Domácí chleba
Kdo jednou zkusí domácí chleba, těžko se už bude vracet ke kupovanému. Při pečení provoní celý byt a kůrku si vypečete podle libosti, jak kdo má rád. Tento recept je z droždí, ovoněný tymiánem a hravě ho zvládnete.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 860 kJ / 4 747 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 154,96 g |
Tuky | 29,92 g |
Vláknina | 50,99 g |
Cholesterol | 3 mg |
Sodík | 6,45 g |
Sůl | 16,05 g |
Sacharidy | 938,89 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí, tymiánem a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, vypracujeme těsto a necháme ho asi hodinu kynout.
Krok 3: Z vykynutého těsta tvarujeme rukama, namočenýma ve studené vodě, dvě šišky.
Krok 4: Položíme je na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.
Krok 5: Včas začneme nahřívat troubu na 250 °C.
Krok 6: Těsně před vložením do horké trouby potřeme šišky chleba peroutkou namočenou v octové vodě.
Krok 7: Prudce pečeme na 250 °C asi 5 minut. Pak snížíme teplotu na cca 170-175 °C a dopékáme 30-45 minut.
Krok 8: Během pečení chléb ještě několikrát potřeme octovou vodou.
Zveřejněno 7. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/045
Moje poznámka
Domácí chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/045
Nejnovější recepty
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 13 minutami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 2 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 5 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 6 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 9 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová sváteční bábovka
irenaM před 10 minutami
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Marketa75 před 22 minutami
Debrecínská hrachová polévka
Mirrika před 26 minutami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 45 minutami
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
VeronikaRob před 54 minutami
Vločkový nákyp s jablky neboli jablkový vločkovec
Masulka1967 před 3 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
FranTisket před 3 hodinami
Přírodní kotlet s žampiony
DavidVolvo před 3 hodinami
Salámová rychlá pomazánka
DavidVolvo před 3 hodinami
Tvarohové muffiny s ovocem
Petra.21 před 4 hodinami
Tématické fráze:
domácí chleba,
domácí chleba,
recept na chleba z domácí pekárny,
domácí chléb,
domácí chléb,
domácí chléb,
domaci chleba recepty,
domácí chleba recept,
domácí chleba recept,
recepty na chleba z domácí pekárny,
recept domácí chléb,
recept domácí chléb,
domácí chleba recepty,
domaci chleb recept,
domácí chleb recept,
domácí chléb recept,
recepty na domácí chleba,
recepty na domaci chleba,
recept na domácí chleba,
recept na domácí chleba
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
droždí,
sůl,
cukr,
mléko,
tymián,
kmín celý,
mouka hladká,
ocet
Komentáře (39)
byl po kazde moc dobry
ale ma to jednu chybu tu kamenovou formu nebo plech vymazat požadně sadlem
vůbec se nepřilepí
do jednoho bochníku jsem zapracovala kostečky uzeného, taky výborné
Nedávala jsem tam akorát tymián.
Ale o to víc soli a kmínu... A byla to opravdová mlaskačka