Domácí větrníky

Jarka Ax Kuchařka:

30 porcí Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 9 názorů

514

Suroviny

Těsto:
300 ml vody
125 ml oleje
špetka soli
250 g hladké mouky
6 vajec
Karamelová poleva:
2 lžíce karamelizovaného zahuštěného slazeného mléka (Caramelo Condé)
250 ml 33% šlehačky
cukr moučka
Karamelový krém:
200 g másla
1/2 l polotučného trvanlivého mléka
2 karamelové pudingy (Dr. Oetker Premium Puding Extra karamel 42 g)
4 lžíce cukru
zbytek plechovky karamelového mléka Caramelo Condé
zhruba čtvrtina vyšlehané šlehačky se ztužovačem (viz Šlehačka)
Šlehačka:
2 smetany ke šlehání 33% 250 ml
2 šlehačky de luxe 40% 200 g
1 Dr. Oetker želatinový ztužovač 50 g
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 190°C. Do kastrolu dáme vodu, olej a sůl, přivedeme k varu a naráz vsypeme mouku. Stále mícháme, až se vytvoří koule těsta a na dně zůstane lehce napálená vrstva. Pak odstavíme z tepla a necháme lehce zchladnout. Po jednom vmícháme vejce, vždy až se to předchozí úplně spojí s těstem. Těstem nastříkáme na plech s pečícím papírem tvary větrníků. Pečeme v troubě dozlatova asi 30 minut. Prvních 15 minut, než se větrníky nafouknou, se nesmí otevírat trouba, jinak máme po cukroví. Upečené větrníky hned, jak je můžeme vzít do ruky, rozřízneme a necháme vychladnout.

  2. Připravíme polevu. Karamelové mléko vložíme do rendlíku a za stálého míchání rozehřejeme, přilijeme šlehačku a vaříme do úplného rozpuštění všech kousků. Až je hotovo, přidáme cukr moučka dle uvážení. Bez něj je poleva málo sladká. Já ho dodala tolik, aby poleva při natírání nestékala. Před potíráním větrníků znovu lehce rozehřejeme, aby šla poleva hezky roztírat. Můžeme několikrát zopakovat, poleva při chladnutí tuhne.

  3. Na karamelový krém z mléka, cukru a pudingů uvaříme hustý puding, vložíme do studené lázně a za občasného řádného promíchání vychladíme na pokojovou teplotu. Ručním elektrickým šlehačem vyšleháme nejprve karamelové zahuštěné mléko, přidáme po částech máslo pokojové teploty, cukr dle chuti (já ho přidala celkem dost, aby byl krém opravdu sladký, protože šlehačka a těsto jsou bez cukru) a za stálého šlehání přidáváme po částech uvařený puding. Do takto připraveného krému zlehka vmícháme asi čtvrtinu vyšlehané šlehačky se ztužovačem, kterou připravíme následovně...

  4. Smetanu ke šlehání a šlehačky vyšleháme do tuha. Želatinový ztužovač nasypeme do větší misky, přidáme 100 ml vlažné vody a metličkou intenzivně mícháme asi 1/2 minuty. IHNED po částech přidáme šlehačku a důkladně metličkou promícháme.

  5. Na spodní část upečených větrníků nastříkáme sáčkem s větší špičkou krém tak, aby ve středu byla trochu vyšší vrstva, než na okrajích, stejným způsobem na krém nastříkáme šlehačku, přiklopíme vrchní částí větrníků a potřeme polevou (použila jsem pírko a šlo to velice dobře).

Poznámka

Těsto - zdroj http://www.dokonalazena.cz/blog-2/karamelove-domac...

Jsou opravdu lahodné, pochválila mi je dokonce i tchýně, že prý lepší nejedla. ヅ

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 60 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí větrníky

  • Jarka Ax Jarka Ax(autorka receptu)

    casino:
    Já jsem trdlo!! Děkuji, že jste se na tu polevu zeptala, vždyť já tam zapoměla dopsat, že jsem ji na závěr ještě dosladila moučkovým cukrem a to řádně. Jdu to hned napravit.

    Odpovědět

  • Jarka Ax Jarka Ax(autorka receptu)

    casino:
    Já větrníky nikdy předtím nedělala, byla to taková předsilvestrovská improvizace :-) , recept na odpalované těsto není můj, ale ta poleva byla momentální nápad a vyšlo to, :-) stejně jako krém. Mám ráda mléčný karamel a tenhle je chuťově výborný a ta poleva tuhla tak rychle, že jsem ji musela několikrát přihřívat, abych s ní mohla nazdobit všechny větrníky. Než jsem potřela poslední, byla poleva na těch prvních vlastně suchá a nelepila. Pravda je, že nevím, jak dlouho je schopná v tomhle stavu vydržet, protože třicet kousků je na naši rodinu malé množství, do dvou dnů bylo po nich. :-) A abych ještě upřesnila - tu šlehačku jsem přidávala postupně a jelikož v polevě byly během vaření pořád kousky, nakonec na ty dvě lžíce karamelového mléka padla celá šlehačka. Je to sice kalorická bomba :-) , ale fakt moc dobrá. :-)

    Odpovědět

  • Jarka Ax Jarka Ax(autorka receptu)

    zdenka.s:
    Děkuji. :-K Vaše ruce jsou určitě šikovné dost. :-8 Já se přiznám, že odpalované těsto jsem dělala poprvé v životě. Myslela jsem si taky, že je to složité, že to nezvládnu a výsledek mě příjemně překvapil.

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    <3Vypadaji nadherne,hned bych si nabidla:-K:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    No, jsem "konzerva" a větřáky dělám tak jak se dělávaly...:-) ale tady mě zaujala poleva:
    2 lžíce karamelizovaného zahuštěného slazeného mléka (Caramelo Condé)
    250 ml 33% šlehačky
    Fakt nedošlo k chybě v poměru?
    Pokud ne, tak jak dlouho tato poleva na vršcích zasychá do stadia, že aby se nelepila?:-)

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Líbí se mi, jak je vyfoceno :-D A ještě víc ,jak je upečeno, kéž bych měla šikovnější ruce ;-(

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jaruš, to bude dobrota, sladké nemusím, ale větrníky mám moc ráda :yes:

    Odpovědět

  • Jarka Ax Jarka Ax(autorka receptu)

    hosta:
    Děkuji. :-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Líbí se mi, i jak je popsáno:yes:

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo