Postup přípravy
Krok 1: Květy namočíme do studené osolené vody asi na hodinu, aby vyplaval hmyz a jiná havěť. Uvaříme si máslovou jíšku (rozpustíme máslo, přidáváme mouku a osmahneme do zlatova). Pak přiléváme vodu, vaříme a mícháme, aby se nevytvořily žmolky, mouky a vody jen podle toho, jak chceme mít hustou omáčku.
Krok 2: Květy vytáhneme z vody a jemně osušíme. Rozpustíme tuk (jen asi lžíci) a na něm kvítky chvilku (3 minutky) podusíme i s muškátovým květem a podušený jej přidáme do omáčky. Ještě přidáme kyselou smetanu a promícháme, podle chuti osolíme - už nevaříme. Chuť by měla být jemná, ne moc výrazná, ale vonět muškátem. Skvěle se hodí ke zvěřině - hlavně koroptve, ale u nás se dávala na krůtí, slepičí i kuřecí maso.
Zveřejněno 24. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčka z bezových květů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lOMr
Moje poznámka
Omáčka z bezových květů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lOMr
Nejnovější recepty
Korejský salát z okurek
Přidáno před 1 hodinou
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 7 hodinami
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno před 22 hodinami
Zapečené barbecue fazole
Přidáno před 22 hodinami
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Obyčejná hrnková buchta s banány a malinami
Sian5 před 6 minutami
Pikantní plněné papriky
Pizla před 24 minutami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Eva_caramba před 35 minutami
Andělsky nadýchaný perník
Petulka89 před 46 minutami
Výborné kynuté těsto na cokoli
Betes před 1 hodinou
Cuketový bramborák
Betes před 1 hodinou
Banánová bábovka
Verunkavh před 1 hodinou
Hrnkový koláč s tvarohem, povidly a drobenkou
rozinka370 před 1 hodinou
Těsto na pizzu
Olympus před 1 hodinou
Meruňkový koláč s drobenkou
1PettRa před 1 hodinou
Tématické fráze:
bezove vino,
vino z bezoveho kvetu,
bezová pálenka,
bezové recepty,
bezové víno recept,
recept na bezové víno,
recepty z bezoveho květu,
máslová omačka,
obalované bezinkové květy,
bezovy kvet vino,
bezové pivo recept,
smazeny bezovy kvet,
máslová jíška,
bezovy vino,
bezová pálenka recept,
bezove kvety sirup,
polreich steak,
sirup z kozicek,
bezovy kvet smazeny,
obalovaný bezinkový květ
Suroviny:
jíška máslová,
tuk,
smetana,
květ muškátový,
sůl
Komentáře (8)
Ale fakt jsme si pošmákli
Hurá, povedlo se a díky
Jestli Ti to nebude vadit,napíši kolik jsem čeho na 2 porce omáčky použila a přidám foto
Na omáčku:3 zarovnané polévkové lžíce(pl)změklého másla,2 zarovnané pl hladké mouky,250 ml tekutiny(já jsem dala mléko)3/4 kelímku zakysané smetany.
Na podušení květů:1 zarovnaná pl změklého másla,10 větších květů(nůžkama jsem odstranila silnější stonky)1 zarovnaná kl muškátového květu.
Omáčka byla taková netradiční,ale velice dobrá a my jsme si s manželem na dnešním obídku moc pochutnali
Než jsem začala s přípravou omáčky,tak jsem do papiňáku na orestovanou cibulku dala zprudka osmahnout 4 nenaklepané,lehce opepřené plátky vepřové kýty,podlila jsem 200ml horké vody+1/4kostky masoxu a od doby varu jsem pod tlakem nechala"syčet"20minut.Z původní omáčky mi zbyly cca 4 pl,které jsem smíchala se šťávou z masa,omáčka dostala úplně jinou,velice dobrou chuť a já mám další dvě porce"jiného"jídla s rýží na příští oběd