Medovník originál
S tímto receptem zvládne medovník i ten, kdo ho nikdy nepekl. Vůně a chuť medu se skvěle doplňuje s máslovým krémem. Medovník originál je poměrně pracný, ale práce bude odměněna výslednou chutí a pochvalou od vašich strávníků.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 28 868 kJ / 6 900 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,45 g |
Tuky | 426,68 g |
Vláknina | 12,00 g |
Cholesterol | 1,54 g |
Sodík | 3,92 g |
Sůl | 1,38 g |
Sacharidy | 684,44 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme vodní lázeň. Do kastrolku nalijeme vodu a dáme na něj větší misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme k varu. Do misky dáme Heru a necháme ji pomalu rozpustit.
Krok 2: Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu. Předehřejeme troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
Krok 3: Směs mícháme vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělíme na šest stejně velkých dílů.
Krok 4: Na plech dáme pečicí papír a obkreslíme na něj talíř nebo dortovou formu (podle toho čím budeme pláty vykrajovat).
Krok 5: Do nakresleného kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě jeden díl těsta. Ideálně lze těsto rozprostřít na plech prsty, jde to lépe. Těsto by mělo vždy přesahovat kružnici alespoň o centimetr.
Krok 6: Placku pečeme dozlatova (7-10 minut) a totéž provedeme i s ostatními.
Krok 7: Upečené placky ořízneme. Na každou můžeme položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. Okraje nevyhazujeme, budeme je potřebovat na závěrečné zdobení.
Krok 8: Krém vyrobíme tak, že máslo a kondenzované slazené mléko Salko vyšleháme pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka.
Krok 9: Nakonec připravíme posypku z okrájených kousků těsta. Odřezky vložíme do mísy a prsty je najemno rozdrobíme (nebo použijeme mixér).
Krok 10: Sestavíme dort. Pomocí kulatého nože rozetřeme krém na první plát. Přiklopíme další plackou, kterou opět namažeme máslovým krémem. Opakujeme tak dlouho, dokud nedojdou medové pláty.
Krok 11: Na závěr potřeme celý dort i s boky krémem a poprašíme připravenou posypkou.
Zveřejněno 23. 8. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovník originál
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rgAE
Moje poznámka
Medovník originál
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rgAE
Nejnovější recepty
Těstovinový salát
Přidáno před 50 minutami
Bratislavský guláš podle ČSN
Přidáno před 4 hodinami
Skotský pudink s rebarborou
Přidáno před 15 hodinami
Nudle s mákem a rebarborou
Přidáno před 17 hodinami
Hermelín s rebarborovo-cibulovou směsí
Přidáno před 17 hodinami
Lasagne s květákem a mrkví
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mrkvová polévka s celestýnskými nudlemi
Lucie1001 před 1 hodinou
Mrkvový salát s jablky
Yvajs před 1 hodinou
Hrníčková bábovka
Fitulka před 4 hodinami
Valašská kyselice
Fitulka před 4 hodinami
Vynikající rychlé knedlíky z rohlíků a brambor
KiaraK před 5 hodinami
Smetanové fazolky s koprem
Jirka1965 před 5 hodinami
Brokolice zapečená s česnekem a dvěma druhy sýru
Bretik před 13 hodinami
Chřest v jemné omáčce se zeleným pepřem
Povar-Kuzmicz před 15 hodinami
Vepřové nudličky se žampiony v pikantní omáčce
Sassa před 15 hodinami
Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou
Wizulle před 17 hodinami
Tématické fráze:
medovník,
medovník recept,
recept medovník,
recept na medovník,
domácí medovnik,
medovník na plech,
medovník podle babičky,
prostřeno recepty medovník,
domácí medovník recept,
medovník prostřeno,
recept na domácí medovník,
recepty medovnik,
krém do medovníku,
kuchař ví,
top recepty medovník,
recepty na medovník,
medovník recept na plech,
výborný krém do medovníků,
medovník recepty,
prostřeno medovník
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
tuk hera,
med,
soda jedlá,
mouka hladká,
salko,
máslo
Komentáře (91)
Ta hera, salko a cukr místo medu na medovník. 😅
Fakt top recept.
Hodnoty jsem posleze nasel i v tabulce nutricnich hodnot …
A pokud chci nahradit heru maslem, je gramaz stejna ..?
Dekuji
Pláty jsem ještě "máčela" silnou kávou s rumem a příště ještě přidám trochu oříšků
Zkoušel jsem jednou, po druhé zkoušet nebudu. Škoda
Joanna:
Mimochodom, v recepte píšeš, že je to recept tvojej babičky a dolu v komentároch že z Apetitu - opísané.