Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

„Jednoduchá, rychlá a chutná“: Karotková polévka s kokosovým mlékem

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5

5

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 595 kJ /
1 337 kcal
Bílkoviny30,66 g
Tuky76,67 g
Vláknina48,52 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 982 mg
Sůl2,40 g
Sacharidy106,86 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny mrkve důkladně opláchněte, ostrouhejte škrabkou na brambory a nakrájejte na tenká (asi 2mm) kolečka – u silných částí půlkolečka. Krok 2: Ve velkém hrnci rozehřejte 2 a ½ lžíce olivového oleje, přidejte mrkev a asi 3 minuty ji za stálého míchání opékejte na středním plameni, až se rozvoní a pustí karoten. Krok 3: Poté ji zalijte horkým vývarem, ztlumte plamen na minimum a vařte 15-20 minut, až mrkev změkne, ale není úplně rozvařená. Krok 4: Odstavte z ohně a nechte mírně zchladnout. Krok 5: Zatímco se polévka vaří, opečte na suché pánvi plátky mandlí do zlatohněda – trvá to asi 5 minut, podle typu pánve. Krok 6: Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Krok 7: Přidejte 2 lžičky sušeného zázvoru a důkladně promíchejte (pokud použijete čerstvý zázvor, zasmahněte ho společně s mrkví – tedy pokud nejste příznivcem hodně štiplavých chutí). Krok 8: Doplňte polévku o 165 mililitrů kokosového mléka a pořádně vymíchejte v hladký krém. Krok 9: Nakonec vše ochuťte vymačkanou šťávou z jedné limetky, případně trochou soli či pepře. Podávejte posypané opečenými plátky mandlí, případně pokropené několika kapkami olivového olejem s citronem. Krok 10: Tipy a triky:

Nejlepší vývar je samozřejmě domácí, ale pokud nestíháte, doporučuji použít ten z kelímku – má mnohem silnější a příjemnější chuť.

Slupky z mrkve nevyhazujte. Jestli nemáte zvířátka na zkrmení, můžete si z nich společně s cibulí a česnekem uvařit výborný vývar na později (ovšem pouze v případě domácí či bio mrkve).

Pokud nejste milovnicí mandlí, můžete do polévky klidně opéct houskové krutony, případně i pražená dýňová semínka (pochopitelně loupaná).

Já dávám přednost sušenému zázvoru, protože mi čerstvý nedělá moc dobře (po pravdě mě po něm pálí pusa ještě několik hodin poté). Zvolíte-li ale čerstvý, nastrouhejte ho opravdu na jemno, aby se vám do polévky nedostala tuhá vlákna.

Zveřejněno 7. 7. 2012

Poznámka autora K@tka

Rozfocený postup na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz

Konkrétně na: http://www.foodstyle.cz/products/karotkova-polevka...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o8lX

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o8lX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Krásně připravená polévečka:-K+4:-pJen si myslím,když se vše v závěru mixuje,není třeba krájet mrkev až na tak drobné plátky:-)

Mám pocit že ji dnes udělám k obědu;-);-)Krásný recept:yes:

jarka skrobakova: Kanyla: Děkuju:-8

nádherný rcp:yes::yes:+1 bod:-)):-K:-K

Krásný recept, určitě někdy udělám! Jen tip na krájení mrkve - myslím, že úplně bude stačit na 2cm tlustá kolečka, ne?

Tématické fráze:
mrkvový krém s kokosovým mlékem, chutná polévka, karotkový krém, chutne polevky, rychlá jednoduchá polévka, rychlé jednoduché polévky, rychla dýňová polévka, buchta s kokosovým mlékem, buchta s kokosovým mlékem, brokolicova polevka s kokosovym mlekem, karotková polévka se zázvorem, čočková polévka s kokosovým mlékem, polevka s kokosovym mlékem, karotkový krém recept, top recepty, mrkvova polevka s kokosovym mlekem, dýňová polévka s mrkví, karotková krémová polévka, rychlá a jednoduchá polévka, polevky s kokosovým mlékem

Suroviny:
karotka bio, vývar zeleninový, limetka, mléko kokosové, mandle plátkové, olej olivový, zázvor sušený

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu