Domácí játrová paštika
Lahůdka za pár korun a trochu vložené práce. Ta bude zapomenutá v okamžiku, kdy si namažete hotovou domácí paštiku na čerstvé pečivo. Ať již na svačinu, nebo k večeři, budete potřebovat brzy vařit další, protože je prostě výborná.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 686 kJ / 4 227 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 216,34 g |
| Tuky | 337,55 g |
| Vláknina | 8,56 g |
| Cholesterol | 2,55 g |
| Sodík | 22,70 g |
| Sůl | 58,03 g |
| Sacharidy | 77,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Najprv si pripravíme vývar. Do 1 l vody dáme 2 špikové bravčové kosti tak, aby boli zakryté vodou, hodíme dva hoväzie bujóny s 1 lžíce Vegety.
Krok 2: Necháme variť asi 40 minút, neskôr pozbierame vytvorenú penu a necháme vychladnúť.
Krok 3: Na panvičke rozpustíme 100g masti (bravčovej, alebo husacej), pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme dozlatova. Cibuľa sa nesmie pripáliť, inak bude paštéta horká.
Krok 4: Medzitým si zomelieme bravčové mäso, pečeň a slaninu tak, aby sme dosiahli výslednú ružovkastú pastu. Robila som to v klasickom mixéri.
Krok 5: Do mäsovej zmesi pridáme precedenú masť - výpek z cibule - cibuľu nepoužijeme. Takto ochutená masť má úžasnú cibuľovú arómu.
Krok 6: Pridáme 3 dl vychladnutého vývaru, 1 a pol lžíce vegety, pažítku a 3 vajcia.
Krok 7: Ponorným mixérom všetko dobre premiešame a rozmixujeme na hladkú kašu. Viditeľná by mala byť iba požítka.
Krok 8: Mäsová masa by mala mať redšiu konzistenciu, asi ako cestíčko na vyprážanie rezňov. Túto masu plníme do zaváraninových pohárov, iba do polovice ! Dobre uzavrieme.
Krok 9: Sterilizujeme (varíme v neustále vrúcej vody) 1 a pol hodiny, vodu podľa potreby dolievame tak, aby stále zakrývala paštétu v pohároch - paštéta sa týmto spôsobom uvarí.
Krok 10: Po uvarení necháme v tejto vode vychladnúť do druhého dňa. Takto pripravená paštéta je na nerozoznanie od kupovanej, nie tak slaná, bez pridaných konzervantov, teda zdravšia a je výborná.
Krok 11: Z tohto množstva mi vyšlo 5 pol litrových pohárov, s tým, že sú naplnené do polovice, čiže cca 1,25 kg paštéty. Paštéta by mala vydržať aj 2 mesiace, ja ju dávam do chladničky, i keď je sterilizovaná, pre istotu, predsa len, je to mäso. Podávame najlepšie s domácim chlebíkom a čerstvou zeleninkou, hoci na raňajky.
Zveřejněno 31. 8. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí játrová paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vw9L
Moje poznámka
Domácí játrová paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vw9L
Nejnovější recepty
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 11 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 12 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 14 hodinami
Linecké s kávou
Přidáno před 15 hodinami
Perníkové piškotky
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 6 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 10 hodinami
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 10 hodinami
Linecké cukroví
Evellinka před 12 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 12 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 12 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 13 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
eskalina před 13 hodinami
Jablkový koláč litý na plech
Marisai před 13 hodinami
Šunkofleky se sýrem
Ivyjg před 13 hodinami
Tématické fráze:
játrová domácí paštika recepty,
recepty dity p.jatrova pastika,
domaci jatrova pastika,
recept na výrobu domácí paštiky,
domaca pecenova pasteka,
domáca pečeňová paštéta,
pečeňová pašteka,
domaca pasteka,
pečeňová paštéta,
pecenova pastika,
játrová paštika podle dity p.,
dom pastika,
paštika podle dity p,
domaca paštika,
domáca paštéta,
pecenova pasteta do poharov,
dita p paštika,
pasteky recepty,
dom.paštika,
jatrova pastika
Suroviny:
maso vepřové,
slanina,
játra hovězí,
cibule,
tuk,
vegeta,
pažitka,
vejce,
bujón hovězí,
kosti vepřové
Komentáře (8)