Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 065 kJ /
2 406 kcal
Bílkoviny62,14 g
Tuky173,98 g
Vláknina8,40 g
Cholesterol 1,25 g
Sodík 1,92 g
Sůl4,73 g
Sacharidy143,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vymažte zapékací mísu máslem a na dno rozetřete část povidel. Okrájejte kůrky z toustového chleba a na pečícím papíru položte tři vedle sebe, rozválejte (tím se spojí), z jedné strany potřete máslem, opatrně otočte, z druhé strany potřete hustě povidly, posypte ořechy a pomocí papíru z kratší strany smotejte roládky - máslem nahoru. Krok 2: Vzniklou roládku překrojte napůl a řezem nahoru vložte do misky - postupně zaplníte misku osmi roládkami. Prošlehejte mléko, smetanu, přiměřeně podle chuti práškového cukru, vejce a vanilku a roládky zalijte. Nechte asi 10-15 minut stát, aby se chleba nasákl. Krok 3: Předehřejte troubu na cca 160°C, povrch nákypu posypte krupicovým cukrem. Pečte do zpevnění a dokud povrch nezezlátne. Krok 4: Nechte 5 minut odpočinout a pocukrované podávejte. Asi by šlo i s jablky nebo džemem, mne napadla ta povidla, vyrobená předloni podle místního receptu. Okrojky chleba pokrájejte na kostičky a na suchém plechu je v troubě vysušte, jsou z nich dobré krutonky do zeleninových polévek :-)))

Zveřejněno 30. 5. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rqW6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rqW6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Díky za kvalifikovaný komentář<3 - já pekla možná víc dokřupava a porce oddělovala podle smotků chleba:-)

Původně měl být biftek, nakonec jsem obědval toto.
Z 500g chleba to vyšlo přesně na remosku.
Po upečení vážilo 1.680g
1/4 jsem se saturoval v poledne:yes:
1/4 jsem slupl na svačinku:yes::yes:
zbytek jsem zamrazil, protože bych se do půlnoci neudržel a VZP by se zbláznila:no::no::no:
Asi jako hodnocení jídla je to dostačující, že :-D
***
Z plátků chleba jsem okrajoval kůrku pouze v místě spoje
Před rozvalováním jsem spoje lehce potřel mlékem
V místě spojů jsem dal plátky PŘES sebe a zaválcoval
Pouze první slepenec jsem potřel máslem a otočil máslem na PP:no: Plát se držel papíru jako, jako... jako veš:-!
Další pláty jsem potřel máslem, zasypal mletými ořechy, otočil na PP, potřel povidly a zavinul; šlo to i bez pomoci papíru:yes:
Po rozpůlení mi roládky vyšly akorát na hlubokou remoskovou misku; místo mezi roládkami jsem vyplnil odřezky chleba
Ač bylo chleba o 1/3 více, tak směsi na zalití podle rcp bylo tak akorát a upečená žemlovka byla vláčná podle mých představ:yes: držela pohromadě:yes::yes: a pěkně se dala krájet na porce:yes::yes::yes:
Žemlovka je jemnější než z rohlíků, ba řekl bych, že patrně i díky použitému máslu byste ji od žemlovky z vánočky nepoznali:yes::yes::yes:
***
No, jeden byl při přípravě sice jak od borůvek...;-) ale stálo to za to!:-D

zizala:musím příště vyzkoušet ten z Lidlu;-)
Jsme po obědě a musím vám říct že to byla neskutečná dobrota, i přes ty drobky:-D Neměla jsem hrušková povidla, dala jsem zbytek jablečného pyré, zahustila pudingem a ještě přidala švestková povidla, dala jsem ještě rozinky namočené v rumu a skořici:-D Mléko jsem taky nedávala jen šlehačku. Chuť byla taková jemně máslová a křupavoučké to bylo, prostě mňam:yes::-pBod už přidat bohužel nemůžu

Jejda, tenhle recept mi nějak unikl, taková jiná a vylepšená žemlovka :-))


Irrena: Ono hodně záleží na výrobci, taky se mi někdy stalo, když jsem dělala roládky z toustového chleba, že se lámal. Teď mám svůj osvědčený, chodím pro něj do Lidlu ;-)

Právě jsem je připravila do zapékací mísy;-)Ovšem nepovedlo se mi jak píšeš rozválet toastové chleby, úplně se mi rozdrobily, takže mám plnou mísu drobení:-8 Nějak jsem to nahňácala:-D Myslím si, že jsem měla špatný toastový chléb, měla jsem ho z Německa:-8Jsem zvědavá na výsledek mého drobení:-D

To je opět dobrota:-p:yes:

To je dobrá vychytávka;-):yes:vypadá to moc dobře,mne by to taky chutnalo s hruškovými povidly:-p:-p;-):yes:No hřešila bych a ráda:-p;-):yes:

Tématické fráze:
žemlovka z toustového chleba, žemlovka podle ládi hrušky, žemlovka ladi hrušky, žemlovka láďa hruška, jablečná žemlovka z toustového chleba, recepty z toustového chleba, zemlovka podle hrušky, lada hruska žemlovka, tn.cz domácí, recept na zapečený toustový chleba, žemlouvka z toustového chleba, domaci bramborovy chleba odladi hrusky, roláda z toustového chleba videorecept, jablečná žemlovka videorecept, žemlovka od ládi hrušky, recept z toustového chleba, zemlbába z toustového chleba, lada hruska jablecne tousty, tousty ladi hrusky, žemlovka z toastového chleba

Suroviny:
chléb toustový, máslo, povidla hrušková, smetana ke šlehání, mléko, vejce, ořechy vlašské, cukr moučkový, cukr krupice, lusk vanilkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu