Arabský pita chléb
Pita chléb je tradiční arabské pečivo, které si u nás rychle našlo své místo díky mnoha variantám využití v kuchyni. Může být přílohou i hlavním chodem – stačí ho naplnit salátem, masem či uzeninou. Prostě všestranný pokrm.
Suroviny pro 1 dávka
z dávky vyjde 16 kusů
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 180 kJ / 3 867 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 119,50 g |
| Tuky | 41,65 g |
| Vláknina | 34,50 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 4,84 g |
| Sůl | 12,00 g |
| Sacharidy | 736,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve 250 ml vlažné vody rozmícháme droždí, cukr a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Mouku prosijeme, přidáme sůl, olivový olej, kvásek a zbytek vlažné vody. Zaděláme hladké, nelepivé těsto, se kterým se dobře pracuje. Těsto i nádobu na kynutí potřeme trochou oleje, přikryjeme a necháme přibližně 30 minut kynout.
Krok 3: Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na pracovní plochu. Rukou vytlačujeme mezi palcem a ukazováčkem menší kousky, které ukroutíme, vytvarujeme do bochánků a klademe na plátno.
Krok 4: Z této dávky vytvoříme 16 bochánků, které přikryjeme druhým kusem plátna a necháme přibližně 10 minut odpočívat.
Krok 5: Poté každý bochánek rozválíme na placku vysokou asi 0,5 cm, začínáme u toho, který jsme vytvořili jako první. Pracovní plochu není třeba podsypávat moukou, těsto nelepí.
Krok 6: Remosku rozpálíme na vysokou teplotu. Položíme ji na plotýnku, kterou také zapneme, ovšem na minimum.
Krok 7: Jakmile je remoska dostatečně rozehřátá, začneme postupně opékat rozválené placky v pořadí, v jakém jsme je připravili. Každou pečeme zprudka po dobu 1 až 2 minut dozlatova. Neobracíme – během pečení se krásně nafouknou.
Krok 8: Hotové placky vyjmeme a necháme vychladnout. Na placku netlačíme, splaskne sama.
Krok 9: Placky lze péct i v troubě nastavené na maximální teplotu. Vkládáme je na horký plech a v horní části trouby pečeme přibližně 2 minuty.
Krok 10: Arabský chléb můžeme podávat jako přílohu, nebo ho dále plnit například gyrosem či jinou masovou směsí, saláty či dresinky.
Zveřejněno 3. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Arabský pita chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zYqY
Moje poznámka
Arabský pita chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zYqY
Nejnovější recepty
Vánoční oplatky
Přidáno před 9 hodinami
Medové kuličky
Přidáno před 10 hodinami
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 11 hodinami
Nakládaný sýr s pečenými rajčátky a česnekem
Přidáno před 12 hodinami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 13 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brambory s vůní mandlí
Fitulka před 2 hodinami
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Ututatise před 3 hodinami
Poctivá vánočka
metrix7 před 3 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Slavista62 před 3 hodinami
Krkovička z trouby
Sahula před 3 hodinami
Těsto na perníčky - hned měkké
habis před 4 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
AlienkaKalousova před 4 hodinami
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
milhausz1984 před 4 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
busy_dad před 4 hodinami
Celerová pomazánka
Toms1 před 5 hodinami
Tématické fráze:
pita chleba,
pita chleb,
chléb pita recept,
recept na pita chleba,
pita chleb recept,
pita chleba recept,
chléb pita,
recept na chléb pita,
recept pita,
domaci arabsky chleb,
pita chleba bez droždí,
čím naplnit pita chléb,
recept na pita chléb,
pita,
pita chleba s česnekem,
pita chléb bez droždí,
arabské recepty,
pita recept,
recepty pita chléb,
recept pita chleba
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
droždí sušené,
sůl,
olej olivový,
cukr
Komentáře (48)
Muž Pochází z Řecka a chléb jsem upekla právě k řeckým chuťovkám a sklidil velký úspěch.
V troubě, asi na 220°, nic jiného na pečení nemám:) Nemohlo by to být tím, že jsem placky dávala na úplně horký plech a že se třeba trouba tím přendáváním plechů atd. vychladila? Pita je údajně citlivá na to, aby se pekla opravdu v horku. Co myslíte? Díky m.