Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí noky - medvedie halušky

Listy medvědího česneku se dají upotřebit různě. Můžeme je také zakomponovat do těsta na tradiční halušky. Ty získají svěží nazelenalou barvu a pikantní chuť. S těstem však pracujeme rychle, aby se zbytečně netáhlo a byly z něj hezké drobky.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 594 kJ /
2 293 kcal
Bílkoviny77,36 g
Tuky21,12 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 3,41 g
Sůl8,42 g
Sacharidy439,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Listy medvedieho cesnaku zbavíme stopky, dobre umyjeme, necháme odkvapkať a prekrájame. Zalejeme 100 ml studenej vody a tyčovým mixérom rozmixujeme. Získame kašovitú hmotu. Krok 2: Uvedieme do varu veľké množstvo vody, v ktorej budeme halušky variť. Krok 3: Vajcia rozšľaháme so 100 ml vody. Krok 4: Do misy dáme múku, rozmixovaný medvedí cesnak, rozšľahané vajcia s vodou, osolíme, okoreníme, varechou spracúvame a pridávame studenú vodu, aby sme získali polotuhé cesto. Krok 5: Nenechávame stáť (uvoľní sa lepok a cesto je ťahavé) a hneď hádžeme do vriacej vody halušky pomocou haluškára alebo nožom z doštičky. Keď vyplávu na povrch - sú hotové, okamžite vyberieme. Toto množstvo vyvaríme na dvakrát. Krok 6: V mise premiešame s olejom, sem tam prehrabneme, aby sa nezlepili, kým nevychladnú.

TIP: Bramborové halušky - jednoduchý a levný recept

Zveřejněno 6. 4. 2013

Poznámka autora magdalenka

Halušky podávame ako prílohu k hocijakému mäsu na šťave a pod. Príp. s riedkymi miešanými vajíčkami a zeleninovým šalátom aj ako hlavné jedlo. Keď vynecháme medvedí cesnak, máme obyčajné prílohové halušky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QKkM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QKkM

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Ďakujem za milé komentáre i body, potešili ma.

Krááása!:yes:

suslajda: není možné, že u vás neroste. Je skoro všude, ale je fakt, že je všeobecně hojnější na Moravě a v severovýchodní části Čech než v jihozápadní části Čech

Na medvědí česnek chodím každý rok, dávám ho na mrazák a pak používám do všecho možného. Tento recept vypadá skvělé a halušky zbožňuji.Určitě vyzkouším. Jen musím počkat až přejde ta zima...ach jo!!!... už aby to bylo:-8

Co říct jen to, že závidím toho medvěda u nás nemám šanci ho sehnat jedině sušený a to není ono:-S, ale nočky jsou moc hezké:yes::yes:

Pajaska: Kúp si mrazený špenát - pyré, pridaj trochu cesnaku a máš to skoro to isté...len iné vitamíny a pod.;-)

Teší ma, že vás moje hrátky s medveďom zaujali.:-K
Svetlanka, hakuškár je starý vyše 30 rokov, ale akosi sa ho nedokážem zriecť...pochádza z Maďarska, ale podobné sú u nás teraz dostať - celokovové. Na mojom tá okrúhla posúvacia časť je z plastu. Mám aj iný typ, na tom sú otvory cca 0,5 cm x 1cm taký oválny otvor, vyzerá to ako obrátené strúhadlo. K tomu je drevená špachtľa, ktorou sa cesto na haluškovači pretláča.

No to je nádherná barva a i nápad.Jenže u nás medvěd neni a neni.Šlo by i z kopřiv třeba také,co? Jako očistná kůra a česnek přidat normál.:-))Jenže letos ještě nejsou ani ty kopřivy.:-(

No to je barvička přímo jarní - moc krásný recept a foto:yes:, musí být velice dobré - u nás stále pod sněhem.:no:

:-O:-p:-p To je krásný rcp, moc se mi líbí Tvé halušky Magdalenko:yes::yes::yes::-K

Pro všestranné použití: medvědí česnek:-):yes:

Krása :-O:yes: Včetně toho gulášku z václavek:-p:-p

...to je bezva inspirace...určitě vyzkouším...magdalenko, ale mně zaujal ten tvůj haluškovač...dá se ještě koupit s tak velkými otvory???...já mám podobný, ale ty otvory jsou tak cca 5mm...ten Tvůj se mi moc líbí...:-)

maris: To vieš, budem sa s ním v lese vykecávať v oboch rečiach...:-D (A príde Chocholoušek...)

magdalenka: však Ty si nějak poradíš;-):-))

maris: A ako zistím, ktorý je slovenský a ktorý český? Nevidela som v lese ani vlajku, ani štátny znak.:-O a čušal.:-D

Anna Kocikova: dík, bolo to dobré, mám rada tie prvé svieže listy, sú veľmi jemné.

magdalenka: jestli to tak je, tak ho fofrem pošli zpátky:-))

Magdalenko,je to dobrota:-p:yes:Už podle prudce jedlého fota:-K

maris: Len či sa dočkáš? Mám dojem, že emigroval k nám!:-D

Krásné:-p:yes:+, už se těším na medvěda:-))

Komu nevadí mierna cesnaková chuť halušiek, si pochutná. Ja som to robila ku gulášu z václaviek a bola to dobrá voľba. Sú "iné" ako obyčajné halušky, robím aj zo špenátu. Keď boli deti malé a dostali zelené halušky - špenátové - dlho odolávali ochutnať.:-D

Krasne noky!!

Krásná barvička a budou výborné, paráda Magdi;-)

To se mi ale líbí MOC:-!:yes::-p

Tématické fráze:
noky s medvědím česnekem, zelené halušky, dýnové halušky, haluškové noky, halusky s medvedim cesnekem, halušky s medvědím česnekem, halušky s medvédím česneku, koupit haluškovač, medvědí česnek noky, noky z medvědího česneku, gnoky medvedi cesnak, noky s medvědí česnek, široké drevené špachtle, halušky ku gulášu, halušky k gulášu, noky jako halušky, halušky z medvědího česneku, medvědi česnek s nočky, medvedí cesnak ako príloha, halušky s medvědím medvědím česnekem

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, česnek mědvědí, voda, sůl, pepř mletý, olej

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu