Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Osso buco

Hovězí nebo telecí kližka s kostí (osso buco = kost s dírou) je vynikající na dušení. Zkuste skvělé osso buco po italsku, dušené v zeleninové omáčce s vínem a na závěr posypané bylinkami, kterými vytvoříte onu proslavenou tečku.

Hodnocení receptu je 4,8 (50×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

suslajda suslajda

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 90 min

150 min (60 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 821 kJ /
674 kcal
Bílkoviny5,94 g
Tuky43,26 g
Vláknina7,76 g
Cholesterol 128 mg
Sodík 45 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy23,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Porce masa po obvodu nakrojíme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na oleji maso osmahneme z obou stran a přendáme do pekáče. Krok 2: Do výpeku po mase přidáme máslo, na kostičky nakrájenou cibulku a zvolna restujeme do sklovata. Krok 3: Šťávu podlijeme vínem a necháme chvilku povařit. Krok 4: Přidáme rajčata, vývar a tímto rozvarem zalijeme maso. Krok 5: Přiklopíme a pečeme na 150 °C přibližně 1,5-2 hod. Krok 6: Půl hodiny před dopečením odklopíme a dopékáme. Krok 7: Gremolatu uděláme tak, že petrželku a česnek nasekáme najemno, promícháme s citronovou kůrou. Hotovou přidáme k měkkému masu a ještě 5 minut dopékáme.

TIP: Jak se dělí hovězí maso

Zveřejněno 28. 1. 2013

Poznámka autorky suslajda

Zdroj: Kluci v akci.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Osso buco

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9XOB

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Osso buco

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9XOB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (51)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Uvařeno a je to výborné určitě zopakuji děkuji za recept.

Jarek.ostrava@seznam.cz: Jarek.ostrava@seznam.cz: Děkuji

tara23: Děkuji :-K

jedním slovem : skvělé :-K<3

děkuji za foto:-K

Dnešní večeři jsem vařila taky podle kluků v akci a pak jsem recept objevila i tady ;-). Měla jsem dva krásné telecí kousky. Chtěla jsem jako přílohu uvařit polentu, pak jsem to změnila na bramborovou kaši a nakonec jsme si dali jen křupavou cibulovou bagetku. Musím potvrdit, že je to přímo chuťový koncert :-)
Jako důkaz přidávám i fotku :-)

casino: už nevím kde, ale četla jsem, že kudrnka byla vyšlechtěná pouze na ozdobu. Její petrželová chuť a vůně jsou téměř zanedbatelné.

Jiri Kropacek:
...kudrnka že je lepčččí?:-O
Pro svou hrubost leda tak na protažení "trubek":-*
...ááá nééébóóó v případě nouze nejvyšší, nedostává-li se petržílky plocholisté, tak nanejvýš na ozdobu...;-)
***
Přijde mi, že konečně i v české kotlině kudrnka, chválabohu, už není in:no::yes::-)

Jiri Kropacek: Prečo hovoríte o móde? Listy petržlenu, klasického, teda ploché, sa používali už v časoch, keď o kučeravom petržlene ešte nikto nechyroval, nebol vyšľachtený. Inak klasická petržlenová vňať je výraznejšia ako kučeravá.:-)

Proč je teď v modě používat tu plocholistou petrželku,kudrnka je chuťově lepší:-((

Dnes jsem vařila - super! :-p

Petra Ku.:jsem ráda, že chutnalo a děkuji za fotky;-):yes:

Hani,děkuju za recept a dovolila jsem si přidat pár fotek. Nejsou moc kvalitní, ale snad to nebude vadit. Kdyby jo,tak je odstraním. Moc jsme si dneska pochutnali :-p:-)

Tak jsme vařili Osso Buco včera, ale podle jiného receptu. Měli jsme navíc kůru z pomerančů a tymián. Nazvala bych to jako exotický guláš :). Není to špatné. Fotky vypadají hezky.

Vypadá to náramně, ukládám a určitě vyzkouším;-):yes:

vše již bylo řečeno, resp. napsáno.. krása:-K:-K:yes::yes:

ještě jednou všem děkuji:-K

hladovahana:záleží jaké mám doma, ale hlavně suché:-K

:-p:yes:krásný recept:-K

Ossobuco miluju, muzete mi rict, jake presne vino pouzit na podliti? Diky.

Ještě jednou všem děkuji za komentíky:-K

mňamka a to foto :yes::yes::yes:

Teda to je nádherně šťavnatá mňamina:-K+20:-p:yes:
Vygooglila jsem si tu osso buco a z těch obrázků je mi úplně"zle"jak to dobře vypadá:-D:-DKrásné,šťavnaté masíčko,no a ta morková kost:-*:yes:
Haničko,já bych si tak dala,mňam:-p:-*

Toto je recept:yes::yes::yes: ten je radost prostudovat podrobně do posledního slova a poslední fotky:-!:-!:-K

Všem děkuji za komentíky vyzkoušejte je to fakt moc dobré;-):-K

Na talíři to vypadá nádherně,ale potřebovala bych překonat nechuť ke kližce,oháňce atd....

Tématické fráze:
osso buco, osobuko, osobuko recept, kluci v akci ossobuco, osso buco recept, osobuco, ossobuco recept, osso buco kluci v akci, ossobuco, osso bucco, osobuko recepty, ossobuco recepty, osso buco recepty, hovězí osobuko, osobuko kluci v akci, recept na ossobuco, recept na osso buco, recept na osobuko, hovězí osobuko recept, oso buko

Suroviny:
kližka hovězí s morkovou kostí, sůl, pepř mletý, mouka hladká, cibule, máslo, rajče drcené, víno bílé, vývar hovězí, petrželka, kůra citronová, česnek

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu