Domácí „Šmakoun“ s citronovým pepřem a petrželkou à la bílek v přestrojení
Šmakoun je skvělou volbou pro všechny, kdo hledají zdravý, nízkokalorický zdroj bílkovin. Připravit si ho doma není složité – stačí pár základních ingrediencí a trochu času. Užijte si čerstvost a kvalitu, kterou jen domácí výroba může zajistit.
Suroviny pro 1 dávka
celkem 120 g zhotoveného produktu
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 657 kJ / 635 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 43,79 g |
| Tuky | 48,88 g |
| Vláknina | 0,60 g |
| Cholesterol | 1,30 g |
| Sodík | 503 mg |
| Sůl | 1,07 g |
| Sacharidy | 4,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nachystáme 2 hrnce. Větší na vodní lázeň a menší, který vymažeme olejem.
Krok 2: Do bílků dáme zelené bylinky, citronový pepř, sůl a vidličkou opravdu jen velice lehounce promícháme.
Krok 3: Takto připravené bílky vlijeme do olejem vymazaného hrnce. Hrnec přikryjeme pokličkou a vložíme do většího hrnce s vroucí vodou.
Krok 4: Ve vodní lázni slabým varem vaříme 10-15 minut, dokud bílky neztuhnou.
Krok 5: Obracečkou vyjmeme „šmakouna“ z hrnce, podle potřeby nakrájíme na nudličky, nebo kostky a můžeme servírovat.
Zveřejněno 26. 2. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí „Šmakoun“ s citronovým pepřem a petrželkou à la bílek v přestrojení
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/A2lz
Moje poznámka
Domácí „Šmakoun“ s citronovým pepřem a petrželkou à la bílek v přestrojení
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/A2lz
Nejnovější recepty
Tyčinky se sýrem a kmínem
Přidáno před 5 minutami
Smažený candát na másle podle Marka Raditsche
Přidáno před 1 hodinou
Linecké růžičky
Přidáno před 3 hodinami
Pošírovaný siven podle Marka Raditsche
Přidáno před 3 hodinami
Slepované citronové hvězdičky podle Kamily Nývltové
Přidáno před 4 hodinami
Italské těstoviny s kuřecím masem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohovo-jablková bábovka
Vladka321 před 31 minutami
Linecké cukroví
jarmila58 před 36 minutami
Křupavé a chutné houstičky podle babičky
MarinetteQueen3 před 54 minutami
Kedlubnová polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Pracny
xx_nattali_xx před 1 hodinou
Vanilkové rohlíčky
xx_nattali_xx před 1 hodinou
Perníčky
xx_nattali_xx před 1 hodinou
Koprová omáčka
RomanaMonika před 2 hodinami
Banánové brownies
Vladula92 před 2 hodinami
Tématické fráze:
domácí šmakoun,
šmakoun jak vyrobit,
jak vyrobit domací šmakoun,
jak vyrobit šmakoun,
jak si doma vyrobit šmakoun,
šmakoun z bílků,
jak si vyrobit šmakouna,
váha bílku,
šmakoun z bílků postupy,
šmakoun výroba,
jak vyrobit šmakouna,
jak vyuzit bilky,
vařený bílek,
jak vypadá šmakoun,
šmakoun na sladko,
kolik váží bílek,
jak si vyrobit šmakoun,
co s vaječným bílkem,
zbylé bílky,
co s prebytem bilu
Suroviny:
bílek,
petržel,
pepř citronový,
sůl,
olej
Komentáře (23)
Majdi,nemohu odpovědět s přesností.Tento můj experiment má určitě do pravého šmakouna hodně daleko.Ale na 200g odhaduji cca10 bílků
magdalenka:Magdalenko,děkuji za tip na další využití zbylých bílků.Určitě také udělám
Děkuji za zájem,komentáře a hodnocení
Komentář s odkazem na povídky z Labužníku od"casina"který nijak nesouvisel s mým receptem jsem nechala odstranit
ty si asi hodně velký experimentátor, my jsme kuchaři/ky a myslím si že paní Anna neexperimentovala, ale zkusila recept..bohužel ty asi neumíš číst a proto nevíš co se psalo v předešlích komentářích... nedívím se že tě z labužníka vyhodily, když místo chvály jen shazuješ lidi!!!!
casino:
casino:
To len tak uvádzam, keby si nevedela čo s ďalšími bielkami...
Když mám přebytek bílků,tak je dám do mikrotenového sáčku,který maliko uvnitř vytřu olejem,pro pozdější snadnější vyklopení ze sáčku.Sáček pořádně zauzlíkuju a slabým varem vařím v hrnci,dokud bílky neztuhnou.Čas je různý cca 6-15minut.Záleží na počtu bílků.Pak bílky nasekám a dávám do pomazánky,nebo posypu náplň v masové roládě.Na řezu to pak vypadá velice hezky
Netušila jsem že je to něco,jako šmakoun
zuzun:Toho oleje na vytření hrnce není moc,bílky nenacucnou.Ale příště,až budu zase tohle dělat,tak raději ten hrnec vyložím mikrotenovou folíí,kterou maličko potřu olejem.Určitě to poté půjde z hrnce snadněji vyklopit.
Tady se mi stalo,že se kousek bílku více přichytil a při vyndávání z hrnce se trošku natrhnul
Abych řekla pravdu,nevím,jak chutná kupovaný šmakoun,jen vím,že ta cena je opravu hodně vysoká
Pokud bych ho připravovala na sladko,myslím si,že by se do syrových bílků mohla lehounce vmíchat nějaká dobrá marmeláda,nebo džem,či sirup.
Ale je potřeba,aby ten vnější hrnec byl menších rozměrů,aby měly bílky vrstvu vysokou alespoň 2-3cm
Zuzun tu pánvičku bych nedoporučovala.Myslím si,že tam by se bílky spíš"spekly".Chce to tu vodní lázeň.Tam se bílky krásně provaří a ztuhnou