MEDOVNÍK - TROCHU JINAK :-)

hanat Kuchařka: hanat

Dorty 9 názorů

Suroviny

TĚSTO:
10 dkg másla
2 polévkové lžíce medu
20 dkg krystalového cukru
1 kávová lžička octu
1 rovná polévková lžíce jedlé sody
2 vejce
5 lžic mléka
45 dkg hladké mouky
KRÉM:
uvařené zahuštěné kondenzované mléko Salko
1 máslo
POSYPKA NA DORT:
strouhané upečené zbytky těsta
instantní káva
sekané ořechy nebo mleté ořechy
trochu perníkového koření
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolku dáme cukr, vajíčka, med, ocet, jedlou sodu, mléko a máslo. Vajíčka dobře rozmícháme, aby se nám na plotně nesrazila v kousky a dáme na plotnu vařit. Hmota se musí vařit tak dlouho, až je pěkně karamelově hnědá. Na povrchu se utvoří bohatá pěna, ale musíme pořád míchat, aby se nám směs nepřipálila.

  2. Až je směs dostatečně hnědá, odděláme ji z plotny a do horkého nasypeme po menších částech mouku. Dáme hmotu na vál a zpracováváme v hladké nelepivé těsto. Těsto pálí, ale můžeme ho nechat chvíli trochu vychladnout. Těsto má vypadat jako plastelína a dobře se válí. Těsto rozdělíme na 4 díly a z nich rozválíme požadovaný tvar.

  3. Rozválené těsto dáme na pečicí papír a dáme po částech do trouby. Pečeme pomalu asi na 180°C, protože těsto je dost rychle upečené. Pokud nám zůstane kousek těsta tak ho dáme taky upéct a pak použijeme na strouhání na obalení dortu.

  4. Upečené pláty potřeme lehce uvařenou instantní kávou. Umícháme krém ze salka a másla, dokud není úplně hladký. Pak postupně spojujeme pláty krémem.

  5. Nakonec vrch dortu i boky potřeme krémem a obalíme je ve směsi: postrouhané upečené zbytky těsta, trochu sypané instantní kávy, 3dkg mletých ořechů, perníkové koření.

Poznámka

Z uvedeného možství upečeme dort veliký cca o průměru 25cm.

POZOR! Pláty dorty po upečení ztvrdnou, proto si dort upečeme asi 3 dny před plánovanou konzumací. Vlivem potření kávou a krémem, postupně pláty změknou.

Můžeme dort nahoře zdobit podle fantazie, ale nemusíme. Já jsem ozdoby vyráběla z marcipánové hmoty a číslice je z čokolády.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: MEDOVNÍK - TROCHU JINAK :-)

  • hunadavid hunadavid

    už se těším až ho viskouším ale bojímse že to pokazím ale ja to snat zvlanu:-8

    Odpovědět

  • Janula Janula(neregistrovaná)

    Vypadá užasně, hned vyzkouším...;-)

    Odpovědět

  • KATKA1 KATKA1

    Ten medovník je fakt skvělý. Rodina chválila! Dávám bodík:yes: a mezi své oblíbené.:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Kombináciou tohto a receptu na Marlenku (600 g múky a 6 plátov cesta)som vyrobila medovú tortu, ktorá mala veľký ohlas, napriek tomu, že sa podávala pri smutnej udalosti. Medové cesto a karamelová príchuť=skvelá kombinácia.

    Odpovědět

  • MrazovaJa MrazovaJa

    Tak jsem ho upekla a sklidila jsem velikánskou pochvalu! Dokonce takovou, že si ho v létě upeču na svatbu :-8

    Odpovědět

  • marky011 marky011

    úžasný medovník! opravdu klobouk dolů :-!
    já medovníky zbožňuji, hned bych si kousek dala :-p
    dávám bodík :yes:

    Odpovědět

  • Marta Marta

    vidím poprvé tak nádherný medovník, dávám plus :yes:

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Šikula,dávám bodík,hlavně za tu ozdobu:-D

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    Moc hezky ozdobený medovník a vypadá opravdu slavnostně.
    Dávám bod. :-O

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: jak ozdobit medovník medovník originál recept medovnik medovník ze salka medovník s marcipánem medovník salko recept na marlenku pečeme marlenku ozdoby na medovník medovníkový dort krem na marlenku ozdoba na medovník medovník, jedlá soda, ocet medovník s kávou pernikové platy číslice z čokolády skvělí medovník dort ve tvaru číslic pernikova vajicka kávový medovník

Zapomněl/a jsem heslo