Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mátový ledový čaj s citronem a medem

Hodnocení receptu je 4,9 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 036 kJ /
726 kcal
Bílkoviny5,45 g
Tuky2,88 g
Vláknina16,56 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 48 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy161,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme si čaj z vroucí vody a 2 sáčků mátového čaje - necháme 10 minut vyluhovat. Krok 2: V ještě teplém čaji rozmícháme med a necháme pořádně vychladit. Krok 3: Vychlazený čaj s medem smícháme s citronovou šťávou. Krok 4: Okraje sklenic potřeme kouskem citronu a ponoříme do cukru krupice. Krok 5: Do sklenic vložíme led, rozdělíme čaj a dolijeme taktéž vychlazenou minerálkou. Krok 6: Nahoru dáme řez citronu.

Zveřejněno 18. 6. 2009

Poznámka autorky Merylas

Zdroj: Blesk pro ženy - speciál Léto.

Recept jsem si mírně poupravila, v původním se voda na čaj vařila zároveň s medem a nedával se led. Vychlazený čaj se smíchal s minerálkou a rozdělilo se do sklenic.

Čaj je velmi osvěžující. Při přípravě ledových kostek používám převařenou vodu a do jednotlivých dílků tvořítka vkládám menší lístky meduňky nebo máty. Někdy i květ sedmikrásky, hezky to pak v pití vypadá. Nedávno jsem musela z nouze použít i do kávy :-))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/76qO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/76qO

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Výborný čaj do horkých dnů. Mátový čaj má tu výhodu, že skvěle chutná teplý, studený nebo i vlažný.

Skoro stejné, jen jsem nedoléval minerální vodu ;-)

VendA: Pokud preferujete louhování za studena, tak to udělejte třeba takhle, taky tak někdy dělávám ;-)http://www.toprecepty.cz/recept/13191-svezi-ledovy...
Na běžné pití teplého mátového čaje si nedávám 2 sáčky na 250 ml vody, takže opravdu nedopité zbytky nevyužívám :-)). Přidává se ještě docela dost minerálky a ještě ledové kostky.

Skoda ze "ledovy" caj ma byt louhovan za studena.tohlo je spis vychladnuty caj od snidane.... i kdyz netvrdim ze spatny

tak ten nemá chybu.chutná i mým 8 a 6 dětem.díky.

hledám recept na ledový čaj a tendle čajík vypadá chutně a osvěživě, s mátou to musí být moc dobré:yes: zkusím to:-)

Nádherné, určitě vyzkouším Maruško:yes:
Fotka nemá chybu, láká k nabídnutí:-p

tento napoj miluju a tet ho delam :-))

:-))A víte děvčata že pokud dáte do tvořítek na led horkou vodu ....zmrzne v mražáku daleko rychleji než voda studená z kohoutku ? :-O

Špagetko, mátu mám zasazenou na zahradě na jaře a pěkně roste. Zahradník mě upozornil, že se hodně rozrůstá a když chci tomu zabránit, tak ji mám vsadit do nějaké nádoby bez dna. Jinak je to recept z toho Blesku, myslím si, že většina lidí čerstou mátu nemá a kdo má, tak může dělat z čerstvé;-):-) Špagetko, zasadila jsem ji volně:-D tak mi poradíš, co pak s ní dělat:-D Asi teda sušit, protože najednou se využít nedá. Ale ten ledový čajík mi fakt chutnal:yes:, asi z té čerstvé bude chutnat ještě víc. Až se zase oteplí, udělám z té čerstvé;-) Jinak máta a i jiné bylinky jsou k dostání i ve velkých marketech v oddělení zeleniny.

Merylas - je to výborné - jen doporučuju si tu mátu nasbírat, pokud máš možnost, protože čaj přímo spařený z čerstvé (nebo sušené) máty a jinak přesně podle receptu je nesrovnatelně tisíckrát lepší;-);-). Ovšem je samozřejmé,že k té čerstvé musíš mít přístup (a co na trzích? - pokud ji u vás seženeš i jako sazenice, rozhodně si ji kup, rozroste se jak plevel a máš po starosti. Jde to i truhlíku) ;-):-p:-p:yes::yes:

Tak ten by mi včera v práci bodnul - měli jsme tam 33stupňů:-( - jinak bodík +:yes:

Nádhera!:yes:

Tématické fráze:
mátový čaj z čerstvé máty, matovy caj, čaj z čerstvé máty, mátový čaj recept, mátový čaj příprava, ledový čaj recept, domaci matovy caj, příprava mátového čaje, voda s citronem recept, čerstvý mátový čaj, čaj z mäty, ledovy caj, mátovy napoj, máta recepty, recept na mátový čaj, čaj z čerstvé máty a medunky, čaj s medem, čaj z čerstvé meduňky, caj s citronem, jak uvarit matovy caj

Suroviny:
voda, čaj mátový, med, citron, citron, voda minerální, ledová kostka

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu