Ostravský dort
Víkendové odpoledne bez dobrého zákusku a kávy si snad ani nelze představit. Velký úspěch sklidíte s piškotovým dortem, plněným směsí piškotového těsta, ananasového kompotu a máslového krému. Povrch potřete nezbytnou čokoládou a můžete i nazdobit.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 055 kJ / 3 359 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 78,10 g |
| Tuky | 180,54 g |
| Vláknina | 4,20 g |
| Cholesterol | 2,55 g |
| Sodík | 680 mg |
| Sůl | 1,68 g |
| Sacharidy | 332,61 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli. Promícháme.
Krok 2: Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme ho do těsta a vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut, zkoušíme špejlí. Po upečení vyndáme z formy a necháme důkladně vychladnout.
Krok 3: Po vychladnutí odkrojíme slabý plát (ne více než 1 cm). Spodní část korpusu vydlabeme lžičkou tak, aby nám zůstalo centimetrové dno a boky. Vydlabané kousky dáme do mísy. Navlhčíme je rumem a šťávou z ananasu. Přidáme nadrobno pokrájený ananas a promícháme.
Krok 4: 3 žloutky a moučkový cukr šleháme nad parou na hustou pěnu. Pak do ní zapracujeme máslo a směs přimícháme k vydlabanému těstu a promícháme.
Krok 5: Odkrojený vršek i vydlabaný korpus potřeme marmeládou a naplníme směsí. Přikryjeme vrškem, přitiskneme a necháme vychladit. Poté potřeme čokoládou a dozdobíme.
Zveřejněno 5. 3. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ostravský dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wZ51
Moje poznámka
Ostravský dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wZ51
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 8 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno před 21 hodinami
Sladké snídaňové briošky
Přidáno před 22 hodinami
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 22 hodinami
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 1 hodinou
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 3 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 3 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 3 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 4 hodinami
Hrníčková bábovka
Barun před 4 hodinami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
ferda30 před 4 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
markuschka79 před 6 hodinami
Zelňačka (klasika)
Darwin před 6 hodinami
Tématické fráze:
ostravské dortíky,
ostravské řezy,
zákusek ostravan recept,
ostravské dortíky recepty,
dort ostravan,
ostravský řez,
dort ostravak,
zákusek ostravan,
ostravské dortíky recept,
ollis,
ostravské dortíky postupy,
ostravák dort,
ostravský zákusek,
ostravan dort,
zakusek ostravak,
ostravské dortíky - recepty,
ostravské dortíčky,
ostravske recepty,
řezy ostravak,
řezy ostravan
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
kypřící prášek do pečiva,
sůl,
marmeláda pikantní,
žloutek,
cukr moučkový,
máslo,
kompot ananasový,
rum,
čokoláda
Komentáře (17)
Ale řeknu ti, že se ti ostraváci mají dobře.