Zelňačka
Polévka je grunt a zejména v chladných zimních měsících přijde vhod. Není nic lepšího než pořádná zelňačka doplněná bramborem nebo masitou klobásou. Životabudič, na který není potřeba žádná exotická přísada. Přesto, nebo právě proto, je stálicí jídelníčků.
Suroviny pro 5
5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 420 kJ / 578 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,31 g |
Tuky | 22,17 g |
Vláknina | 21,50 g |
Cholesterol | 32 mg |
Sodík | 116 mg |
Sůl | 0,05 g |
Sacharidy | 68,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli nakrájíme na drobno, na sádle ji orestujeme do sklovita, zaprášíme mletou paprikou, zamícháme. Papriku necháme jen zpěnit.
Krok 2: Ihned přidáme trochu vody a překrájené zelí. Uvaříme do poloměkka.
Krok 3: V jiném hrnci v osolené vodě uvaříme na kostky nakrájené brambory, taktéž do poloměkka.
Krok 4: K zelí přidáme brambory i s vodou, ve které se vařily. V hrníčku rozmícháme sladkou smetanu (12%) s trochou vody a se 2 lžícemi hladké mouky. Za stálého míchání nalijeme k zelí. Za občasného promíchání dobře provaříme, asi 20-25 minut.
Krok 5: Nakonec ochutnáme a podle potřeby přidáme pár kapek octa nebo trochu cukru, případně ještě opepříme a pokud je třeba, tak dosolíme.
Zveřejněno 22. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zJ8
Moje poznámka
Zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zJ8
Nejnovější recepty
Americké cookies s borůvkami
Přidáno před 8 hodinami
Quiche inspirovaný Herbářem
Přidáno před 9 hodinami
Lehký bramborový salát s čerstvou zeleninou
Přidáno 20. 8. 2025 13:13:34
Nejlahodnější sušené švestky
Přidáno 20. 8. 2025 08:31:46
Buřtíkové plátečky s bramborem
Přidáno 20. 8. 2025 04:40:10
Kuřecí minutka se sázenými vejci
Přidáno 19. 8. 2025 22:56:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí sekana se sýrem
UnholyKetty před 56 minutami
Skopové maso v špenátovo - smetanové sťávě
Radovan123 před 2 hodinami
Kynuté vdolečky
Alena Kovarova před 2 hodinami
Fofr broskvový koláč
Morgiana před 2 hodinami
Kefírové muffiny s borůvkami
veronika_straka před 2 hodinami
Cuketové placičky s ovesnými vločkami
Globus před 3 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
humlovatereza před 3 hodinami
Sladkokyselá čínská kuřecí polévka
MarcelaPa před 4 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka s klobásou pohlreich,
zelnačka polévka s klobásou,
zelňačka polévka,
zelňačka polévka,
polévka zelňačka,
polévka zelňačka,
zelňačka s klobásou,
jak se dělá zelnacka,
jak se vaří zelnačka,
zelňačka-recept,
zeleňačka,
zelnačka bílá,
nejlepší polévky recepty zelnacka,
polévky recepty,
červená zelnačka,
bílá zelnacka,
zalnacka,
domaci zelnacka,
zelnacka polevky recept,
zelenačka recept
Suroviny:
sádlo,
cibule,
sůl,
pepř mletý,
ocet,
cukr,
paprika sušená sladká,
brambory,
zelí,
smetana sladká,
mouka hladká
Komentáře (38)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Co se týká klasické bílé polévky tak se u nás vařila Kyselica s Bramborem a pokus se dalo zelí tak to byla střapačka. Ale zelňačka vždy s masem.
Brambory se totiž v kyselém prostředí špatně vaří.
Lídl mívá kvalitní maso i uzeniny, to je fakt. Já tam nenakupuju, protože ho mám neskutečně z ruky.
Františka: S balenýma to není o moc lepší a já je nepreferuju. Ale když už, tak skutečně kvalitní balené šunky mají - alespoň u nás v Čechách - v Lidlu.
Františka: A co mám číst? Nápisy v pultu zní výběrová, luxusní apod. .... Složení výrobku mi maximálně napíší na cedulku, kterou zalepí balíček s již zakoupenou uzeninou! Cena? Výrobek s označením výběrová, luxusní šunka určitě není prodáván za nízkou cenu!!! Proč by se však takové nekvalitní výrobky neprodávaly, když je lidé kupují!
Rozhodně však nechci tvrdit, že ta klobása na tom bude lépe než buřt. Jen se mi prostě do zelňačky hodí víc. Myslím, že tam patří buď klobása nebo uzené.
Leni,dělávám skoro stejně
Jestli nevadí,přidávám foto a druhý bodík za dobrotu