Červenobílá zelňačka

spagetka Kuchařka: spagetka

Doba přípravy: Do 40 min. Polévky 10 názorů

Suroviny

500 g bílého kysaného zelí v pytlíku
675 g sterilovaného červeného zelí i s nálevem (ve sklenici)
2 hrsti rozmačkaných sušených hub
1 pikantní klobása (já měla maďarskou)
kousek uzené slaniny
3 cibule
3 stroužky česneku
celý kmín
mletý pepř
sůl
1 KL mletého nového koření
1 KL tymiánu
1 KL medvědího česneku
3 ks bobkového listu
cca 1 PL červené sladké papriky
cca 1 PL červené pálivé papriky
6 menších brambor
2 zakysané smetany
tuk (sádlo) do kastrolu, kde budeme dělat polévku
4 litry vody
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si dáme namočit houby, asi tak do 1/2 l vody, kam ještě přidáme trochu kmínu a pepře, oškrabeme brambory, oloupeme cibuli a česnek. Nálev z hub budeme do polévky potřebovat, tak pozor na překořenění.

  2. V kastrolu si rozpálíme sádlo, zpěníme nakrájenou cibuli na drobno a česnek na plátky a obě papriky. Necháme rozvonět, ale mícháme. Po chvilce tam vysypeme obě zelí i s nálevy a promícháme, podlijeme asi 1,5 – 2 litry vody, podle chuti přidáme tymián, mleté nové koření, malinko přisolíme, opepříme, ale počkáme si na výslednou chuť obou vod. Zelí provaříme cca 12 minut, vlijeme tam houby i s nálevem, nakrájenou klobásku na tenká kolečka a vaříme dalších 10 minut.

  3. V téže chvíli brambory nakrájíme na drobné kousky, dáme vařit asi do litru vod – osolíme, opepříme, vhodíme bobkový list, můžeme přidat ten medvědí česnek – nálev z brambor budeme do polévky potřebovat, tak pozor na překořenění - a perlíme do měkka.

  4. Po této době, by mělo být zelí, houby uvařené tak akorát. Smícháme obě smetany, z polévky do smetany budeme opatrně přidávat po lžíčkách horkou vodu a kvedlat, aby se smetany nezdrcly. Až vznikne hustší jemná kašička, směs vléváme za stáleho míchání do polévky a prováříme asi 5 minut na malé teplotě, jen properlujeme.

  5. Ochutnáme, případně dochutíme, vložíme tam brambory i s vodou, promícháme a chvíli necháme spojit chutě už na vypnutém sporáku. Kdo chce, ještě dochutí a můžeme podávat.
    Já nemusela už dochucovat ani octem ani jiným kořením. Polévka je velmi svěží, hustá, ale ne těžká a spolehlivě stačí jako samostatné jídlo Po rozležení druhý den je ještě lepší a z množství 4,5 litru teda moc nezbývá. Já nezahušťovala už ničím, husté to bylo dle nás dost, pokud někdo chce, zahustí moukou, ale pak provaří delší dobu. Můžeme ozdobit zakysanou smetanou

Poznámka

Vím, že zelňaček je tu dost, ale takovou to z obojího kysaného zelí jsem nenašla.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Červenobílá zelňačka

  • danda 2013 danda 2013

    bodik:-K

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Zelňačku jsme měli asi před 14ti dny, počkám ještě týden a uvařím tuto, zelňačky milujeme v jakékoliv podobě:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak dnes jsem ji dělala. Manželovi moc chutnala, tak z toho usuzuji, že byla určitě dobrá. Já ještě nemám čich, ale i tak jsem snědla čtyři misky, protože zelńačky miluji :-) I foto přidávám, a bodík jsem dala už dřív.

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Miluji zelňačku v jakékoliv podobě,tahle by mi určitě chutnala :-p:-p:-p,ukládám a máš bodík :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Zajímavý recept, určitě vyzkouším:yes::yes:+

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jééé, tak toto je na moje gusto :yes: Niet nič lepšie ako kyslá kapusta a čokoľvek z nej :-D:yes: Laďka, máš to fajn :yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Ladi, zrovna na zítřek jí mám v plánu, i když malinko jinak, ale čím hustější, tím lepší;-) Máš 5.bod:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Polévka je moc dobrá a chuťově hodně zajímavě svěží. Manžel má v sobě od večera do teď už 4. misku, dcera zblajzla taky a vzala si do kastrůlku, mamce vzala taky. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    zajímavý recept;-):-):yes: věřím, že jste si pochutnali;-):yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Vařila jsem ji Ladi v pátek, sice jednobarevnou, ale zalitou vývarem z uzených kostí a ještě jsem na klobásce opekla kousky brambor. Zelňačku můžu na všechny způsoby a tobě posílám 1. bodík :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: zelňačka recept zelňačka bez hub zelňačka česnek koření do zelńačky zelňačka na červeno cervenobila zelnáček zelnačka v pytlíku zelňačka koření zelňačka bíla zelňačka a česnek? do zelňačky česnek bílá zelňačka zelnacka ze sklenky dobrá zelňačka česnek do zelňačky oranžová zelňačka recept zelnáčka nemecke koreni do zelnacky červeno bílá ryba

Zapomněl/a jsem heslo