Pravá drážďanská štóla
Štóla je tradiční vánoční moučník pocházející z Německa, nicméně i u nás získává na oblibě. Kynuté sladké těsto plné sekaných mandlí, rozinek v rumu a kandovaného ovoce se může připravit i 3 týdny před Vánoci.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 24 459 kJ / 5 846 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 81,53 g |
| Tuky | 252,80 g |
| Vláknina | 45,46 g |
| Cholesterol | 620 mg |
| Sodík | 501 mg |
| Sůl | 1,13 g |
| Sacharidy | 725,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé a vychladlé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu, kandované ovoce a sůl. Přidáme kvásek a zaděláme těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Krok 3: Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál, znovu ho vydatně propracujeme a necháme další hodinu odpočívat v teple.
Krok 4: Poté z těsta vyválíme obdélník a delší stranou ho přeložíme do dvou třetin spodního dílu. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Krok 5: Štólu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení a potřeme teplou vodou. Znovu necháme chvilku odpočívat.
Krok 6: Po vložení do trouby pečeme přibližně 60 minut. Zkoušíme špejlí, zda je propečená. Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štólu z trouby a necháme vychladnout.
Krok 7: Abychom jí dali krásný vzhled, necháme rozpustit máslo, kterým potřeme povrch štóly. Silně posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Opakujeme ještě jednou.
Krok 8: Pečlivě ji zabalíme do alobalu a necháme do Vánoc rozležet.
Zveřejněno 25. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravá drážďanská štóla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6z47
Moje poznámka
Pravá drážďanská štóla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6z47
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 1 hodinou
Grinchův elixír
Přidáno před 16 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 19 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 7 minutami
Vánočka III
Marcela.Ma. před 2 hodinami
Kapří hranolky
loing před 11 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 11 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 11 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 11 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 12 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 13 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 13 hodinami
Tématické fráze:
pravá vánoční štola,
vánoční štola kluci v akci,
drážďanská vánoční štola,
tvarohová štola kluci v akci,
pravá vánoční štola recept,
recept na drážďanskou štolu,
nemecka stola,
německá vánoční štola,
vánoční štóla drážďanská,
vánoční štola německá,
kluci v akci vanočni štola,
řecept na německou štolu,
štola,
německá štola recept,
máslová štola,
máslová štola,
kluci v akci stola,
drazdanskastola,
dráždanská vánoční štola recept,
vánoční štola tvarohová kluci v akci
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr,
mléko,
droždí,
rozinky,
rum,
mandle mleté,
ovoce kandované,
marcipán,
sůl,
máslo,
cukr vanilkový,
cukr moučkový
Komentáře (11)
A pak, cukrovat a másli střídavě, aspoň dvakrát, těsně před koncem pečení, ještě v troubě. Cukr udělá krásnou lehce křupkavou krustu.