Vepřová žebírka s pikantním salámem na kysaném zelí

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Vepřové maso 24 názorů

Suroviny

800 g rozporcovaných vepřových žebírek
200 g suchého pikantního salámu (nakrájeného nahrubo)
500 g bílého kysaného zelí
1 lžíce sádla
4 bobkové listy
1 lžíce drceného kmínu
200 ml bujónu nebo silného vývaru
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Žebírka s kostí nasolíme, okmínujeme a opepříme.

  2. Dno zapékací mísy potřeme sádlem a nasypeme do ní kysané zelí i s nálevem.

  3. Zalijeme vývarem, zasypeme zbylým kmínem a poklademe bobkovými listy a polovinou silných koleček pikantního salámu.

  4. Navrch položíme žebírka, pokladem kolečky zbylého salámu a pečeme zakryté alobalem při 220°C zhruba hodinu.

  5. Potom odkryjeme a dopečeme asi půl hodiny dozlatova.

  6. Každých deset minut potíráme kousky masa roztopeným salámem, aby se dodatečně pikantně ochutily.

  7. Pokud se tekutina rychleji odpařuje, dolijeme ještě trochu vývaru.

  8. Podáváme s knedlíky podle chuti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 548 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová žebírka s pikantním salámem na kysaném zelí

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    magdalenka:
    Dakujem.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Pre správne mliečne kavsenie je ozaj potrebné dať viac soli, 150-200 g na 10 kg kapusty. Aj múdre knihy o konzervovaní a nakladaní to udávajú, inak sa to kvasenie môže "zvrhnúť". Soľ sa ale kvasením neprodukuje. Časť slanej vody sa pri utláčaní kapusty odčerpá, podiel soli sa teda zníži. Napriek tomu, soli je v kvasenej kapuste dosť veľa. Kyslá kapusta je zdravá pre iné veci (vitamíny, minerály, vláknina), pozor na jej konzumáciu si musia dávať ľudia s vysokým tlakom, obličkovými problémami a pod.
    Laďka, to mliečne kvasenie riadi naozaj soľ.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eliza: Eli, klídek, dyk je to.... atd....;-);-), To by naši prapředci, kteří vymysleli kysané zelí a rozhodně nemohli ani přehnaně solit (sůl byla nad zlato), už dávno tady nebyli a my taky né :-D:-D:-D:-D. Dotyčný/á myslí, že při kvašení se produkuje vysoké množství soli, je to hloupost, na to nemusíme býti chemiky :-D
    Mléčné kvašení je jiného charakteru, nikoli slaného.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Tak to já teda asi fakt hodně solím, protože kilový pytlík soli mi nikdy 5 let nevydržel...:-O Vždyť jen na vaření těstovin použiju dvě lžíce...
    Zelí mám domácí od tchána, dává 10 deka soli na 10 kg zelí.

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    spagetka:
    Proces prípravy kapusty na kvasenie obsahuje vysoké mnozstvo soli (napr. na 10 kg kapusty je to 200 g soli, co je mnozstvo, ktoré pri správnom stravovaní nepouzije jedna 4-clenná rodina za 1 rok!). My napríklad pouzívame výlucne sol bez sodíka a este v minimálnom mnozstve, co znamená, ze okrem soli, ktorú obsahujú vsetky potraviny ziadnu inú do jedla nepridávame. Dnes pri predpisoch EU musia vsetky potraviny obsahovat konzervacné látky, ktoré sú hlave sol a vsetky E-cka (inými slovami chemické svinstvá, aby sa potraviny nekazili). To, ze výskyt "civilizacných" chorôb výrazne napreduje, z coho by zili farmaceutické spolocnosti a lekári, keby sme boli zdraví?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eva: nevím, jaké množství má vaše kysané zelí, ale já rozhodně zelí moc nesolím. Se salámem to je samozřejmě jiné. Ovšem nejíme to 3x denně;-);-);-)

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    A to spm este nespomenula kyslú kapustu, ktorá má takisto velké mnozstvo soli.

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Pikantná saláma zvykne (ako vsetky salámy) obsahovat mnozstvo soli daleko prekracujúce dennú povolenú dávku. Vývar zvykne obsahovat sol (ak je z bujónovej kocky, tak tiez nadmerné mnozstvo). Okrem toho v recepte je este dalsia sol.
    Nie je to na infarkt?

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    Eli, to musí být dobrota!:-p Italské pikantní salámky já moooc ráda!:-p:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    magdalenka: Magdi, prostě když otevřu troubu, abych maso např. podlila nebo polila výpekem nebo poťupala máslem, tak místo toho napíchnu ta kolečka vroucího salámu na vidličku a potřu jimi povrch masa. Měla jsem dojem, že ta chuť lépe přejde do masa, ale nikomu to nevnucuji. Jen taková moje soukromá vychytávka, kterou nikdo zkoušet nemusí, nebude-li chtít...;-) Nemusí, jednoduše.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Eliza:salámou potieraš mäso?:-O Ja údeninám moc neholdujem, ale často pečiem takto krkovičku a pridávam pikantnú údenú klobásu, tej totiž holdujem.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuji Vám za zájem a body:-K.
    Hanes..:-D ne,ne:-D, druhá polovina salámu není pro domácí miláčky:-)), zapomněla jsem napsat, že patří na maso a slouží k jeho pravidelnému potírání. Omlouvám se, bystří si to jistě domysleli, samozřejmě doplním.
    Špagi, použila jsem italský suchý salám s černým pepřem a brandy, zapomněla jsem, jak se jmenuje, ale je docela ostrý, nebo lépe chuťově výrazný a něco přenesl i do masa. Já na žebírka naopak patlám kdejakou marinádu (nejčastěji česnek, pivo, med apod.), nezdá se mi, že by měla nějakou specifickou chuť sama o sobě, kterou by bylo škoda přebíjet. Tentokrát jsem použila hotovou chuť salámu, která podle mě dobře doplnila podklad z kysaného zelí.:-p

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p vypadá to moc chutně:-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Až bude kysané zelí, rozhodně spáchám. No, já bych tam dala také něco ostrého. Recept se mi líbí:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Nádherně žravá fotka :yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: pečená žebra na zelí vepřové na kysaném zelí vepřové na kysaném zelí pečená žebra se zelím žebra na zelí veprova zebra na zeli top recepty zebirka na zelí pečená žebra na kysaném zelí pečená vepřová žebra vysoká vepřová žebra žebírka na zelí recept veprovych žeber z zeli pečená žebírka na kysanem zeli nakladani zebirek nakladani zebirek pecene zebra na zeli veprove zebra na zeli nakládání žeber na uzení veprova zebra zapecena s kysaným zelím maso na kysaném zelí

Zapomněl/a jsem heslo