Domácí rohlíky
Neexistuje snad jednodušší domácí pečivo než klasické rohlíky. Nejtěžší na celém receptu je tvarování, ale i to s naším postupem hravě zvládnete. Upečte si s námi poctivé, křupavé a voňavé rohlíčky, které budete muset schovat, aby stihly vystydnout.
Suroviny pro 12 kusů
12kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 448 kJ / 2 975 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 91,25 g |
Tuky | 38,04 g |
Vláknina | 24,50 g |
Cholesterol | 523 mg |
Sodík | 4,13 g |
Sůl | 10,24 g |
Sacharidy | 554,71 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jako odměrku použijeme hrnek o objemu 250 ml.
Krok 2: Do hlubší misky nalijeme polovinu vlažného mléka, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme 1 lžičku krupicového cukru a 1 lžíci mouky, kterou odebereme z celkového množství. Vše spolu důkladně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut.
Krok 3: Do velké mísy prosejeme polohrubou mouku a přidáme sůl. Dobře promícháme.
Krok 4: K osolené mouce přidáme zbytek mléka, žloutek, vykynutý kvásek a rozpuštěné máslo.
Krok 5: Ručně nebo v robotu s hákovým nástavcem vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Krok 6: Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout do dvojnásobného objemu. Trvá to asi 60 minut.
Krok 7: Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejné části a z každé vyválíme kruh o průměru asi 25 cm. Každý kruh rozdělíme rádýlkem na čtvrtiny.
Krok 8: Každou čtvrtinu srolujeme vždy od širší strany ke špičce a lehce proválíme. Špičku zahneme dospodu rohlíčku. Rohlíky můžeme nechat rovné, nebo ohnout do tvaru podkovy.
Krok 9: Větší nízký plech vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem. Rohlíky na něj naskládáme v dostatečných rozestupech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Krok 10: Mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C.
Krok 11: Vykynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubší solí a kmínem (nebo mákem). Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
Krok 12: Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Zveřejněno 18. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí rohlíky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g8D
Moje poznámka
Domácí rohlíky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g8D
Nejnovější recepty
Kuřecí závin à la kebab
Přidáno před 9 hodinami
Linecký koláč s cuketou
Přidáno před 22 hodinami
Koláč s tvarohem a rybízem
Přidáno 4. 7. 2025 09:01
Meruňková buchta s drobenkou
Přidáno 3. 7. 2025 13:01
Lečo v omeletě
Přidáno 3. 7. 2025 08:29
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vdolky naší holky
Martina S. před 13 minutami
Květákové placičky
Linova před 22 minutami
Kmínová polévka s cizrnou
Konsel před 51 minutami
Uzené pečené koleno
Vladka16 před 51 minutami
Rychlé tvarohové knedlíky
Janina007 před 1 hodinou
Hamburgerové bulky
Ajfel před 1 hodinou
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
smyslnaorchidej před 1 hodinou
Falešný španělský ptáček
hlavek.lukas před 1 hodinou
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
1anoli1 před 2 hodinami
Letní moučník
Marcela0123 před 2 hodinami
Tématické fráze:
domácí rohlíky pečené v troubě recept,
pivní rohlíky,
pečení domácích rohlíků,
rohlik recept,
těsto na rohlíky v domácí pekárně,
těsto na rohlíky,
recept na rohlíky v troubě,
tukový rohlík recept,
domácí rohlíčky,
krupave slane pivni rohliky,
peceni rohliku,
nejlepší těsto na rohlíky,
pecene rohliky,
jak upéct rohlík,
kynuté těsto na rohlíky,
tukovy rohlik,
rohlik,
rohliky bez drozdi,
pivní rohlík,
recept rohlík
Suroviny:
mouka polohrubá,
žloutek,
mléko,
droždí čerstvé,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
vejce,
sůl,
kmín celý,
mouka hladká,
tuk
Komentáře (93)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Ja pekla na 150st asi 45min. Troubu mam plynovou a pece nerovnomerne, tak proto nizka teplota. Ale krasne v troube jeste vykynuly.
Taky ziju v zahranici a tady rohliky nejsou,maximalne francouzske bagety
jinak recept super
Dělám malinkaté a mám to na dva plechy. Teď jsem vyndala první a nemají chybu
Souhlasím... "Tato mouka je dobra i na koláče.!" Snad jen to "i" bych tam ani nepsal...
Souhlasím také s Tomas: (02.09.2012 12:38:42)
A pokud by v názvu stálo "Domácí rohlíčky", tak bych také souhlasil
Eva:
Nevíte někdo jak dlouho vydržejí tak dobré,když se tedy na to někdo nevrhne a nezapráší se potom?
Jinak uděluji bodíky
Jsou opravdu výborné
www.toprecepty.cz
Kolik je z těsta cca kousků?? Díky
mne to vubec nevykynulo. chutove to ujde ale jsou to spis takove spargle nez rohliky :)
taky ziju v UK, takze jsem pouzila pytlik susenyho drozdi z asdy. a teda hladkou mouku, nebo vite, kde se tady da sehnat polohruba? objednavam z www.halusky.co.uk ale to bohuzel par dnu trva :) a ja to chtela upect hned :)
Čím jste nahradila polohrubou mouku? Taky žiju v Kanadě a na polohrubé vždycky končím.
Ja jsem dala pytlik suseneho drozdi z Asdy. Ono to tak vyjde na 500g mouky. Taky v UK?
panu Tomasovi to neslo protoze delal (jak sam rika v posledni vete) srolovane KNEDLIKY. Tento recept je na ROHLIKY...delam je sama z tmave mouky a susenych kvasnic a jsou perfektni!
Dekuji za recept
Tomas:??tak jste asi udělal něco špatně