Výborné lokše
Lokše jsou tenounké bramborové placky, které se tradičně vždy připravovaly především na Slovensku a na Jižní Moravě. Ochutnat je ale můžete, ať jste odkudkoliv. Lokše je možné jíst naslano i nasladko, pro jejich široké využití si je jistě oblíbíte.
Suroviny pro 8 kusů
8kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 794 kJ / 1 146 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 33,80 g |
| Tuky | 4,54 g |
| Vláknina | 17,88 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 34 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 233,48 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 29. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborné lokše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7D6Q
Moje poznámka
Výborné lokše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7D6Q
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 12 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí rohlíky
MirkaHr před 2 hodinami
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 11 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 11 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 13 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 14 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 17 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 17 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 17 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 17 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 18 hodinami
Tématické fráze:
lokše recept,
lokše,
jak se dělají lokše,
lokše na slano,
recept na lokše,
slovenské lokše,
recept lokše,
lokše z mouky,
slovenské lokše recept,
bramborove lokse,
recepty lokše,
recepty na lokše,
lokše s povidly,
domácí lokše,
co jsou lokse,
recepty - lokše,
bramborove placky lokse,
lokše recepty,
recept na slovenské lokše,
logše
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
sůl,
cukr,
máslo
Komentáře (21)
Dělávali jsme jich za mého dětství, mládí, i dospělosti pro celou naši velkou rodinu celý den a bylo jich vždy víc jak 300. Taťka den přetím uvařil pařák brambor a nechal vychladnout. Na druhý den jsme dojeli hned ráno, (brambory jsme vždy braly staré, nikoliv nové) brambor jsme oloupaly a pomlely na masovém mlýnku na jemno. Potom sme je rozdělily na hromádky a s hladkou moukou hnětli a hnětli, až těsto se nelepilo a bylo po osolení lehounce cítit solí. Takových šišek sme mněli aj 6. Nechali sme jich odpočinout a potom začal koncert pro sestry a mamku. Váleček , rozkrojený na dílky a sestry těsto předvalovaly , proto že sme mněli jen dva války, tak se použila litrová flaška na víno. Předválané placky dali mamce na valák, a ta je vyválala na teňůčko, jak hedvábíčko. No a každou mi pak dala na rozehřátou plotnu kamen, kde jich bylo někdy i 5,nekdy i 6, podle toho jak taťka topil. Ten udržoval stabilní teploty, a já je valkým nožem - řepákem obracel, až se tam dělaly malé puchýřky. Potom sem je dával do velkého hrnce , kde naspodu byly dvě utěrky . No a jak laty přibývaly, tak sem je třeba po desáté obracel, aby se laty stále prohřívaly. Plotnu sme čistili novinama a začouzenou kuchyni větrali pomocí větráku. Většinou kolem 18 hodiny bylo dopečeno a potom se teprve laty na valáku dobře a poctivě mastily horkým sádlem a posýpaly namletým mákem s cukrem, nebo jen domácíma a nebo kuřincama . ( smýchané povidla s tvarohem) . Někdo laty mastil, někdo posypával , někdo smotával . Podle toho kdo jakou mněl chuť jak jsem je rozdělovaly na hromádky. První latu dostal vždy taťka, neb ten mněl největší zásluhu že bylo vše připravené jak má být. A až sme byli rozjetí po světě, tak sme si laty rozdělili, doma je dali do mrazáku a když na ně došla chuť tak rozmrazily.
No a teď když na to vzpomínáme ještě cítíme vůni pečených lat v naší kuchyni kterou jsme si vždycky dovezli i domů .
,,toš teda tak,,
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
A proč neééé, he?
janky3:
No a jak to dopadlo?