Omáčka z bezových květů

spagetka Kuchařka:

Omáčky 7 názorů

32

Suroviny

několik snítek bezových květů pěkně rozvitých ( na 2 porce tak 8-10)
máslová jíška
trošku tuku na podušení
kyselá smetana
muškátový květ
sůl
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Květy namočíme do studené osolené vody asi na hodinu, aby vyplaval hmyz a jiná havěť. Uvaříme si máslovou jíšku (rozpustíme máslo, přidáváme mouku a osmahneme do zlatova). Pak přiléváme vodu, vaříme a mícháme, aby se nevytvořily žmolky, mouky a vody jen podle toho, jak chceme mít hustou omáčku.

  2. Květy vytáhneme z vody a jemně osušíme. Rozpustíme tuk (jen asi lžíci) a na něm kvítky chvilku (3 minutky) podusíme i s muškátovým květem a podušený jej přidáme do omáčky. Ještě přidáme kyselou smetanu a promícháme, podle chuti osolíme - už nevaříme. Chuť by měla být jemná, ne moc výrazná, ale vonět muškátem. Skvěle se hodí ke zvěřině - hlavně koroptve, ale u nás se dávala na krůtí, slepičí i kuřecí maso.

Poznámka

Přesnou hmotnost másla vám teď nenapíšu, vždy to dělám "od oka", až ji budu, letos dělat určitě vše zvážím

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Omáčka z bezových květů

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Anna Kocikova:no jo, to víš, když se do něčeho dám... ;-);-):-D:-D, opraveno :yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    spagetka::-D:-DLaděnko ty jsi to tam okopčila celé i s tím masem;-):-D:-D
    Ale fakt jsme si pošmákli:yes:Měla jsem obavy,jak zlatoušek bude reagovat,ale bylo pochváleno a i hubana jsem dostala:-))Tak ti taky Ď:-D:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Anna Kocikova: Ani, moc děkuju za popis a fotečku. Zkusím tvůj popis zkopírovat pod ten můj receptík, je přesnější a tady by mohl zapadnout;-);-) :-K:-K:yes::yes:
    Hurá, povedlo se a díky:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Špagetko,ten Tvůj zajímavý receptík mě hodně lákal:-)Mám ho už dva roky uložený,ale nechtělo se mi čekat další rok,zrovna na naší straně je bez v plném květu,tak jsem to riskla a dnes uvařila:-)
    Jestli Ti to nebude vadit,napíši kolik jsem čeho na 2 porce omáčky použila a přidám foto:-)
    Na omáčku:3 zarovnané polévkové lžíce(pl)změklého másla,2 zarovnané pl hladké mouky,250 ml tekutiny(já jsem dala mléko)3/4 kelímku zakysané smetany.
    Na podušení květů:1 zarovnaná pl změklého másla,10 větších květů(nůžkama jsem odstranila silnější stonky)1 zarovnaná kl muškátového květu.
    Omáčka byla taková netradiční,ale velice dobrá a my jsme si s manželem na dnešním obídku moc pochutnali:-pDruhý bodíček je zasloužený a tady ho máš:-*:-p+2:yes:
    Než jsem začala s přípravou omáčky,tak jsem do papiňáku na orestovanou cibulku dala zprudka osmahnout 4 nenaklepané,lehce opepřené plátky vepřové kýty,podlila jsem 200ml horké vody+1/4kostky masoxu a od doby varu jsem pod tlakem nechala"syčet"20minut.Z původní omáčky mi zbyly cca 4 pl,které jsem smíchala se šťávou z masa,omáčka dostala úplně jinou,velice dobrou chuť a já mám další dvě porce"jiného"jídla s rýží na příští oběd;-):-))

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Špagetko, prepáč, ja budem spomalená. Tak ma tento receptík prekvapil, že som si to nedokázala predstaviť. Ďakujem Ti za odpoveď a želám príjemný víkend!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Magdalenko -už je to jasnější? Omlouvám se, mně to jasné je, ale neuvědomila jsem si, že ostatním to být jasné nemusí ;-):-8;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Špagetko, prosím, mne nie je jasný postup, môžeš sa na to pozrieť? Kam smotana, kam kvet?:-O

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo