Domácí chleba
Kdo jednou zkusí domácí chleba, těžko se už bude vracet ke kupovanému. Při pečení provoní celý byt a kůrku si vypečete podle libosti, jak kdo má rád. Tento recept je z droždí, ovoněný tymiánem a hravě ho zvládnete.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 860 kJ / 4 747 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 154,96 g |
Tuky | 29,92 g |
Vláknina | 50,99 g |
Cholesterol | 3 mg |
Sodík | 6,45 g |
Sůl | 16,05 g |
Sacharidy | 938,89 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí, tymiánem a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, vypracujeme těsto a necháme ho asi hodinu kynout.
Krok 3: Z vykynutého těsta tvarujeme rukama, namočenýma ve studené vodě, dvě šišky.
Krok 4: Položíme je na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.
Krok 5: Včas začneme nahřívat troubu na 250 °C.
Krok 6: Těsně před vložením do horké trouby potřeme šišky chleba peroutkou namočenou v octové vodě.
Krok 7: Prudce pečeme na 250 °C asi 5 minut. Pak snížíme teplotu na cca 170-175 °C a dopékáme 30-45 minut.
Krok 8: Během pečení chléb ještě několikrát potřeme octovou vodou.
Zveřejněno 7. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/045
Moje poznámka
Domácí chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/045
Nejnovější recepty
Vepřová plec se špenátem
Přidáno před 7 hodinami
Makovec s hruškami
Přidáno před 12 hodinami
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno 18. 10. 2025 22:03:21
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno 18. 10. 2025 18:14:36
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dobrá frankfurtská polévka
Jan Nemec před 2 hodinami
Pivovarská bašta
oopicka před 3 hodinami
Bratislavská buchta
Wikki před 4 hodinami
Měkké skořicové šneky (Cinnamon rolls)
Verca_recepty před 5 hodinami
Klasické křupavé domácí rohlíky
Sarinkad před 5 hodinami
Celestýnské nudle
Kajkajak před 6 hodinami
Kefírové čokoládové řezy
jjj82 před 8 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 8 hodinami
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Terina309 před 9 hodinami
Tématické fráze:
domácí chleba,
domácí chleba,
recept na chleba z domácí pekárny,
domácí chléb,
domácí chléb,
domácí chléb,
domaci chleba recepty,
domácí chleba recept,
domácí chleba recept,
recepty na chleba z domácí pekárny,
recept domácí chléb,
recept domácí chléb,
domácí chleba recepty,
domaci chleb recept,
domácí chleb recept,
domácí chléb recept,
recepty na domácí chleba,
recepty na domaci chleba,
recept na domácí chleba,
recept na domácí chleba
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
droždí,
sůl,
cukr,
mléko,
tymián,
kmín celý,
mouka hladká,
ocet
Komentáře (39)
byl po kazde moc dobry
ale ma to jednu chybu tu kamenovou formu nebo plech vymazat požadně sadlem
vůbec se nepřilepí
do jednoho bochníku jsem zapracovala kostečky uzeného, taky výborné
Nedávala jsem tam akorát tymián.
Ale o to víc soli a kmínu... A byla to opravdová mlaskačka