Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Možná maďarského spisovatele Móra Jókaie neznáte, ale jeho fazolovou polévku (Jókai bableves) určitě musíte vyzkoušet. Šťavnaté vepřové maso, voňavá zelenina i pikantní klobáska dodávají polévce dokonalou chuť.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 727 kJ / 3 759 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 187,42 g |
Tuky | 227,87 g |
Vláknina | 95,06 g |
Cholesterol | 1,20 g |
Sodík | 493 mg |
Sůl | 0,71 g |
Sacharidy | 194,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Den předem namočíme fazole.
Krok 2: Druhý den je slijeme a vložíme do velké nádoby (hrnce), ve které budeme polévku připravovat.
Krok 3: Přidáme uzené koleno s kostí i kůží, klobásy vcelku, bobkové listy a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) také vcelku.
Krok 4: Zalijeme studeným vývarem nebo vodou, uvedeme k varu a vaříme na mírné teplotě doměkka (měřítkem jsou fazole). Zatím nesolíme.
Krok 5: Těstoviny "csipetke" připravíme z mouky a vejce a na válu zpracujeme pevné a pružné nudlové těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme na cca hodinu do ledničky.
Krok 6: Z polévky vylovíme zeleninu (tu do polévky nepoužijeme). Vyndáme maso a klobásy a necháme je chladnout.
Krok 7: Poté maso obereme od kosti, nakrájíme na kusy a klobásy nakrájíme na kolečka. Vše vrátíme do polévky a necháme probublávat.
Krok 8: Česnek utřeme se solí.
Krok 9: Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji orestujeme dozlatova. Poté zasypeme hladkou moukou, promícháme a usmažíme zlatavou jíšku, do které přidáme utřený česnek a mletou papriku.
Krok 10: Takto připravenou jíšku všleháme do vroucí polévky a vaříme dále. V této chvíli polévku dosolíme a případně dochutíme něčím jemně pikantním.
Krok 11: Z ledničky vyndáme nudlové těsto, krátce ho prohněteme a rozdělíme na několik dílů, z kterých vyválíme "hádky" o průměru cca 0,5 cm. Z nich odkrajujeme půlcentimetrové kousky, prstem je zploštíme a poté všechny kousky naráz vhodíme do vroucí polévky.
Krok 12: Vaříme doměkka.
Krok 13: Polévku podáváme se lžící chlazené zakysané smetany a sekanou petrželkou.
Zveřejněno 17. 4. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pYG
Moje poznámka
Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pYG
Nejnovější recepty
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 7 minutami
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 10 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 10 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 10 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 10 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina II
Frana74 před 57 minutami
Řezy se zakyskou
Koffi před 2 hodinami
Bábovka...
Marcela0123 před 2 hodinami
Plovdivské maso
Barunka1 před 3 hodinami
Pohanková pomazánka se sušenými rajčaty a pažitkou
Lucille před 4 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
kajapece13 před 4 hodinami
Kuskusový salát s cuketou
AndreaAbb před 4 hodinami
Africké kuře
Hypnos před 4 hodinami
Šťouchané brambory
Benetka před 4 hodinami
Kuřecí prsa Kung pao s mandlemi
Severynka před 4 hodinami
Tématické fráze:
fazolová polévka jókai,
bab leves,
csipetke,
bobleveš,
bablaveš,
madarska polévka jokai,
jokai fazolová polévka,
polevka bablaves,
madarská fazolová polévka s nudlemi,
madarska fazolova polevka,
madarska polevka jokaj,
csipetke recept,
excelentní fazolová polévka,
recept na pomniku,
maďarská fazolová polévka jókaj,
maďarská fazolová polévka jókai,
tradiční maďarská polévka,
maďarská kuchyně jokai bableves,
fazolová polévka dle jokaie,
fazolova tradicni polevka
Suroviny:
fazole červené,
koleno vepřové uzené s kostí,
klobása maďarská pikantní,
mrkev,
celer,
petrželka kořenová,
bobkový list,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
česnek,
paprika sušená sladká,
vývar masový,
pepř,
sůl,
vejce,
mouka hladká,
smetana zakysaná,
petrželka
Komentáře (16)
můj táta tohle vaříval, dlouho jsem hledal, než jsem to našel u Vás.
Díky