Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Bavorské špecle jsou oblíbenou přílohou, která si nachází své místo i v české kuchyni. Příprava není složitá, nicméně vyžaduje trochu zručnosti. Ale není důvod k obavám, s naším receptem se povedou každému.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 467 kJ / 2 263 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 93,40 g |
Tuky | 42,80 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 2,11 g |
Sůl | 5,05 g |
Sacharidy | 368,50 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 8. 4. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmZM
Moje poznámka
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmZM
Nejnovější recepty
Mini chlebíčky s tataráčkem z uzeného lososa
Přidáno před 49 minutami
Medailonky se žampiony a paprikami
Přidáno před 1 hodinou
Pražma na grilu s bylinkami
Přidáno před 1 hodinou
Grilovaný losos s koprem a citronem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí mini špízy
Přidáno před 2 hodinami
Vařený květák se strouhankou
Přidáno před 3 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlé tvarohové knedlíky ovocné
Jerry2 před 57 minutami
Makronky
zelenapampeliska před 1 hodinou
Hruškový koláč s ořechy, skořicí a drobenkou
vaclavagregrova před 2 hodinami
Ovocné řezy s drobenkou
Babuna2 před 2 hodinami
Kroupová fazolačka s uzeným
Kajkajak před 4 hodinami
Vepřové plátky na másle a žampionech
fazzy75 před 6 hodinami
Těstoviny se špenátem
Palenka před 7 hodinami
Patison s jogurtem a olivami
TondaJ před 7 hodinami
Hrníčkový makový koláč se švestkami a drobenkou
Viki7216 před 8 hodinami
Pečená švestková povidla
ceslo před 8 hodinami
Tématické fráze:
špecle,
specle recept,
spatzle,
noky příloha špercle,
jak se dělají špecle,
domaci specle,
špecle recepty,
recept na špecle,
špecle video,
spatzle recept,
spetzle,
špecle recepty video,
recept špecle,
recepty na spätzle,
šprecle,
spätzle recepty,
špecle videorecept,
recepty špecle,
špecle recept video,
spätzle recept se zeleninou
Suroviny:
mouka polohrubá,
vejce,
sůl,
voda,
olej,
máslo
Komentáře (44)
1) V "topkách" je několik receptů, kde v názvu nebo v komentářích je použit název špecle, ale v těstě je jen jedno vejce. Špecle jsou ale těstoviny vícevaječné, podíl vajec v těstě bývá kolem 20%. To je pro ně typické. Takže až zde kolegyně Výbušná dala opravdu recept na špecle.
2) Kuchař Glabsi (0 receptů, jen komentáře) zde poučuje, že "Spätzle nejsou bavorske ale svabske (Schwäbisch)". Má pravdu, ty švábské jsou nejznámější a nejproslulejší. Vaří se však tradičně i v Bavorsku. Když jsem byl před asi 25 lety služebně v Horních Francích poblíž Bayreuthu (severní Bavorsko), jedl jsem poprvé špecle a moc mi chutnaly. Poptal jsem se, co to je, a řekli mi, že je to místní specialita - špecle. Takže i Bavoráci je považují za své.
3) Výbušná má pravdu, že se těsto shrnuje do vody (když se vaří doma) nožem z prkýnka. Špecle (bavorské i švábské) mají totiž tvar delších tlustších nudlí, ne nočků. Ty průmyslově vyráběné se vytlačují "jako provázky" strojově přes kruhové otvory průměru několika milimetrů. Dnes si je můžete koupit chlazené v Lidlu nebo v Kauflandu, opravdu originál z Německa (Schwäbische Spätzle).
4) S polohrubou moukou je ale v Německu trochu problém (možná ne všude). Já konkrétně musím dceři do Německa kupovat polohrubou mouku u nás v ČR, tam ji prý nesežene.
Díky za recept, posílám fotku :)
máš toho na http opravdu hodně - šikovná holka
Aničky se to naprosto netýká
No a tento recept som pridala hlavne kvoli technike vyroby specli, pretoze ta mi pride dost specificka. Cesto nech si urobi kazdy, ake mu vyhovuje.
Co sa tyka podobnych receptov tak tie su mi uplne jedno, Kto chce nech si ich prejde, kto nechce nech ich preskoci, fakt vobec neriesim , co tam kto pridava.
S tím sluníčkem při focení máš pravdu
Mimo rcp-nemám nic proti přidávání podobných receptů,ale přidané"domácí špecle s houbami"navíc připravené z hladké mouky mi teda jako podobné moc nepříjdou