Vepřová kýta protýkaná mrkví

mirca75 Kuchařka: mirca75

8 porcí Vepřové maso 28 názorů

Suroviny

1-1,5 kg Vepřové kýty
300 g mrkev tenší
1 lžíce sladké papriky
sůl
pepř mletý bílý
1 ks cibule střední
hladká mouka na zahuštění
vývar (voda na podlití)
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev si oloupeme a očistíme.

  2. Kýtu na několika místech propíchneme ve směru vláken a do vzniklých otvorů vsuneme mrkve.

  3. Pak do masa vetřeme sůl, špetku pepře a mletou papriku a necháme odležet (nechávám pár hodin, ale pokud není čas tak se nemusí).

  4. V pekáčku si rozehřejeme máslo, vložíme nahrubo nastrouhanou mrkev a cibuli, lehce orestujeme, přidáme připravené maso. Opečeme je ze všech stran (pozor na připálení papriky!) a podlijeme vlažným vývarem. Pekáček přiklopíme a vložíme ho předehřáté trouby na 175-180°C. Maso pečeme za občasného otáčení masa do měkka - maso dle potřeby podléváme.

  5. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme (vypečeme) na tuk, zasypeme hladkou moukou, orestujeme, podlijeme vývarem a necháme provařit (můžeme zahustit i jen moukou rozmíchanou ve vodě a dolít vývarem na požadované množství).

  6. Provařenou šťávu přecedíme přes jemný cedník, dle potřeby dochutíme solí a špetkou pepře a necháme jí na mírném plameni aby nám pustila glanc (tuk).

  7. Maso nakrájíme na porce, přelijeme hotovou šťávou a podáváme s vařenými bramborami.

Poznámka

Na protýkání lze použít i jiné druhy vepřového masa - pěkné plecko, pečeně, ..., ale myslím, že při použití třeba krůtího masa (dietní verze), bude chuťový zážitek stejně příjemný ;-).

Kombinace masa, mrkve a mleté papriky byla příjemná a všichni jsme si na ní moc pochutnali.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 206 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová kýta protýkaná mrkví

  • Lenunka Lenunka

    dneska bylo k obědu, moc dobré, šťávu jsem rozmixovala a ani nebylo potřeba ji zahustit. Dávám bodík a dovoluji si přidat i foto:-):yes:

    Odpovědět

  • takseptam takseptam

    mirca75: Tak šup, napsat o ponorák Ježíškovi, ať tu máme další dobré recepty :-)

    Odpovědět

  • miunka miunka

    Výborné! Pod maso jsem přidala ještě pórek a stačil ruční mixér, aby měla omáčka správnou hustotu. Mouku jsem nemusela vůbec použít. Všem chutnalo a navíc to hezky vypadalo :yes:

    Odpovědět

  • cita-m cita-m

    Jedním slovem "vynikající" :yes::yes::yes::-p Pekla jsem včera a je to super. Cibulku s mrkví jsem nakonec ani nemixovala ani nezahušťovala, nechala jsem tak, vznikla vynikající šťávička :-) a do pekáčku jsem tak v půlce pečení přidala ještě celé mrkve a na půl naše domácí cuketky, upečené k masu jsou super.

    Odpovědět

  • rvasek rvasek

    Vyborny recept, maso jsme pekli cca 60 minut. Dekuji, bylo to vyborne, omacku jsme rozmixovali.

    Odpovědět

  • jikabo jikabo

    Vypadá to super už jsem uložila a brzo uvařím posílám bodík:yes::-p

    Odpovědět

  • bocorka bocorka

    výborný recept, jsem kuchařka začátečník a zvládla jsem to:yes:

    Odpovědět

  • Prima Mama Prima Mama

    Tak už se to peče:yes: Až ochutnáme, pošlu bodík:-)

    Odpovědět

  • vlk09 vlk09

    Tak tohle vypadá suprově:-p. Kýtu jsem dnes koupil a zítra letím pro mrkev. Už se těším. Posílám bodík.

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Moc pěkné:-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    já mám ráda dušenou mrkev:-p a receptík se mi moc líbí,ten si ukládám;-)+1:yes::-K

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Blikni:-)děkuju moc za milý komentář i za vyzkoušení:-8 a jsem moc ráda,že vám chutnalo:-p.K té šťávě - jelikož nevlastním "ponorák",tak musím šťávy cedit,ale já rovnou přes ten cedník přepasíruju i tu zeleninu,takže také zahušťuji jen minimálně;-).

    Odpovědět

  • blikni blikni

    I mně moc chutnalo :-p, jen mi přišlo líto cedit přes cedník takovou dobrou šťávu, tak jsem ji radši rozmixovala a pak nebylo třeba ani zahušťovat.
    Jen podotýkám, že kdo nemá rád dušenou mrkev, tak ať toto jídlo radši ani nezkouší. To ovšem není můj případ, takže hodnotím bodíkem. :-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Miruš, to je moc hezké;-):yes:. Pečené maso vcelku je super:yes:. Posílám ti první bodík do druhé desítky. :-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Děkuju:-8;-).

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kýta na mrkvi vepřová pečeně protýkaná kýta s mrkví vepřová kýta recepty pro začátečníky protýkání masa protýkaná vepřová pečeně vepřové s dušenou mrkví vepřová kýta pečená v celku vepřová kýta na paprice vepřové maso s dušenou mrkví vepřová kýta použití vepřové maso protýkané protýkaná hovězí pečeně vepřová pečeně z kýty vepřová kýta mrkev pecena kyta s mrkvi vepřová kýta recepty protýkaná pečeně vepřová pečeně na mrkvi kýta v mrkvi

Zapomněl/a jsem heslo