Domácí karamely
Příprava této oblíbené cukrovinky je poměrně snadná. Stačí se držet postupu, vybavit se teploměrem a při přípravě dodržovat dané teploty. Výsledkem je báječné mlsání, které můžete použít i jako jedlý dárek.
Suroviny pro 40 kusů
40kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 628 kJ / 2 779 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,86 g |
Tuky | 116,50 g |
Vláknina | 1,25 g |
Cholesterol | 378 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 4,25 g |
Sacharidy | 425,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Smetanu, máslo, semínka z vanilkového lusku, skořici a sůl přivedeme k varu a jakmile vidíme, že se vaří, dáme z plotny pryč. Necháme stranou při pokojové teplotě.
Krok 2: Cukr s medem dáme do hrnce, a vaříme na středním plameni na teplotu 138 °C, občas promícháme. Když dosáhneme této teploty, přidáme smetanovou směs a pokračujeme ve vaření, stále na středním plameni, dokud směs nedosáhne 126 °C.
Krok 3: Nádobu či plech vyložíme pečicím papírem, kam vylijeme hotovou směs. Vršek můžeme zlehka posypat vločkovou solí.
Krok 4: Asi 30 minut necháme nepřikryté při pokojové teplotě. Poté přemístíme do lednice, cca na 2 hodiny.
Krok 5: Až bude celá směs tvrdá, nakrájíme (buď naolejovaným nožem, či krájítkem na pizzu) na kostičky či obdélníčky. Nakrájené karamely jednotlivě balíme do pečicího papíru či potravinové fólie.
Krok 6: Skladujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 3 týdny.
Zveřejněno 15. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí karamely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5r1Y
Moje poznámka
Domácí karamely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5r1Y
Nejnovější recepty
Topinky se salámovo-vaječnou směsí
Přidáno před 11 hodinami
Mini chlebíčky s tataráčkem z uzeného lososa
Přidáno před 11 hodinami
Medailonky se žampiony a paprikami
Přidáno před 11 hodinami
Jednohubky s pomazánkou z červené řepy, sypané strouhaným vajíčkem
Přidáno před 11 hodinami
Pražma na grilu s bylinkami
Přidáno před 12 hodinami
Grilovaný losos s koprem a citronem
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Koubicka před 4 hodinami
Cukeťák podle Kateřiny Winterové
matousekk před 4 hodinami
Brambory se dvěma druhy hub na kyselo
Sahula před 5 hodinami
Máčanka ze sušených hub
Sahula před 5 hodinami
Cuketové placičky
Issis před 7 hodinami
Vepřová pečeně po frankfurtsku
motelij před 9 hodinami
Kefírka s kokosovým krémem
LilianaKofronova před 9 hodinami
Čínský okurkový salát
Marcela0123 před 9 hodinami
Tvarohovo-vajíčková pomazánka
Evicka18 před 9 hodinami
Kynutý se švestkami ... koláč
PetaP před 10 hodinami
Tématické fráze:
domaci karamelky,
recept na domácí karamelky,
jak udělat domácí karamel,
jak vyrobit karamel,
karamely,
karamelky recept,
karamelky,
karamel z medu,
karamel recept,
domaci karamelky recept,
jak se vaří karamel,
karamely recept,
jak se děla karamel,
recept na karamelky,
recepty na karamel,
jak udelat karamel,
recept na karamel,
jak vyrobit karamelky,
smetanové karamely,
domaci smetanove karamelky
Suroviny:
smetana ke šlehání,
máslo,
lusk vanilkový,
skořice mletá,
sůl,
med,
cukr,
vločková sůl
Komentáře (15)
Zkuste třeba tady:
https://www.zbozi.cz/hledani/?q=vanilkov%C3%BD%20o...
Je to za hubičku, že
No a pro neúrodu bude hůůůř
co znamená vločková sůl??