Malinová huspenina - želatina
Pokud máme v létě přebytek malin, můžeme vyzkoušet výrobu této sladké dobroty. Její využití bude všude tam, kam se maliny hodí. K vanilkové zmrzlině, na polití nepečeného dortu, nebo moučníku, pokud chceme pěknou barvu, nebo jen tak na lžičku.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 458 kJ / 4 651 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,20 g |
Tuky | 6,00 g |
Vláknina | 64,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 60 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 105,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné a přebrané maliny rozmačkáme. Do hrnce nalijeme maliny i se šťávou a zasypeme cukrem.
Krok 2: Mícháme a vaříme na mírném ohni asi 7 minut. Horké nalijeme do čistých sklenic a necháme zchladnout.
Krok 3: Ztuhne jako želatina, je skvělá na polévaní sladkých jídel, moučníků, zmrzlin, nebo jen tak.
Zveřejněno 2. 7. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Malinová huspenina - želatina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oAJz
Moje poznámka
Malinová huspenina - želatina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oAJz
Nejnovější recepty
Domácí tatarák z lososa
Přidáno před 9 hodinami
Vanilková zmrzlina s jahodami
Přidáno před 12 hodinami
Křehký rebarborový koláč
Přidáno před 13 hodinami
Asijské kuřecí kousky na sladkokyselo
Přidáno před 20 hodinami
Maková roláda s jahodami
Přidáno 22. 5. 2025 15:02
Krémová mrkvová polévka s mozzarellou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 22. 5. 2025 13:17
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čočka na česneku a cibulce
PeterNorw před 3 hodinami
Rajská polévka III
Stup_d před 6 hodinami
Kakaové cookies
Ashelin před 10 hodinami
Tiramisu od Itala
Elzis před 12 hodinami
Rychlá meruňková buchta
Robik před 12 hodinami
Kuřecí vývar z PH
Robik před 12 hodinami
Kuřecí stehna - jedna báseň
Cinderka před 12 hodinami
Mléčná polévka
Kajkajak před 13 hodinami
Rychlá rajská omáčka
Standby před 16 hodinami
Cuketová zeleninová polévka bez mouky
Lenka Sedlackova před 16 hodinami
Tématické fráze:
želatina recept,
jak se dělá želatina,
malinový rosol,
domácí želatina,
recept na želatinu,
zavařené maliny,
želatina na sulc,
želatina recepty,
želatina do džemu,
želatina,
z čeho je želatina,
jak uvařit želatinu,
recepty zelatina,
recepty z želatiny,
recept želatina,
želatina do sulcu,
jak udělat želatinu,
recepty ze zelatiny,
huspenina recept,
zavařovaný angrešt
Suroviny:
maliny,
cukr krystal
Komentáře (14)
Mamaládka (neregistrovaný/á) - jak uvádím, je to rodinný recept a pod tímto názvem ho mám uvedený po prababce, tedy z konce 19.století, kdy o Wikipedii a Internetu fakt nikdo nevěděl nic ani v Americe a kvůli tomu měnit název nebudu.
Když už - slovo želat, huspenina - je ze staroslověnštiny a převzaté do staročeštiny a znamená hustý, neroztékající se (už z konce 18.st.)
děd nasbíral jednu z posledních misek malin,půlku jsem ztrestala
fotečku jsem ti přidala,je na ní vidět,že jsem právě sundala z plotny
až budeš mít lepší,tak tu moji smázni
Huspenina (lidově sulc) je pokrmem převážně z vepřového masa, který po uvaření a vychladnutí dostane rosolovitou strukturu. Obsahuje velké množství kolagenů, které tvoří hlavní složku vazivové tkáně živočichů - včetně člověka.
Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny.
Myslím že ani jedna z těchto definic na recept malin s cukrem nějak nepasuje...
Kecáš, půlkila malin za 36?
Taky bych je nekupovala,fotku dodá někdo jiný..