Dědova vánočka
Taky si čas od času rádi dopřejete sladkou snídani v podobě vánočky s máslem nebo marmeládou? Pak určitě vyzkoušejte tento osvědčený rodinný recept. Ať připravíte z těsta jakékoli tvary, budou nadýchané jako peříčko a velmi vláčné.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 33 561 kJ / 8 021 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 185,21 g |
Tuky | 314,50 g |
Vláknina | 56,50 g |
Cholesterol | 1,78 g |
Sodík | 793 mg |
Sůl | 1,85 g |
Sacharidy | 1 084,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, žloutky. Uděláme kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí. Počkáme až droždí vzejde.
Krok 2: Kvásek nalijeme do mísy k mouce, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, rozinky a mandle.
Vše vypracujeme v těsto, do kterého podle potřeby přidáme mouku tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. Krok 3: Těsto necháme třikrát vykynout. Vždy když těsto nakyne, prohněteme ho vařečkou a necháme znovu kynout. Krok 4: Z potřetí vykynutého těsta upleteme vánočku. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba hodinu.
Vše vypracujeme v těsto, do kterého podle potřeby přidáme mouku tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. Krok 3: Těsto necháme třikrát vykynout. Vždy když těsto nakyne, prohněteme ho vařečkou a necháme znovu kynout. Krok 4: Z potřetí vykynutého těsta upleteme vánočku. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba hodinu.
Zveřejněno 17. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dědova vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OPmN
Moje poznámka
Dědova vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OPmN
Nejnovější recepty
Lečo v omeletě
Přidáno před 16 hodinami
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chléb z ovesných vloček
vikinka09 před 7 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Klar98 před 8 hodinami
Palačinky se šunkou plněné sýrem
Elen0766 před 9 hodinami
Pikantní medová žebra
jirkastu před 10 hodinami
Křehký jablkový koláč
Theodora před 10 hodinami
Maková náplň
mismi před 10 hodinami
Znojemská omáčka s rýží
Wenaneta před 12 hodinami
Kuřecí polévka s nudlemi
Kajkajak před 13 hodinami
Žampionovo-kuřecí guláš
Jan Nemec před 13 hodinami
Tématické fráze:
vanocka,
vanocka recept,
recept vanočka,
plněná vánočka,
na kolik stupnu pect vanocku,
mala vanocka recept,
recept na vánočku,
slana vanocka,
vánočka podle stupky,
na kolik péct vanočku,
plněná vánočka recept,
na kolik stupnu se pece vanocka,
vanočka stupka,
vánočka s čokoládou,
top recepty vánočka,
vanocka plnena,
pletení vánočky 4+3+2,
stupka vánočka,
vánočka na slano,
vánočka z 1 kg mouky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr,
žloutek,
cukr vanilkový,
sůl,
droždí,
mléko,
citron,
rozinky,
mandle,
vejce,
mandle
Komentáře (56)
No, podobnou peču z 600g polohrubé mouky a i tak je to macek přes celý plech
Rozpékám v rozpálené peci při 225°C a jen co začne chytat barvu stáhnu na 160°C a dopékám asi 30´na špejli, dle potřeby i pod alobalem. Podle polohy v troubě, způsobu ohřevu má tendenci se od plechu připalovat.
Mou doménou je pekařina. Takže za vánočku po předcích dávám plusový bodík a přidávám si do oblíbených.
http://miric.unas.cz