Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrstková polévka se zeleninou

Hrstková polévka se zeleninou je sytý a výživný pokrm, ideální pro chladné dny. Kombinace luštěnin, krup a zeleniny zaručuje plnou chuť a zasytí každého. Polévku můžeme podávat také jako samostatný hlavní chod.

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gurmanka

Snadný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 55 min bez doby namáčení

85 min (30 min příprava + 55 min tepelná úprava, bez doby namáčení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 821 kJ /
674 kcal
Bílkoviny12,36 g
Tuky30,11 g
Vláknina22,15 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 2,37 g
Sůl5,85 g
Sacharidy80,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kroupy a hrách propláchneme a namočíme nejlépe přes noc. Krok 2: Před vařením vodu vylijeme a směs dáme do většího hrnce. Opět zalijeme vodou – klidně víc, jelikož kroupy vařením hodně nabydou. Vaříme do poloměkka asi 20 minut, v druhé půli vaření přidáme propláchnutou červenou čočku. Krok 3: Mezitím oškrábeme brambory, očistíme mrkev a petržel. Nakrájíme ji na kolečka, brambory nakrájíme na drobné kostičky a dáme stranou. Petrželovou nať nasekáme nadrobno. Mrkev a kořenovou petržel následně přidáme ke směsi luštěnin. Krok 4: Vaříme, dokud není zelenina poloměkká - asi 15 minut. Krok 5: Zatím oloupeme cibuli a česnek a nasekáme je nadrobno. Dále připravíme jíšku – na oleji osmažíme cibuli, přidáme česnek a mouku. Orestujeme asi 2 minuty a přidáme červenou mletou papriku. Jíšku zalijeme 1/2 litrem studené vody a přivedeme k varu. Ochutíme Vegetou, solí a pepřem a odložíme prozatím stranou. Krok 6: Vrátíme se zpět k polévce: Když je zelenina poloměkká, přidáme brambory a lžičku kmínu. Pokud je potřeba, přilijeme ještě vodu a osolíme dle chuti (brambory do sebe pojmou více soli). Krok 7: Polévku vaříme, dokud nejsou brambory skoro hotové. Pak do ní přidáme jíškovou směs a vše spolu provaříme. Do uvařené polévky nasypeme petrželovou nať a podáváme.

TIP: Hrstková polévka je chutná, výživná a levná

Zveřejněno 30. 5. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1Vrm

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1Vrm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

dakujeeeeem ;-) mne prave chuti na nej to, ze je svieza. Inak moj priatel sa smial, ze ta polievka v hrnci rastie...jeden den odoberieme a na druhy den je toho este viac ako predtym - lebo ten jacmen strasne napucal :-D tak mame co jest cely tyzden...:yes:

Také znám jinou hrstkovou;-)ale tahle se mi líbí:-*je taková svěží a veselá pro oko:-p+2:yes:

Hrstkovou miluju, znám ji trochu jinak, ale Tvoje se mi líbí :-p:yes:

Tématické fráze:
hrstková polévka videorecept, hrstková polévka, hrstkova polevka recept, hrstková polévka s klobásou, polévka hrstková, zeleninová polévka recept, slovenská hrstková polévka, polevka hrstkova vlockova, recept na rychlou hrstkovou polevku, hrášková polévka s kořenovou zeleninou, rychlá hrstková polévka, zeleninová polévka, recept na hrstkovou polévku, hrstková polévkahrstkova, hrstkova polevka s vlockami a zeleninou, hrstková polévka s červenou paprikou, recept hrstková polévka, recept-hrstková polévka, hrstkova nej polévka recept, recepty hŕstková polievka

Suroviny:
kroupy ječné, hrách, čočka červená, mrkev, petrželka kořenová, petrželka zelená, olej, cibule, česnek, mouka hladká, paprika sušená sladká, vegeta, pepř mletý, brambory, kmín celý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]