

Kadlíkovo kuře na cibuli
Suroviny 4 porce
- 2,5 kg cibule
- 4 velké zadní kuřecí čtvrtky
- 1/2 kg kysaného zelí
- medvědí česnek
- 15 dkg Herkulesu
- brambory
- kuřecí sádlo
- sůl
- kmín
- pepř
- sušený česnek
- tymián
Postup přípravy receptu
Ze čtyř velkých zadních kuřecích čtvrtek jsem okrájel tuk, maso nasolil a posypal sušeným drceným česnekem. Nechal den obležet.
Druhý den jsem do pekáčku nakrájel nahrubo asi přes 2 kila cibulí, na ně pokladl nasolené kuřecí čtvrtky, podlil trochu vodou, vydatně pokmínoval, trošku mleté papriky, sušeného tymiánu, a dal do trouby (čas pečení neuvádím, mám čtvrt století starou plynovou troubu, která peče podle momentální nálady).
Do kastrolku jsem dal na větší kusy pokrájené ořezané kuřecí sádlo, i s kouskama kůžiček, trošku osolil a osmahl, až tuk pustil. Vzniklé škvarečky jsem ještě horké okamžitě sežral.
Na vyškvařeném sádle jsem orestoval na nudličky nakrájený kousek salámu a dvě velké cibule, najemno nakrájené.
Po zesklovatění cibulí jsem přidal dvě velké brambory na kašičku nastrouhané, trošku vody z kysaného zelí, doplnil i vodou z vařených brambor (přiměřeně, aby se hmota dala míchat, ale aby to nebyla bramborová polévka). Opatrně, za moc častého míchání, nechal probublávat.
Když ta klihovitá směs ztratila svíravou chuť syrových brambor, vmíchal jsem hrst mraženého pokrájeného medvědího česneku a něco přes půl kila kysaného zelí, promíchal a chvilku za stálého míchání nechal bublat (kysané zelí mám svoje a je dost měkké, takže jsem to s varem nepřeháněl).
Mezitím jsem občas podlíval a přelíval kuřecí v troubě. Byla to rychlovka, za hodinku bylo jídlo na stole, kuřecí maso mělo krásné cibulové aroma, tou dušenou cibulí jsem vydatně dozdobil, podával s vařenýma bramborama.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kadlíkovo kuře na cibuli
-
nádhera
-
Taky jsem si recept trochu upravila
+foto, příloha strouhankové knedlíky.
-
Jana Pá:
díky, ty noky vypadají krásně... a mi, i dcerušce, to opravdu chutnalo. To aroma cibule se pěkně prolnulo s tím osoleným kuřetem. Teď na tom zbytku peču vepřové koleno, a přidal jsem další hafo cibule!!! Koupil jsem jí totiž 25 kilo pytel!!!!! -
Jejda, jejda mám uvařeno a je to
, množství cibule jsem upravila dle našeho
, zelí jsem udělala dle našeho-ale skoro stejné jako autor receptu, příloha je knedlík, brambor a bramborové noky-jak si kdo vybere
, nám doma chutnalo
,foto není od profesionálky
, když tak uděláme 0 bodů a smažeme,že
-
Už teď se olizuju a dávám bodík
-
Recept je dobrý, ale také se mi nezdá to množství cibule
nemělo být 2,5 cibule?
...ale asi ne, protože ta dvě kila se opakují i v postupu
-
srettka:
cibule sním za rok víc jak všech ostatních druhů zeleniny, a to včetně zelí a brambor...a to jsem nepsal, že to moje kysané zelí je - na deset kilo zelí - 1,5 kila cibule...
-
kolik ze cibule? ?
dve a pul kilouse pravis?
a k tomu zelo? tak dej prosim jeste odkaz na nejakeho sikovneho pravnika, bo po tyhle atomovce budu mit na stole misto perloveho nahrdelniku jako vdek za manu vytecnou, zadost vo rozvod,ze uz se se mnou,milec muj milovany, otravovat dal nebude, ze uz je votraveny a zeleny dost
-
No nedá se nic dělat,,,,o víkendu jdu na to,,, ať děcka brblají jak chtějí. S mojou se pořádně nadlábnem
. Musí to být úžasné i s bramborovým knedlíkem.
-
To jsem si zase hezky početla
A chutnalo by mi
A se škvarečkama to dělám stejně
-
Jé to musí být bájo,to musím vyzkoušet,teďko doma nemám kuřecí stehýnka, až pojedu na nákup tak je hned koupím.
-
Zrovna jsem vytáhla 3 zadní kuřecí nožičky, tak zítra vyzkouším
-
Kuře k zelí připravuji podobně, jen dávám česnek čerstvý. A zelíčko bude určitě fantastické