Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová kýta protýkaná mrkví

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Suroviny

Porce: 8 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 655 kJ /
1 591 kcal
Bílkoviny267,77 g
Tuky41,17 g
Vláknina14,44 g
Cholesterol 500 mg
Sodík 901 mg
Sůl1,85 g
Sacharidy31,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev si oloupeme a očistíme. Krok 2: Kýtu na několika místech propíchneme ve směru vláken a do vzniklých otvorů vsuneme mrkve. Krok 3: Pak do masa vetřeme sůl, špetku pepře a mletou papriku a necháme odležet (nechávám pár hodin, ale pokud není čas tak se nemusí). Krok 4: V pekáčku si rozehřejeme máslo, vložíme nahrubo nastrouhanou mrkev a cibuli, lehce orestujeme, přidáme připravené maso. Opečeme je ze všech stran (pozor na připálení papriky!) a podlijeme vlažným vývarem. Pekáček přiklopíme a vložíme ho předehřáté trouby na 175-180°C. Maso pečeme za občasného otáčení masa do měkka - maso dle potřeby podléváme. Krok 5: Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme (vypečeme) na tuk, zasypeme hladkou moukou, orestujeme, podlijeme vývarem a necháme provařit (můžeme zahustit i jen moukou rozmíchanou ve vodě a dolít vývarem na požadované množství). Krok 6: Provařenou šťávu přecedíme přes jemný cedník, dle potřeby dochutíme solí a špetkou pepře a necháme jí na mírném plameni aby nám pustila glanc (tuk). Krok 7: Maso nakrájíme na porce, přelijeme hotovou šťávou a podáváme s vařenými bramborami.

Zveřejněno 6. 11. 2009

Poznámka autorky mirca75

Na protýkání lze použít i jiné druhy vepřového masa - pěkné plecko, pečeně, ..., ale myslím, že při použití třeba krůtího masa (dietní verze), bude chuťový zážitek stejně příjemný ;-).

Kombinace masa, mrkve a mleté papriky byla příjemná a všichni jsme si na ní moc pochutnali.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Qz0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Qz0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

dneska bylo k obědu, moc dobré, šťávu jsem rozmixovala a ani nebylo potřeba ji zahustit. Dávám bodík a dovoluji si přidat i foto:-):yes:

mirca75: Tak šup, napsat o ponorák Ježíškovi, ať tu máme další dobré recepty :-)

Výborné! Pod maso jsem přidala ještě pórek a stačil ruční mixér, aby měla omáčka správnou hustotu. Mouku jsem nemusela vůbec použít. Všem chutnalo a navíc to hezky vypadalo :yes:

Jedním slovem "vynikající" :yes::yes::yes::-p Pekla jsem včera a je to super. Cibulku s mrkví jsem nakonec ani nemixovala ani nezahušťovala, nechala jsem tak, vznikla vynikající šťávička :-) a do pekáčku jsem tak v půlce pečení přidala ještě celé mrkve a na půl naše domácí cuketky, upečené k masu jsou super.

Vyborny recept, maso jsme pekli cca 60 minut. Dekuji, bylo to vyborne, omacku jsme rozmixovali.

Vypadá to super už jsem uložila a brzo uvařím posílám bodík:yes::-p

výborný recept, jsem kuchařka začátečník a zvládla jsem to:yes:

Tak už se to peče:yes: Až ochutnáme, pošlu bodík:-)

Tak tohle vypadá suprově:-p. Kýtu jsem dnes koupil a zítra letím pro mrkev. Už se těším. Posílám bodík.

Moc pěkné:-K

já mám ráda dušenou mrkev:-p a receptík se mi moc líbí,ten si ukládám;-)+1:yes::-K

Blikni:-)děkuju moc za milý komentář i za vyzkoušení:-8 a jsem moc ráda,že vám chutnalo:-p.K té šťávě - jelikož nevlastním "ponorák",tak musím šťávy cedit,ale já rovnou přes ten cedník přepasíruju i tu zeleninu,takže také zahušťuji jen minimálně;-).

I mně moc chutnalo :-p, jen mi přišlo líto cedit přes cedník takovou dobrou šťávu, tak jsem ji radši rozmixovala a pak nebylo třeba ani zahušťovat.
Jen podotýkám, že kdo nemá rád dušenou mrkev, tak ať toto jídlo radši ani nezkouší. To ovšem není můj případ, takže hodnotím bodíkem. :-)

Tématické fráze:
kýta na mrkvi, vepřová pečeně protýkaná, kýta s mrkví, vepřová kýta recepty pro začátečníky, protýkání masa, vepřová kýta recepty, protýkaná vepřová pečeně, vepřové s dušenou mrkví, vepřové maso s dušenou mrkví, vepřová kýta pečená v celku, vepřová kýta použití, vepřová kýta na paprice, vepřové maso protýkané, protýkaná hovězí pečeně, vepřová pečeně z kýty, pecena kyta s mrkvi, protýkaná pečeně, vepřová kýta mrkev, kýta v mrkvi, veprova kyta

Suroviny:
kýta vepřová, mrkev, paprika sušená sladká, sůl, pepř mletý, cibule, mouka hladká, vývar

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu