Suroviny
Porce: 3 ks oprůměru 240 mm
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 936 kJ / 702 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 36,13 g |
Tuky | 16,11 g |
Vláknina | 3,14 g |
Cholesterol | 289 mg |
Sodík | 301 mg |
Sůl | 0,71 g |
Sacharidy | 101,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Běžným způsobem uděláme amoletové (palačinkové)těsto, ale slané.
Krok 2: Pečlivě smícháme mouku v mléce s rozvedlaným vejcem a osolíme.
Krok 3: Nyní se u nás dělají palačinky dvojím způsobem.
Starší způsob - Květ kosmatic se sváže za stonky cca po 5ks a máčí se v těstě. Ihned se dá na rozpálený amoletník s olejem. Když už je téměř z jedné strany osmažený (růžový), ustřihají se přečnívající stonečky kocmatic a běžně se palačinka obrátí a osmaží se i z druhé strany. Krok 4: Novější a nyní více používaný způsob. - Květy kosmatic se ustřihají, aby na kvítkách nebyly dlouhé stonky(max.5mm) a co kdo rád se vmíchají do palačinkového těsta. Pak se smaží jako každá jiná palačinka, akorát, že palačinky jsou silnější.
PODÁVÁNÍ.- U nás se jí s čalamádou, kečupem, okurkami, červenou řepou,a pod.
Starší způsob - Květ kosmatic se sváže za stonky cca po 5ks a máčí se v těstě. Ihned se dá na rozpálený amoletník s olejem. Když už je téměř z jedné strany osmažený (růžový), ustřihají se přečnívající stonečky kocmatic a běžně se palačinka obrátí a osmaží se i z druhé strany. Krok 4: Novější a nyní více používaný způsob. - Květy kosmatic se ustřihají, aby na kvítkách nebyly dlouhé stonky(max.5mm) a co kdo rád se vmíchají do palačinkového těsta. Pak se smaží jako každá jiná palačinka, akorát, že palačinky jsou silnější.
PODÁVÁNÍ.- U nás se jí s čalamádou, kečupem, okurkami, červenou řepou,a pod.
Zveřejněno 8. 6. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Palačinky z kosmatic - černého bezu.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j0vl
Moje poznámka
Palačinky z kosmatic - černého bezu.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j0vl
Nejnovější recepty
Cuketový sachr
Přidáno před 4 hodinami
Marmeláda z rynglí
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Tvarohový chia pohár s ostružinami a čokoládou
Přidáno před 20 hodinami
Salát z pečených rajčat
Přidáno 2. 9. 2025 16:28:03
Rýžová kaše s jablky
Přidáno 2. 9. 2025 10:01:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí kečup
Mistrova před 13 minutami
Bábovka z tvarohu
Pavla.fic před 1 hodinou
Drobenková buchta se švestkami
anna.s před 1 hodinou
Rajská z čerstvých rajčat
Onzyx před 3 hodinami
Dukátové buchtičky
Jarda1972 před 4 hodinami
Buchta Rafaelo
Alicia8 před 4 hodinami
Špenátová polévka s mlékem
Kajkajak před 4 hodinami
Krkovička po farářsku
Tamarilka před 5 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
alus.s před 6 hodinami
Cikánské řízky
hd.monthy před 6 hodinami
Tématické fráze:
palačinky recept,
kocmatice,
palačinky na sladko,
placky z černého bezu,
jak se delaj palacinky,
bezové palačinky,
amoletove testo,
lívance z černého bezu,
slané kosmatice,
palačinky z květu černého bezu,
kosmatice recept,
jak se delaj kosmatice,
palacinky s bezem,
kosmatice v troubě,
černý bez k jidlu,
palacinky z kvety bezu,
bezové placky,
kosmatice z trouby,
placky z černého bezu,
recept na kosmatice
Suroviny:
mléko,
vejce,
mouka polohrubá,
sůl,
olej,
kosmatice
Komentáře (17)
POZOR. Vyjádření a zdůvodnění druhého způsobu smažení palačinek s kvítky ostříhanými přímo do těsta.
1/ Je to méně pracné
2/ Dostaneme do těsta více kvítků kocmatice
3/ Těsto je více nadýchané, jako s PRDOPE (i když tam není)
4/ někoho nedráždí vyčnívající ustřižené stopky.
U nás se osvědčil druhý způsob a již od něho neustoupíme.
Kocmatice lze sehnat poměrně dlouhou dobu. Jen vědět, že prvé kvedtení je na přímém sluníčku a později někde ve stínu na severní sraně za stodolou, barákem a lesem - stráni.
Jen POZOR s postupem času se na kocmatici a v květech shromažďují všelijací bročci, tak aby nebyly palačinky i s protejnem. HI HI. Václav
Jinak my děláme taky starší způsob, ale jelikož letos to vypadá na pořádnou úrodu, zkusím i ten druhý způob a pak sirup a ještě, co jsem objevila v šuplíku