Velikonoční celozrnné jidáše
Toto sladké pečivo z kynutého těsta podáváme na Zelený čtvrtek. Dle tradic přináší pevné zdraví, pokud se sní za svítání. Jidáše ozdobíme ořechy nebo rozinkami a upečeme dozlatova.
Suroviny pro 10 kusů
10kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 149 kJ / 1 948 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 62,88 g |
| Tuky | 75,35 g |
| Vláknina | 16,00 g |
| Cholesterol | 1,08 g |
| Sodík | 290 mg |
| Sůl | 0,61 g |
| Sacharidy | 246,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, cukru a mléka uděláme kvásek. Než kvásek vzejde, v míse smícháme obě mouky.
Krok 2: Jakmile je kvásek hotový, přidáme ho k moukám a vložíme ostatní suroviny. Vypracujeme těsto, které necháme kynout.
Krok 3: Po vykynutí tvoříme jidáše různých tvarů. Vždy z kousku těsta utvoříme válečky, které různě smotáváme dle fantazie.
Krok 4: Jidáše poklademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme rozšlehaným vejcem, případně zdobíme ořechy, rozinkami či jinými ingrediencemi.
Krok 5: Jidáše necháme ještě cca 20 minut kynout na plechu. Troubu včas rozpálíme na 180-200 °C.
Krok 6: Poté je pečeme asi 20 minut.
Zveřejněno 30. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční celozrnné jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxog
Moje poznámka
Velikonoční celozrnné jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxog
Nejnovější recepty
Kuřecí prsa, pečená zelenina a vejce (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 9 hodinami
Focaccia bez hnětení
Přidáno před 13 hodinami
Hrníčkové řezy s vanilkovým krémem
Přidáno před 13 hodinami
Nakládaný zrající sýr
Přidáno před 13 hodinami
Ořechové vánoční stromečky
Přidáno před 15 hodinami
Vepřový steak z kotlety se smaženou cibulí a sazeným vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice v nivové omáčce
zpravodaj1 před 1 hodinou
Chleba z celozrnné mouky a ovesných vloček
zpravodaj1 před 1 hodinou
Teplý salát z pekingského zelí s kuřecím masem
zpravodaj1 před 2 hodinami
Tvarohová štola
janatka před 3 hodinami
Rychlá kompotová buchta
brtna před 4 hodinami
Jablková bábovka - výborná a jednoduchá
bohdana před 5 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
HonzaR před 5 hodinami
Gnocchi se sýrovou omáčkou
Sima1996 před 6 hodinami
Tématické fráze:
jidáše z celozrnné mouky,
velikonoční beránek z celozrnné mouky,
kváskové jidáše,
když nenakyne těsto,
babicovy dobroty 30.03.2013 recepty,
jidase z kvaskoveho testa,
jidáš z celozrnné mouky,
jidáše z celozrnné z hladké mouky,
jidáše z celozrnné bez mouky,
jidáše se sušených kvasnic,
velikonoční jidáše recept,
jidášez chlebové mouky,
kváskový jidáši,
jidáše z celozrnného těsta,
jidáši z celozrnné mouky,
recepty na velikonoce ce,
jidas z kvasnic,
jidáše z celozrné mouky,
velikononoční jidáše celozrnné sušené droždí,
kynuté jidáše celoznné
Suroviny:
mouka celozrnná,
mouka hladká,
cukr třtinový,
máslo,
mléko,
kvasnice,
citron,
žloutek,
vejce,
vejce,
ořechy,
rozinky
Komentáře (6)