Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Postup přípravy
Zveřejněno 4. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YW1W
Moje poznámka
Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YW1W
Nejnovější recepty
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 4 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 8 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 12 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 2 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 2 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 6 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 6 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 8 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 8 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 9 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 9 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 9 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 11 hodinami
Tématické fráze:
výroba přepuštěného másla,
nakladani makrel,
výroba ghí,
jak vyrobit ghí,
ghí recept,
máslo chí,
máslo ghí,
výroba másla ghí,
jak pripravit ghi,
výroba másla chi,
jak připravit máslo ghí,
nakladani makrely,
jak pripravit makrelu,
máslo ghí recept,
ghí,
ghí neboli přepuštěné máslo: v čem je dobré a jak si ho vyrobit,
makrela videorecept,
jak se dělá ghí,
chi maslo,
chi maslo
Suroviny:
makrela,
sůl,
mouka hladká,
pepř,
ghee
Komentáře (13)
Tu nejzlatější barvu těstíčka nelze získat na jiném tuku.
Přepuštěné máslo je krásně žluté a voňavé.
159 Indian Rupee(s) = 2.49465 Euro(s)
1 EUR = 63.7363 INR
1 INR = 0.0156897 EUR
http://shoppardubice.jip-napoje.cz/stranky/pobocky...
Podle indické ajurvédy představuje ghí nejvhodnější tuk pro člověka. Je dobře stravitelný a dobře se vstřebává kůží, proto se přidává do různých léčivých mastí. Ale my si zde povíme o ghí především jako o potravině a hlavně o tom, jak ho připravit.
Někteří lidé si myslí, že přepuštěné máslo je totéž, co rozpuštěné máslo. Rozpuštěné máslo se používá například k přelití ovocných knedlíků a s ghí nemá mnoho společného. Pravé ghí se připravuje mnoho hodin a vyžaduje tedy spoustu času i trpělivosti.
Ghí je výborně stravitelné, můžeme ho použít všude tam, kde ostatní tuky - tedy k pečení, smažení, zjemnění pokrmů, dále jako přísada do různých sladkých moučníků. Když trochu ztuhne, dá se mazat i na pečivo. Je daleko chutnější než klasické máslo, takové jakoby odlehčené. Ghí se nemusí uchovávat v lednici a přesto vydrží několik dlouhých měsíců. Indové dokonce udávají i roky.
Jak tedy ghí připravit?
Doporučuje se připravovat ghí alespoň z jednoho kilogramu másla, tedy ze čtyř kostek. Z 1 kg másla dostaneme necelý 1 litr ghí.
Ve větším hrnci se silným dnem na nejmírnějším plameni rozpustíme máslo. Lepší je hrnec se světlým dnem, aby byly dobře vidět nečistoty. Aby byla teplota opravdu co nejnižší, je dobré dát pod hrnec silnou kovovou plotýnku. Jen tak se máslo nepřepálí a získáme opravdu kvalitní ghí. Během prvních 30 minut zahřívání sbíráme kovovým sítem pěnu, která se tvoří na povrchu. Dalších 6 - 8 hodin zahříváme ghí a občas sbíráme nečistoty. Nakonec ghí přecedíme přes čisté plátno a přelijeme ho do suchých a čistých uzavíratelných skleniček. Když tento proces opakujeme ještě dvakrát, získáme velmi kvalitní a trvanlivé ghí, které vydrží minimálně rok.
Zdroj:
http://www.varime-detem.cz/clanky/detail/165