Medovník (jiný)
Věděli jste, že medovník je tradiční pochoutka z Gruzie? Postupem času si ale i u nás vydobyl své čestné místo a stal se jedním z nejoblíbenějších dezertů.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 29 412 kJ / 7 030 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,33 g |
Tuky | 403,99 g |
Vláknina | 37,40 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 375 mg |
Sůl | 0,80 g |
Sacharidy | 715,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce, cukr, med a jedlou sodu dát do hrnce a ve vodní lázni nechat rozpustit. (Nesmí se to vařit, jinak se zdrcnou vajíčka!!!) Směs musí být teplá a nesmí v ní být hrudky.
Krok 2: Celou tuto směs nalijeme do hladké mouky a zaděláme těsto. Konzistence by měla být zhruba jako u lineckého těsta. (Pokud se těsto drolí, přidám syrové vajíčko a zase dohustím moukou.)
Krok 3: Těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme na pomoučeném válu placku cca na velikost plechu.
Krok 4: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na pečicím papíru na 150 °C dozlatova (bacha, netrvá to moc dlouho).
Krok 5: Na krém uvaříme puding z mléka a 100 g cukru a necháme vychladnout. Postupně do vychladlého přidáváme 150 g másla. Já to dělám tak, že si 100 g rozdělím na malé části a postupně přidávám do mixéru s pudingem a zbylých 50 g si rozpustím a nechám vychladnout a nakonec to tam přiliji, krém se nezdrcne. A vyšleháme do hladka.
Krok 6: Dort skládáme tak, že dáme na plech jednu placku, potřeme půlkou krému, na to položíme druhou placku, tu potřeme marmeládou (povidly, nebo něčím spíš kyselejším), zase na to připlácneme placku, na tu dáme zbytek krému. Poslední placku uložíme na krém její spodní stranou nahoru, protože je rovná.
Krok 7: Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření (2 malé nebo jednu velikou) a hodíme do ní cca 50-100 g másla (to co zbylo z celkového množství) a případně do toho přilijeme ještě trochu smetany (tak půl kelímku). Jakmile je to rozpuštěné a teče to ze lžíce, tak tím polijeme celou buchtu a posypeme mandlovými lupínky.
Krok 8: Počkáme až čokoláda zatuhne, zabalíme celý dort i s plechem do igelitu (já používám pytle na odpadky) a dáme na balkon tak na 24 hodin zvlhnout.
Krok 9: Pak krájíme horkým nožem, aby nepopraskala čokoláda.
Zveřejněno 6. 2. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovník (jiný)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KEyz
Moje poznámka
Medovník (jiný)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KEyz
Nejnovější recepty
Restovaná zelenina jako ratatouille po našem
Přidáno před 8 hodinami
Bábovka s čokoládou a kokosem
Přidáno před 18 hodinami
Krémová polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí karí
Přidáno 16. 9. 2025 14:02:01
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno 16. 9. 2025 05:48:45
Indické kuřecí nudličky
Přidáno 15. 9. 2025 20:10:14
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mirabelková marmeláda
vojfrancezska před 13 minutami
Mirabelkový sirup
vojfrancezska před 42 minutami
Vydatná mrkvová polévka s vločkami - i pro nejmenší
jana1974 před 1 hodinou
Knedlíčky gyoza plněné mletým masem
Tomas21 před 2 hodinami
Falešný španělský ptáček
Dreamer_Mike před 2 hodinami
Vepřové pečené na cibuli
Adams-alena před 3 hodinami
Kuřecí maso s houbami
Geressha před 3 hodinami
Kuřecí nudličky ve smetanové omáčce
Geressha před 3 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
ZboSy před 4 hodinami
Tématické fráze:
mini medovníčky,
mini medovnik,
buchta ala medovnik,
mini medovníčky bez mouky,
minimedovníčky,
minimedovník,
kávový medovník,
mini medovníčky recept,
medovník recept,
maminčiny recepty medovník,
buchta medovník,
mini medovník bez mouky,
minimedovníky,
medovník buchta,
mini medovník recept,
maminčiny recepty chci zhubnout,
buchta jako medovnik,
mini medovníky,
recept na minimedovníčky,
medovnik jiny
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
med,
soda jedlá,
mouka hladká,
mléko,
pudink vanilkový,
cukr,
máslo,
marmeláda,
čokoláda na vaření,
smetana ke šlehání,
máslo,
lupínky mandlové
Komentáře (11)
Ale co je důležitější je to,že podle tvého receptu musí upéct naprosto každý.
Výřečněji to napsat nelze.To je skvělé.
A opravdu se mi tvůj recept tak líbí,že se do něj pustím.
Nu, tak mi zbývá jen lednice
Na medovník se chystám už roky a ještě jsem se k tomu nedokopala a tento vypadá jednodušeji, tak že bych? Konečně? Vyzkoušela?
Jenže já potřebuji zhubnout, tak si ho ukládám a vyzkouším až nějaké to kilčo shodím