Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová žebírka s pikantním salámem na kysaném zelí

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 874 kJ /
2 121 kcal
Bílkoviny142,32 g
Tuky143,35 g
Vláknina17,66 g
Cholesterol 294 mg
Sodík 12,61 g
Sůl32,42 g
Sacharidy56,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žebírka s kostí nasolíme, okmínujeme a opepříme. Krok 2: Dno zapékací mísy potřeme sádlem a nasypeme do ní kysané zelí i s nálevem. Krok 3: Zalijeme vývarem, zasypeme zbylým kmínem a poklademe bobkovými listy a polovinou silných koleček pikantního salámu. Krok 4: Navrch položíme žebírka, pokladem kolečky zbylého salámu a pečeme zakryté alobalem při 220°C zhruba hodinu. Krok 5: Potom odkryjeme a dopečeme asi půl hodiny dozlatova. Krok 6: Každých deset minut potíráme kousky masa roztopeným salámem, aby se dodatečně pikantně ochutily. Krok 7: Pokud se tekutina rychleji odpařuje, dolijeme ještě trochu vývaru. Krok 8: Podáváme s knedlíky podle chuti.

Zveřejněno 5. 9. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová žebírka s pikantním salámem na kysaném zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pnBm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová žebírka s pikantním salámem na kysaném zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pnBm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

magdalenka:
Dakujem.

Pre správne mliečne kavsenie je ozaj potrebné dať viac soli, 150-200 g na 10 kg kapusty. Aj múdre knihy o konzervovaní a nakladaní to udávajú, inak sa to kvasenie môže "zvrhnúť". Soľ sa ale kvasením neprodukuje. Časť slanej vody sa pri utláčaní kapusty odčerpá, podiel soli sa teda zníži. Napriek tomu, soli je v kvasenej kapuste dosť veľa. Kyslá kapusta je zdravá pre iné veci (vitamíny, minerály, vláknina), pozor na jej konzumáciu si musia dávať ľudia s vysokým tlakom, obličkovými problémami a pod.
Laďka, to mliečne kvasenie riadi naozaj soľ.

Eliza: Eli, klídek, dyk je to.... atd....;-);-), To by naši prapředci, kteří vymysleli kysané zelí a rozhodně nemohli ani přehnaně solit (sůl byla nad zlato), už dávno tady nebyli a my taky né :-D:-D:-D:-D. Dotyčný/á myslí, že při kvašení se produkuje vysoké množství soli, je to hloupost, na to nemusíme býti chemiky :-D
Mléčné kvašení je jiného charakteru, nikoli slaného.

Tak to já teda asi fakt hodně solím, protože kilový pytlík soli mi nikdy 5 let nevydržel...:-O Vždyť jen na vaření těstovin použiju dvě lžíce...
Zelí mám domácí od tchána, dává 10 deka soli na 10 kg zelí.

spagetka:
Proces prípravy kapusty na kvasenie obsahuje vysoké mnozstvo soli (napr. na 10 kg kapusty je to 200 g soli, co je mnozstvo, ktoré pri správnom stravovaní nepouzije jedna 4-clenná rodina za 1 rok!). My napríklad pouzívame výlucne sol bez sodíka a este v minimálnom mnozstve, co znamená, ze okrem soli, ktorú obsahujú vsetky potraviny ziadnu inú do jedla nepridávame. Dnes pri predpisoch EU musia vsetky potraviny obsahovat konzervacné látky, ktoré sú hlave sol a vsetky E-cka (inými slovami chemické svinstvá, aby sa potraviny nekazili). To, ze výskyt "civilizacných" chorôb výrazne napreduje, z coho by zili farmaceutické spolocnosti a lekári, keby sme boli zdraví?

Eva: nevím, jaké množství má vaše kysané zelí, ale já rozhodně zelí moc nesolím. Se salámem to je samozřejmě jiné. Ovšem nejíme to 3x denně;-);-);-)

A to spm este nespomenula kyslú kapustu, ktorá má takisto velké mnozstvo soli.

Pikantná saláma zvykne (ako vsetky salámy) obsahovat mnozstvo soli daleko prekracujúce dennú povolenú dávku. Vývar zvykne obsahovat sol (ak je z bujónovej kocky, tak tiez nadmerné mnozstvo). Okrem toho v recepte je este dalsia sol.
Nie je to na infarkt?

Eli, to musí být dobrota!:-p Italské pikantní salámky já moooc ráda!:-p:-p:-p:yes:

magdalenka: Magdi, prostě když otevřu troubu, abych maso např. podlila nebo polila výpekem nebo poťupala máslem, tak místo toho napíchnu ta kolečka vroucího salámu na vidličku a potřu jimi povrch masa. Měla jsem dojem, že ta chuť lépe přejde do masa, ale nikomu to nevnucuji. Jen taková moje soukromá vychytávka, kterou nikdo zkoušet nemusí, nebude-li chtít...;-) Nemusí, jednoduše.

Eliza:salámou potieraš mäso?:-O Ja údeninám moc neholdujem, ale často pečiem takto krkovičku a pridávam pikantnú údenú klobásu, tej totiž holdujem.

Děkuji Vám za zájem a body:-K.
Hanes..:-D ne,ne:-D, druhá polovina salámu není pro domácí miláčky:-)), zapomněla jsem napsat, že patří na maso a slouží k jeho pravidelnému potírání. Omlouvám se, bystří si to jistě domysleli, samozřejmě doplním.
Špagi, použila jsem italský suchý salám s černým pepřem a brandy, zapomněla jsem, jak se jmenuje, ale je docela ostrý, nebo lépe chuťově výrazný a něco přenesl i do masa. Já na žebírka naopak patlám kdejakou marinádu (nejčastěji česnek, pivo, med apod.), nezdá se mi, že by měla nějakou specifickou chuť sama o sobě, kterou by bylo škoda přebíjet. Tentokrát jsem použila hotovou chuť salámu, která podle mě dobře doplnila podklad z kysaného zelí.:-p

:-p vypadá to moc chutně:-K

Až bude kysané zelí, rozhodně spáchám. No, já bych tam dala také něco ostrého. Recept se mi líbí:yes:

Nádherně žravá fotka :yes:

Tématické fráze:
pečená žebra na zelí, vepřové na kysaném zelí, vepřové na kysaném zelí, pečená žebra se zelím, žebra na zelí, veprova zebra na zeli, top recepty zebirka na zelí, pečená žebra na kysaném zelí, pečená vepřová žebra, vysoká vepřová žebra, žebírka na zelí, recept veprovych žeber z zeli, pečená žebírka na kysanem zeli, nakladani zebirek, nakladani zebirek, pecene zebra na zeli, veprove zebra na zeli, nakládání žeber na uzení, veprova zebra zapecena s kysaným zelím, maso na kysaném zelí

Suroviny:
žebra vepřová, salám pikantní, zelí bílé kysané, sádlo, bobkový list, kmín drcený, bujón, pepř, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu