Maminčina vánočka
Na slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět vánočka, která provoní dům vanilkou a pomůže navodit tu správnou sváteční atmosféru. Vánočka s rozinkami, posypaná mandlemi, se bude doslova rozplývat na jazyku.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 23 870 kJ / 5 705 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 127,57 g |
| Tuky | 226,66 g |
| Vláknina | 33,46 g |
| Cholesterol | 1,43 g |
| Sodík | 685 mg |
| Sůl | 1,61 g |
| Sacharidy | 772,02 g |
Postup přípravy
Krok 1: V misce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky, lžíci cukru, 5 lžic vlažného mléka (z odměřeného množství) a rozmícháme na hladkou kašičku. Necháme na teplém místě asi čtvrt hodiny odpočinout, aby vzešel kvásek.
Krok 2: Potom utřeme máslo se zbylým cukrem a přidáme ke kvásku spolu se žloutky, prosátou moukou a špetkou soli. Rozinky namočíme do vody.
Krok 3: Přisypeme vanilkový cukr a po částech přilijeme vlažné mléko. V míse vařečkou vypracujeme tužší těsto, které přendáme na pomoučený vál a znovu dobře vypracujeme.
Krok 4: Nakonec přidáme namočené rozinky a oloupané nasekané mandle.
Krok 5: Hladké těsto dáme zpět do mísy, přikryjeme čistou utěrkou. Necháme alespoň 4 až 5 hodin kynout na teplém místě.
Krok 6: Během kynutí těsto občas prohněteme.
Krok 7: Plech vymažeme tukem. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejně velkých částí, vyválíme úzké válečky a upleteme vánočku.
Krok 8: Nejdříve cop ze 4 dílů, jeho střed trochu zploštíme a na něj položíme cop ze 3 dílů.
Krok 9: Nahoru položíme cop stočený ze dvou válečků a jejich konce upevníme dospod, aby se nerozplétaly.
Krok 10: Do vánočky zapíchneme zhruba 4 špejle, aby si během pečení udržela tvar. Na plechu ji necháme ještě asi půl hodiny vykynout.
Krok 11: Včas vyhřejeme troubu na 200 °C.
Krok 12: Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oloupanými nahrubo nasekanými mandlemi.
Krok 13: Vložíme do vyhřáté trouby 200 °C, po 15 minutách zmírníme na 175 °C a dopečeme ještě dalších 45 minut.
Krok 14: Začne-li se vánočka svrchu připalovat, přikryjeme ji alobalem.
Zveřejněno 26. 12. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčina vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lpEj
Moje poznámka
Maminčina vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lpEj
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 3 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 10 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 11 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 12 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 12 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 29 minutami
Šlehačkové cukroví
MonikaHo před 1 hodinou
Uherská pěna
Daami před 1 hodinou
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 3 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 3 hodinami
Pudinkové jahodové tyčinky
AnettaP před 3 hodinami
Perníkové kroužky
Vitek2015 před 4 hodinami
Čína z vepřového masa
IvanaK před 4 hodinami
Kuřecí medailonky na kari s hořčicí
nvm250 před 5 hodinami
Vanilkové rohlíčky
tyna.korinkova před 5 hodinami
Tématické fráze:
vánočka recept,
vánočka,
vánočka top recepty,
recept na nejlepsi vanocku,
maminčiny recepty,
jak se peče vánočka,
recept na vánočku,
vanocky,
recepty na vanocku,
recept vánočka,
vánočka top recept,
vánočka z hrubé mouky,
top recepty na vánočku,
nejlepší recept na vánočky,
mamincinyrecepty.cz,
nejlepší recept na vanočku,
nejlepší vánočka,
vánočky recepty,
vánočka bez kynutí,
nejlepší vánočka recept
Suroviny:
mouka hladká,
mouka hrubá,
cukr,
máslo,
žloutek,
mandle,
rozinky,
droždí čerstvé,
sůl,
mléko,
cukr vanilkový,
vejce,
tuk
Komentáře (15)
Jsem ve fázi posledního kynutí před vložením do trouby. Poctivé 4 hodiny kynutí s hodinovým intervalem prohnětání. Přidal jsem tam většího malého panáka rumu, uvidíme