Ostravská vařonka

Merylas Kuchař:

Nápoje 10 názorů

43

Suroviny

2 dl rumu
2 dl vody
40-50 g cukru krystal nebo krupice
pomerančová kůra z 1/2 pomeranče
citrónová kůra asi z 1/3 až 1/2 plodu
kousek celé skořice
6 hřebíčků
plátky citrónu
pomeranče do hotové vařonky
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrůlku dáme cukr, koření, citrónovou a pomerančovou kůru nakrájenou na menší kousky a za stálého míchání zkaramelizujeme do středně hnědé barvy.

  2. Zalijeme vodou a mírně povaříme.

  3. Pak přidáme rum, přivedeme téměř k bodu varu, ale nevaříme.

  4. Vařonku procedíme a ihned podáváme s plátkem citrónu a pomeranče.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 32 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ostravská vařonka

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    hannka: Líbí se mi pojmenování - verze pro nemístní:-D Jablunkov je už od Ostravy dále, ale proč by tam nemohli vařit tu ostravskou;-) Pila jsem ji už i s tím lihem a mastnými oky nahoře, ale ten tuk mi vadil a byl pro mě nezvyklý. Ono vařonek je více druhů a různého složení a těžko říct, která je ta pravá s určitým názvem.To by musel být recept patentovaný;-) A díky za odkaz,dám ho i tady, aby šel rozkliknout.;-)http://www.gotic.cz/zaznam/558/ Jinak Jablunkovsko je nádherný kraj a do Mostů jezdím poměrně často.

    Odpovědět

  • hannka hannka

    U tety v Jablunkově se vařila vždy z lihu. a myslím, že nejen u tety:) ten rum bude už nějaká verze pro nemístní, ať přežijou víc než jednoho loka:-D
    ale neříkám, s tím rumem to nemusí být vůbec špatné..

    http://www.gotic.cz/zaznam/558/ - tady je i ta původní

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    xy: Nevím, od kdy se tak dělá, ale já jsem tady tuhle vařonku vždy dělala a budu dělat jedině z tuzemáku. Klidně si udělej z lihu, bude to už mít jinou chuť a doporučuji přidat více vody, nebo toho líhu dát méně. Je povícero receptů na tohle pití, já dělám takto a ještě jeden recept je v podobných ;-)

    Odpovědět

  • xy xy(neregistrovaný)

    Od kdy se dělá vařonka z rumu :-// Vždy se dělala a dělat bude jedině z lihu ( spirytus rektifikowany ).:-!

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Luci, raději bych to ani neříkala;-) Toho se moc nesmí, nebo auvej na druhý den:-)), úděsný bolehlav:-D:-! Severomoraváci jsou zvyklí, znáš to, "pil jsem s moravákama od pondělí do pátku a v pátek jsem litoval, že jsem v úterý neumřel?":-)):-D:-)) Ale je to moc dobré pitíčko:-p;-)

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Tohle implantovat do Brna...kolik kusů je bezpečná dávka?:-O

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Óóó vařonka, jo? Tu bych si dala!!! Merylas, díky, je to zabiják, ale náš!!:-D:-)):yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Thomassinno, vánoční trhy na Masarykově náměstí se už blíží:-D

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Joooooo, vařonka, to je šmakoooozní:-8 Třeba vánoční trhy si bez ní nedokážu představit:-* Bodík letí:yes:

    Odpovědět

  • kedlubna kedlubna

    no ples bez teplé vařonky si ani nedovedu představit :-D

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo