jižní Moravy
Sahula před 7 hodinami
Kuřecí kousky v zakysané smetaně s česnekem
MarketaAn před 8 hodinami
Škvarkový koláč (placky)
Merylas před 10 hodinami
Indický Naan chléb
Vinka před 10 hodinami
Krupicová kaše
Roobass před 12 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Nanina před 13 hodinami
Pikantní zeleninovo-těstovinový salát
Jan Nemec před 13 hodinami
Tématické fráze:
med z černého bezu,
kdy dozrava černy bez,
lipový sirup recept,
kdy kvete černý bez,
lipový med recept,
med z bezinek,
kdy sbírat lipový květ,
kdy sbírat černý bez,
sirup z lipy,
šťáva z lípy,
sirup z květu lipy,
med z cerneho bezu recept,
lípová šťáva,
kdy kvetou lípy,
kdy kvete lipa,
štava z květu lípy,
bezinkový med recept,
sirup z lipového květu,
sirup z lípy recept,
med z lípy
Suroviny:
květy černého bezu,
květ lipový,
citron bio,
voda,
cukr
Komentáře (11)
Sirup je opravdu výborný a osvěžující
lípa velkolistá - konec května, červen
lípa malolista srdčitá - červen, červenec
Pak ještě lípa obecná, která vznikla zřejmě křížením obou stromů a kvete nejdřív, kvetení je zhruba od půlky května do půlky července, tedy mezi tím.
Záleží i na nadmořské výšce, tedy i teplotě, kdy strom rozkvete.
Já osobně se sušených květů med nedělala, takže s tím zkušenosti nemám, protože u nás vím o výskytu všech 3 druhů líp, takže květ mám od května do konce července.
Myslím, že se ale ty 3 druhy vyskytují tak hojně, že se v každé oblasti najde kvetoucí lípa zároveň s bezem
http://www.eshop.klubenergy.cz/index.php?option=co...
Také vařím tak dlouho, ale pozor, jen perlit, ne bublat.